Tijdlijn keyword
Meer over Klimaatverandering
-
Waarom de klimaatcrisis vrouwen extra hard raaktKlimaatverandering raakt iedereen even hard. Toch? De waarheid is dat vrouwen, in al hun diversiteit, meer impact voelen dan mannen - net als veel andere gemarginaliseerde groepen. En dan met name in landen die zich minder goed kunnen weren tegen extreem weer. Ontdek waarom én hoe we in onze klimaatoplossingen rekening kunnen houden met iedereen.
-
Leven naast het water in Bangladesh en NepalIn Nederland weten we: water is zowel vriend als vijand. Dit geldt ook in Nepal (waar veel rivieren ontspringen in de Himalaya) en Bangladesh (een plat en erg waterrijk land). De waterdreiging neemt alleen maar toe door klimaatverandering. Toch weten de mensen in Zuid-Azië zich aan te passen aan de rivier, mede dankzij een project van Oxfam Novib. Reis met ons mee naar het stroomgebied van enkele van de grootste rivieren ter wereld.
-
Marta wacht niet meer op de regenTomaten, pompoenen, boerenkool en bonen versieren Marta’s boerderijgrond. Dat was niet altijd zo. Aanhoudende droogte op het eiland Timor, afgewisseld met hevige overstromingen, verwoestten haar oogst. Tot ze met behulp van een lening kon investeren in waterleidingen om haar gewassen te irrigeren, waardoor ze niet meer zo afhankelijk is van het weer. ‘Ik heb zelfs een kraam gebouwd waar ik de producten van mijn boerderij verkoop.’
-
Klimaatactivist Marinel maakt de Filipijnen groenerTienduizenden doden, miljoenen mensen ontheemd: tien jaar geleden richtte supertyfoon Haiyan een spoor van vernieling aan op de Filipijnen. Ook de toen 16-jarige Marinel Sumook Ubaldo raakte ontheemd. Zij zag haar land lijden onder de steeds zwaardere klappen van de klimaatcrisis en liet het er niet bij zitten. Als klimaatactivist strijdt zij nu voor klimaatrechtvaardigheid. ‘Ik wil dat mijn kinderen niet lijden onder tyfoons zoals Haiyan. Dat ze niet bang hoeven te zijn om te leven en te dromen. Daar vecht ik voor.’
-
Oxfam Novib steunt boeren in een eerlijke en duurzame transitieDe boerenprotesten die we de afgelopen maanden in Europa zagen komen voort uit de vrees voor het verlies van land, inkomen, werk en bestaansrecht. Die vrees is te begrijpen. Net als voor boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, staat het verdienmodel van boeren hier onder druk. Het is belangrijk dat de negatieve impact van de landbouw op klimaat en biodiversiteit wordt teruggebracht, maar we mogen de boer daarbij niet uit het oog verliezen. Wij vinden dat boeren overal ter wereld moeten kunnen vergroenen én geld blijven verdienen. Dat betekent dat oneerlijke concurrentie moet worden aangepakt en de macht van grote bedrijven moet worden ingeperkt. Regionale voedselproductie, eerlijke prijzen voor boeren wereldwijd en internationale solidariteit moeten centraal staan in een Europese en Nederlandse landbouwvisie.
-
Waarom we ons juist wél met politiek bemoeien‘Bemoei je niet met politiek, ga hulp geven’ – het is een reactie die we regelmatig krijgen op ons werk, zeker sinds we naar de rechter zijn gestapt om de Nederlandse staat aan te klagen. Maar politiek zijn we altijd al geweest. We nemen je mee langs een stukje geschiedenis en leggen je uit waarom we ons juist met de politiek bemoeien om ons doel te bereiken: gelijkheid wereldwijd.
-
Rukhsana’s katoenplantage bloeit weer dankzij klimaatbestendig microkredietOverstromingen, cyclonen, bosbranden… natuurrampen beheersen het nieuws. Dit wordt alleen maar erger door de opwarming van de aarde. Maar wie zijn de mensen achter de headlines, die dagelijks de gevolgen merken van klimaatverandering? En hoe gaan zij daarmee om? We nemen een kijkje bij katoenboer Rukhsana (43) uit Pakistan. In 2020 werd zij, en miljoenen andere Pakistanen, opgeschrikt door gigantische overstromingen. Oogst weg, boerderij kapot... toch bloeit Rukshana’s bedrijf inmiddels weer als nooit tevoren. Hoe? Dankzij een nieuwe vorm van microkrediet, die óók rekening houdt met klimaatrampen.
