
Onze blogs
Strijden voor gelijkheid kan op héél veel manieren. Laat je informeren, inspireren en activeren door deze blogs.
Populaire blogs
Alle blogs
-
23 april 2025 BlogBlijf woke! 5 gevaren voor gendergelijkheid in Nederland
De straat op voor vrouwenrechten – dat hoeft toch allang niet meer? En met queerrechten zit het in ons progressieve Nederland zeker ook wel goed? Helaas is het tegenovergestelde waar. Kijk maar naar de vijf volgende voorbeelden.
Lees meer
-
23 april 2025 BlogSupermarkten reageren op ons onderzoek rond (on)eerlijke chocolade
Ons nieuwste onderzoek Raising the Bar, waaruit blijkt dat nog geen 6% van de chocoladeproducten in de 5 grootste Nederlandse supermarkten eerlijk is, heeft iets in beweging gezet. In verschillende kranten, waaronder AD, Parool en Volkskrant, reageren de supermarkten op onze campagne. Dit vinden wij van hun reacties.
Lees meer
-
19 maart 2025 BlogGeld geven werkt (en andere feiten over noodhulp)
De oorlog in Oekraïne, dramatische situatie in Gaza of de hongercrisis in de Sahel – het zijn slechts drie voorbeelden van actuele noodsituaties. Alle drie zijn ze heel verschillend van aard. Maar ze hebben één ding gemeen: mensen hebben zo snel mogelijk hulp nodig.
Lees meer
-
27 januari 2025 BlogInterview Palestijnse arts en vredesactivist die zijn dochters verloor
Hij verloor drie van zijn dochters door Israëlisch geweld. Toch weigert de Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish zich te laten vergiftigen door haat. Hij roept de internationale gemeenschap, inclusief de Nederlandse regering, op om menselijkheid te laten zegevieren, te stoppen met wapenexport en een staakt-het-vuren te eisen. “Hoe kunnen jullie accepteren om medeplichtig te zijn aan de vernietiging van het Palestijnse volk?”
Lees meer
-
23 januari 2025 BlogHistorische uitspraak: Griekenland veroordeeld voor terugsturen van asielzoeker
De Griekse overheid is veroordeeld voor zogenaamde pushbacks door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Een historische uitspraak, omdat voor het eerst is bewezen dat een asielzoeker illegaal op een rubberboot is teruggestuurd terwijl ze asiel probeerde aan te vragen in Griekenland. Deze uitspraak betekent een keerpunt in de aanpak van pushbacks aan de Europese grenzen: het laat de systematische schending van fundamentele mensenrechten door staten zien, én onderstreept de dringende noodzaak om een einde te maken aan deze illegale praktijken op Europees niveau.
Lees meer
-
23 januari 2025 BlogEen organisatie vóór gevluchte mensen... dóór gevluchte mensen
De wereld lijkt soms een plek vol ellende, maar overal staan mensen op om daar verandering in te brengen. Neem John Jal Dak - ruim tien jaar geleden vluchtte hij naar Uganda vanwege de burgeroorlog in Zuid-Sudan. Nu is hij internationaal bekend vanwege zijn inzet voor mensen op de vlucht, met een organisatie dóór en vóór vluchtelingen. De Obama Foundation noemde hem in 2022 zelfs één van de Leaders of Africa. We spreken hem over zijn levensverhaal, organisatie en motivatie. “Het is hard werken, maar de resultaten zijn het waard.”
Lees meer
-
10 december 2024 Blog4 mythes over ontwikkelingssamenwerking ontkracht
‘Geld naar ontwikkelingssamenwerking? Daar zitten Nederlanders helemaal niet op te wachten. Alles blijft toch maar plakken aan die strijkstok van hulporganisaties.’ Niet de letterlijke woorden van minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, maar haar besluit om gigantisch te bezuinigen komt er wel op neer. We ontkrachten haar uitspraken en meer mythes rondom ons werk – om jou ervan te overtuigen: ontwikkelingssamenwerking werkt. Echt.
Lees meer
-
5 december 2024 BlogDe giftige hoofdrol van Nederland in ons voedselsysteem
Aardbeien met PFAS-resten, sierbloemen die volgespoten zijn met gif… de kranten staan er vol van. We weten allemaal dat pesticides slecht zijn voor onze gezondheid en de natuur. Maar wist je ook dat Nederland een sleutelrol speelt in de pesticidenindustrie? De Rotterdamse haven exporteert jaarlijks tonnen aan in Europa verboden bestrijdingsmiddelen. En via diezelfde haven belandt het gif later ook weer in onze fruitmand. Dat moet anders!
Lees meer
-
23 oktober 2024 Blog6 vragen en antwoorden over de klimaattop in Azerbeidzjan
Op 11 november begint de jaarlijkse klimaattop, dit keer in Azerbeidzjan. Wat staat er op het spel? En heeft zo'n klimaattop eigenlijk wel nut? Onze klimaatexpert Hilde Stroot is erbij in Bakoe en geeft antwoord op al jouw vragen.
Lees meer
-
10 oktober 2024 BlogWaarom we géén patenten op zaden moeten willen
Zaden zijn het begin van ons voedsel én ze zijn van ons allemaal. Eeuwenlang hebben boeren in Nederland en wereldwijd hun beste zaden en planten geselecteerd om betere voedselgewassen te ontwikkelen. Maar sinds een paar jaar steken grote bedrijven daar een stokje voor, door patenten op bepaalde gewaseigenschappen aan te vragen. Deze patenten vormen een existentiële bedreiging voor voedselzekerheid, keuzevrijheid voor boeren en voor een eerlijke verdeling van welvaart. Daarom strijden wij tegen patenten op zaden.
Lees meer
-
25 september 2024 BlogWaarom de klimaatcrisis vrouwen extra hard raakt
Klimaatverandering raakt iedereen even hard. Toch? De waarheid is dat vrouwen, in al hun diversiteit, meer impact voelen dan mannen - net als veel andere gemarginaliseerde groepen. En dan met name in landen die zich minder goed kunnen weren tegen extreem weer. Ontdek waarom én hoe we in onze klimaatoplossingen rekening kunnen houden met iedereen.
Lees meer
-
10 september 2024 BlogLeven naast het water in Bangladesh en Nepal
In Nederland weten we: water is zowel vriend als vijand. Dit geldt ook in Nepal (waar veel rivieren ontspringen in de Himalaya) en Bangladesh (een plat en erg waterrijk land). De waterdreiging neemt alleen maar toe door klimaatverandering. Toch weten de mensen in Zuid-Azië zich aan te passen aan de rivier, mede dankzij een project van Oxfam Novib. Reis met ons mee naar het stroomgebied van enkele van de grootste rivieren ter wereld.
Lees meer