-
De vervuiler moet betalen, niet bepalen!Over een week start de klimaattop in Dubai. De ernst van de klimaatcrisis hoeven we waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Maar... hoe zit het met de rekening van diezelfde crisis? Wie gaat die betalen? Volgens klimaatcampaigner Tim Zijlstra is het simpel: de grote vervuilers moeten betalen, niet bepalen. En ja, ook Nederland valt daaronder. Twee derde van de Nederlanders stoot namelijk 9x te veel CO2 uit!
-
5 redenen om te stemmen voor gelijkheidOp 22 november mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een belangrijke kans om te kiezen voor gelijkheid en een meer rechtvaardig, menselijk beleid. Want het gaat niet goed met de wereld. En jouw stem telt. Vijf redenen waarom het zo belangrijk is om je stem te laten horen.
-
Een eerlijke strijd tegen klimaatveranderingDe klimaatcrisis is allesbehalve rechtvaardig. Armere landen worden harder getroffen dan rijkere, wat de ongelijkheid op de wereld vergroot. Ondertussen eisen steeds meer mensen actie, maar kan lang niet iedereen veilig de straat op. Daarom strijden wij voor rechtvaardigheid, óók in de klimaatbeweging. Want iedereen moet zich kunnen uitspreken en gehoord worden.
-
Lowlands & Oxfam Novib: 3 manieren om mee te doenNa een paar jaar afwezigheid – iets met een wereldwijde pandemie – zijn we er weer: Lowlands 2023! Van 18-20 augustus vind je ons in Biddinghuizen, waar we doen wat we het best doen: ons laten horen voor klimaatrechtvaardigheid. Doe je ook mee? 3 manieren om jouw steentje bij te dragen op Lowlands.
-
Droogte in Somalië: ‘We moeten samen met de gemeenschap oplossingen zoeken’Miljoenen mensen in Somalië hebben te maken met de ergste droogte in jaren. Een hongersnood dreigt. In plaats van alleen in actie te komen als de nood hoog is, zoals nu, moeten we de oorzaken van de ramp aanpakken. Samen met de gemeenschap zelf. We praten erover met Shahida Suleiman van Oxfam-partner Save Somali Women and Children (SSWC).
-
3 bijzondere manieren om bij te dragen aan gelijkheidJe wil graag meer doen tegen ongelijkheid, maar je zit niet te wachten op een maandelijkse incasso. Omdat je nergens aan vast wil zitten, omdat je nooit weet hoe je energierekening deze maand uitpakt, of gewoon, daarom. Herkenbaar? We snappen je. En dat is helemaal oké. Ontdek op welke andere manieren jij kunt bijdragen aan de strijd voor gelijkheid.
-
Een goed gesprek van boer tot boerin: zo strijden we samen tegen hongerEen goed gesprek van boer tot boerin: zo strijden we samen tegen honger.
-
Waarom wij meelopen met de KlimaatmarsOp 19 juni gaan wij de straat op voor een eerlijk klimaatbeleid. Logisch, vinden wij, want Oxfam Novib strijdt voor gelijkheid wereldwijd. Laat jij je ook horen voor een eerlijk klimaatbeleid?
-
Zij strijden in Zuid-Afrika voor behoud van de kust en haar bevolkingDe kustgemeenschap aan de Zuid-Afrikaanse Wild Coast maakt zich grote zorgen. De reden: de zoektocht van Shell en de Zuid-Afrikaanse overheid in de zeebodem naar olie en gas. Die plannen hebben grote gevolgen voor de levens van de lokale bevolking.
-
Zo kleurt klimaatactivist Kiara (27) Niger groenHet West-Afrikaanse Niger is een van de landen die nu al de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis voelt. Akkers verdorren door extreme droogte. Klimaatactiviste Kiara Garba (27) laat het er niet bij zitten en komt in actie voor een groen Niger.
-
Dit hebben we samen met jou bereikt in 2021Hoe zou jij het afgelopen jaar in één zin samenvatten? Grote kans dat ‘corona’ in die zin voorkomt. De coronacrisis bracht ons grote tegenslagen, in Nederland en vooral in de kwetsbaarste landen. Maar wat ons betreft hoort in die zin ook het woord ‘veerkracht’ thuis. Want we zagen hoe mensen zoals jij zich verzetten tegen de grote ongelijkheid die ook deze crisis weer blootlegde. Een terugblik op het afgelopen jaar en alles wat we samen met jou en onze partners hebben bereikt.
-
VN-Klimaattop: hoog tijd voor klimaatrechtvaardigheidBegin november komen wereldleiders in Glasgow bijeen tijdens de VN-Klimaattop. Hét uitgelezen moment voor machthebbers om loze beloftes en lege woorden om te zetten in krachtige klimaatactie. Wij houden hen daaraan. In Glasgow en in Amsterdam eisen we actie, samen met moedige mensen en jonge activisten.
-
3 redenen waarom we nú in actie komen voor klimaatrechtvaardigheidBedrijven blijven vervuilen. Politici blijven praten, twijfelen en uitstellen. Maar het klimaat wacht niet. De klimaatcrisis woekert onvermoeibaar voort. De tijd van praten is voorbij: hoog tijd voor klimaatactie! 3 redenen waarom we nú in actie (moeten) komen voor een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis.
-
3 actietips in de strijd voor klimaatrechtvaardigheidWil je zelf iets concreets doen voor het klimaat? Geweldig, want om onze aarde te redden hebben we iedereen nodig. Jou, maar ook politiek en bedrijfsleven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Dát is klimaatrechtvaardigheid. Met deze 3 acties draag jij je steentje bij en vraag je tegelijkertijd grote vervuilers en machthebbers om hetzelfde te doen - twee vliegen in een klap dus!
-
3x duurzaam: deze jonge ondernemers gaan de uitdaging aanWat zie jij in het koffiedik nadat je je ochtendbakkie hebt gezet? Afval? Deze jonge ondernemers uit Egypte zien veel meer! Zij vonden een manier om koffieresten om te zetten in vruchtbare grond voor het kweken van paddenstoelen. Zo verdienen ze een inkomen én gaan ze verspilling tegen. Dit zijn 3 slimme, duurzame oplossingen van jongeren die zich met hun ondernemingen actief inzetten voor een leefbare wereld.
-
Formeren? We gaan het eerst over iets anders hebben: eerlijk delen!Wie wil er met Premier Rutte verder en wie niet? Is er wel een meerderheid in de Eerste Kamer? Als je het nieuws rond de formatie een beetje volgt zou je het bijna vergeten, maar dit zijn niet de grote problemen van deze tijd. Wat wel? Eerlijk delen!
-
Waarom zij waken voor het klimaatZolang er geen nieuw kabinet is, zul je bij het Catshuis Klimaatwakers aantreffen. Dag in dag uit staan hier mensen die zich zorgen maken om klimaatverandering. Hun doel: zorgen dat Nederland het klimaat niet uit het oog verliest tijdens de formatie. 3 Klimaatwakers vertellen waarom zij hier staan. Waak jij ook mee?
-
Klimaatcrisis: waar we ons druk om maken en waarom we elkaar keihard nodig hebbenHij houdt zich bezig met Nederlandse jongeren, zij met armoede in ontwikkelingslanden. Toch delen Jai (Jonge Klimaatbeweging) en Letty (Oxfam Novib) een grote zorg: klimaatverandering. Waar maken zij zich druk om? En wat hebben ze aan elkaar?
-
Het verhaal achter deze noodkreet: waarom Mozambique om hulp roept‘Help’ - Je hebt ‘m misschien zien langskomen in het nieuws: een noodkreet in witte verf, leesbaar vanuit de lucht naast een groot hotel in Mozambique. Wie roept hier om hulp? En waarom is die hulp zo hard nodig?
-
Een groen, eerlijk kabinet: 5 tips voor de informateurHet waren bijzondere verkiezingen, de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Vanwege het coronavirus maar ook door andere wereldwijde uitdagingen die nú actie vereisen, zoals de klimaatcrisis en groeiende ongelijkheid. Hoog tijd dus voor een kabinet dat de uitdaging aangaat! Om de informateur te helpen zetten wij 5 aandachtspunten op een rij.
-
Een rivier & heel wat sms'jes: hoe deze boerinnen zich wapenen tegen klimaatverandering‘Ping! Hevige regenbuien op komst!’ Een berichtje met zo’n weerwaarschuwing is super handig als je ’s ochtends twijfelt of je je regenpak aantrekt voordat je de deur uitstapt. In Zimbabwe is zo’n sms’je een onmisbaar onderdeel in de strijd tegen klimaatverandering.
-
‘Alsof ik er niet was’ – onzichtbaar in het klimaatdebatWit, westers en man: de stemmen die het hardst klinken in het klimaatdebat lijken weinig divers. Waarom is dat een probleem?
-
Waar blijft het beloofde geld voor het klimaat?Aan de vooravond van een grote internationale klimaattop verwoordt Ayesha Siddika, een jonge klimaatactivist uit Bangladesh, haar zorgen: 'Ik ben heel blij te zien dat er zoveel succesvolle klimaatadaptatieprojecten worden uitgevoerd. Maar laten we niet vergeten dat er nu mensen buiten de boot vallen.'
-
2021: wát een klimaatjaar wordt dat!5 jaar na het klimaatakkoord in Parijs: hoe staat het ervoor met het klimaat? Niet best, helaas.
-
Sluit je aan bij de mensen die natuur en gezondheid beschermen!Wist jij dat onze gezondheid verband houdt met de gezondheid van de planeet? Inheemse gemeenschappen weten dat maar al te goed. Al eeuwen leven zij in harmonie met de natuur. Ze beschermen bossen en rivieren, en helpen daarmee pandemieën voorkomen. Maar veel inheemse gemeenschappen worden bedreigd, en daarmee indirect ook jouw gezondheid.
-
Black Friday: grijp nu je kans! (om groener te shoppen)Koop NU meer voor VEEL minder: de advertenties vliegen je rond de oren rond Black Friday. En online shoppen is ook hartstikke verleidelijk, met dat saaie thuiszitten. Maar al dat koopjesjagen is funest voor het klimaat. Maak daarom een Green Friday van je Black Friday met deze 3 groene shoptips!
-
4 jongeren, 3 landen, 1 boodschap: toon lef!Vandaag is het geen Klimaatprinsjesdag. Officieel hebben we dat wel afgesproken, maar op het Binnenhof gaat de dag stilletjes voorbij door het herfstreces. Maar de klimaatcrisis neemt geen vakantie. En deze jonge klimaatactivisten ook niet!
-
Organiseer je eigen (lockdownvriendelijke!) klimaatfilmavondHet coronavirus heeft de levens van veel mensen in de wacht gezet. Maar de klimaatcrisis gaat gewoon door. Wil je niet stilzitten, al staat je leven een beetje stil? Om klimaatactie te voeren hoef je niet gelijk groot uit te pakken. Met deze tips organiseer je eenvoudig een gezellige én leerzame (virtuele) klimaatfilmavond.
-
Wat je moet weten over de sprinkhanenplaag in Oost-AfrikaEen sprinkhanenplaag overspoelt Oost-Afrika. Hier lees je waar de sprinkhanen vandaan komen, wat de gevolgen zijn en wat we daaraan doen.
-
8 goede voornemens voor het kabinetJanuari stond in het teken van nieuwjaarswensen, terugblikken en natuurlijk goede voornemens. En in januari begon het laatste jaar van Rutte III, en daarmee de laatste goede mogelijkheid om het verschil te maken. Hoe? Geen zorgen: wij hebben 9 goede voornemens voor het kabinet op een rijtje gezet.
-
VN-klimaattop: de rekening voor klimaatverandering naar het juiste adresVooral de allerarmsten betalen de prijs voor klimaatverandering. En dat terwijl zij de minste verantwoordelijkheid dragen. Westerse regeringen kunnen en moeten het verschil maken. Daarvoor maken wij ons sterk op de VN-klimaattop in Madrid.
-
De klimaatstaking was een groot succesIn Nederland staakten 35.000 mensen en wereldwijd waren dat er zelfs 7,6 miljoen. Klimaatcampaigner Ikram was er bij en kreeg kippenvel van al die mensen.
-
Help. Raakt de koffie op?Gemiddeld drinken Nederlanders ruim 4 koppen koffie per dag. Daarmee steken we met kop en schouders boven veel andere landen uit als het gaat om onze koffieconsumptie. Wat doen we als de koffie op raakt?
-
Houd je hoofd koel! Duurzame tips voor extreem warme kantoordagenExtreem hete dagen en toch naar kantoor... de airco aanzetten is verleidelijk, maar werkt klimaatverandering alleen maar in de hand. Hoe houd je op een duurzame manier je hoofd koel? 5 klimaatvriendelijke tips!
-
Op de vlucht door klimaatveranderingJe hoort het steeds vaker: mensen die moeten vluchten voor de gevolgen van klimaatverandering. Zoals nu in Somalië en Somaliland. Ontmoet Shamis, die met haar gezin op de vlucht is voor extreme droogte.
-
Shocking: deze 100 bedrijven hebben grote impact op jouw levenJe kunt er niet meer omheen: het is mis met het klimaat en er is actie nodig om erger te voorkomen. De adviezen vliegen je om de oren. Maar welke bedrijven zijn nou eigenlijk de grootste vervuilers? Campaigner Tim Zijlstra is in shock bij het zien van de feiten.
-
5 tips - Zo bereid jij je voor op de klimaatmarsOp 10 maart gaan wij massaal de staat op voor het klimaat. En jij bent erbij, uiteraard. Maar hoe ga je goed voorbereid naar deze demonstratie? Hoe benut je dit momentum maximaal en haal je het beste uit jezelf? Vijf tips.
-
Wat betekent de klimaattop voor Nederland?Vlak voor de klimaattop bracht het VN-klimaatpanel IPCC een rapport uit. Het oordeel: het akkoord van Parijs is niet ambitieus genoeg. Maar wat een kans had kunnen zijn op de klimaattop, eindigde teleurstellend. Daarom worden de stappen die Nederland nu zet nog belangrijker
-
Ben jij een klimaatkenner?Test je klimaatkennis en maak kans op een Tony's Chocolonely pakket! Doe nu de klimaatquiz.
-
Waarom gaan we naar Katowice?Ik zit nu in de trein naar Katowice, Polen. Zondag begint hier de COP, de 24e internationale klimaatbijeenkomst. Ik maak deel uit van de Nederlandse delegatie. Het kan je niet ontgaan zijn: er staat veel op het spel.
-
Hoe duurzaam is jouw verzekeraar?Tegen het einde van het jaar maken veel mensen de balans op: wil ik nog bij mijn huidige verzekeraar blijven, of wil ik overstappen? Er is méér waar je naar kunt kijken dan naar de premie. Want hoe duurzaam is jouw verzekeraar eigenlijk?
-
De ongemakkelijke gevolgen van klimaatveranderingIs het klimaatakkoord van Parijs ambitieus genoeg? Nee, concludeerde het klimaatpanel van de Verenigde Naties. We moesten streven naar maximaal 1,5 graden opwarming. Anders zijn de gevolgen rampzalig. Vooral voor ontwikkelingslanden.
-
Dit effect heeft één keer per week vegetarisch etenNederlanders eten gemiddeld 39 kilo vlees per persoon per jaar. Teveel! Zowel voor het milieu als voor je gezondheid. Ontdek het effect van minder vlees eten.
-
Hoog spel met klimaatgeldExtreem weer neemt toe en de gevolgen ook. Armere landen hebben klimaatfinanciering nodig om de gevolgen het hoofd te bieden. Houden rijkere landen zich aan hun belofte?
-
Ondernemers strijden tegen klimaatveranderingKleine ondernemers verdienen vaak net genoeg om van te leven. Maar de kleine boeren in Niger, verdienen amper genoeg om te overleven. Klimaatverandering heeft hier al grote gevolgen.
-
Wie betaalt de rekening van extreem weer?Stormschade. Overstromingen. Mislukte oogsten. Enorme schadeposten door extreem weer. En catastrofaal voor mensen die toch al weinig hebben. Daarom kwam de wereld met een plan. Maar dan moeten landen zich er wel aan houden.
-
Hoe extreem wordt het weer in de toekomst?Nieuwe ronde, nieuwe kansen! 2019 staat voor de deur. Een mooi moment om te dromen over je reisplannen van het aankomende jaar. Maar hoe extreem wordt het weer op jouw bestemming?
-
De Andes: alpaca's én aardappelenDenk je aan de Andes, dan denk je aan alpaca's. Maar wist je dat dit gebied ook de geboortegrond is van de aardappel? Reis mee naar het kleurrijke Peru, ontdek hoeveel soorten aardappelen er zijn en waarom Oxfam Novib zich daarmee bezig houdt.
-
Zelfstandigheid voor FloniraOxfam Novib steunt Flonira in Rwanda. Met onze steun is ze lid van de tomatencoöperatie en verdient ze voldoende om haar huis op te knappen en haar oudste zoon te laten studeren.
-
Water en cash voor AndrewAndrew in Nigeria is veel verloren door het conflict: zijn boerderij, zijn akkers met katoen, bonen en sorghum, zijn koeien. Oxfam Novib geeft Andrew en zijn gezin drinkwater en geld voor eten.
-
Het overbevolkingsprobleemDe wereldbevolkingstatistieken kunnen behoorlijk benauwend zijn. Daar komen de berichten over klimaatverandering bovenop. Hoe gaan we zoveel mensen eten geven? Putten we de aarde uit?
-
Peru: een wereld in veranderingHet Andesgebergte in Peru. In deze uithoek van de wereld dringt verandering langzaam door. De aanleg van wegen en invoer van geld beïnvloeden de traditionele levenswijzen.
-
De mooiste alternatieve reisbestemmingen ter wereldZit je al met je hoofd in de wolken, op weg naar je zomervakantie? Bekijk de mooiste alternatieve reisbestemmingen ter wereld: duurzaam, dichtbij en betaalbaar op vakantie!
-
Goede voornemens: 31 tips voor een bewust 2018Een nieuw jaar en dat betekent: goede voornemens. Om bewuster te leven gaven we 31 tips die je daar bij kunnen helpen.
-
2017: een jaar in actie voor gelijkheidDit jaar kwam jij met duizenden supporters in actie voor gelijkheid. Wereldwijd. Dit waren een paar van de belangrijkste gebeurtenissen van 2017
-
Slecht én goed klimaatnieuws na Bonn2017 is een jaar van recordbrekende orkanen, rampzalige overstromingen en extreme droogtes. De recente uitkomsten van de Klimaattop in Bonn stellen teleur. Maar het is niet allemaal slecht nieuws.
-
Klimaatverandering dwingt miljoenen te verhuizenDoor klimaatverandering worden hele delen van de wereld onbewoonbaar. Ze komen onder water te staan of het wordt er te heet. Per jaar verhuizen nu al 20 miljoen mensen omdat het water ze aan de lippen staat of het te heet wordt onder hun voeten.
-
Water uit de automaatIn Kenia zijn mensen gewend aan droogte. Er is vaak gebrek aan water. Maar er zijn innovatieve oplossingen voor te vinden. Ontdek hier hoe je in droog Kenia toch nog water kunt krijgen.
-
De Chlorinator: de schrik van vervuild drinkwaterVan water uit de kraan word je niet ziek, toch? Toch wel, ontdekten inwoners uit Zimbabwe. Samen bedachten we een oplossing: de Chlorinator.
-
Betrokken wereldreizigersOndernemers Frans en Joke Meijer reizen in hun zelfgebouwde camper de wereld rond. Ze bezoeken daarbij regelmatig projecten van Oxfam Novib.
-
Hongersnood in Zuid-Sudan afgewend, maar nog altijd veel mensen met hongerMet noodhulp is het gelukt om de hongersnood in delen van Zuid-Sudan af te wenden. Daarmee zijn de problemen niet voorbij. De helft van de Zuid-Sudanezen heeft nog niet genoeg te eten.
-
Mueslirepen worden onbetaalbaar'Mueslirepen en granola worden onbetaalbaar door mislukte oogst', kopt de Volkskrant. Vervelend, maar de echte gedupeerden worden niet genoemd.
-
Tips voor droge moestuingrondHoe ga je om met extreme gevolgen van klimaatverandering? In Zimbabwe leren de 33 tuinders van de community garden Mhangami om hun moestuin op een andere manier te bewerken
-
Hoe overleef je zonder water?Drie jaar geen regenval. Kun je het je voorstellen? In delen van Somaliland vielen voor het eerst sinds drie jaar weer een paar grotere spetters. ‘Veel te weinig, en veel te lokaal. Maar het gaf wel hoop.’