Onze blogs
Strijden voor gelijkheid kan op héél veel manieren. Laat je informeren, inspireren en activeren door deze blogs.
Populaire blogs
Alle blogs
-
10 december 2024 Blog4 mythes over ontwikkelingssamenwerking ontkracht
‘Geld naar ontwikkelingssamenwerking? Daar zitten Nederlanders helemaal niet op te wachten. Alles blijft toch maar plakken aan die strijkstok van hulporganisaties.’ Niet de letterlijke woorden van minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, maar haar besluit om gigantisch te bezuinigen komt er wel op neer. We ontkrachten haar uitspraken en meer mythes rondom ons werk – om jou ervan te overtuigen: ontwikkelingssamenwerking werkt. Echt.
Lees meer
-
5 december 2024 BlogDe giftige hoofdrol van Nederland in ons voedselsysteem
Aardbeien met PFAS-resten, sierbloemen die volgespoten zijn met gif… de kranten staan er vol van. We weten allemaal dat pesticides slecht zijn voor onze gezondheid en de natuur. Maar wist je ook dat Nederland een sleutelrol speelt in de pesticidenindustrie? De Rotterdamse haven exporteert jaarlijks tonnen aan in Europa verboden bestrijdingsmiddelen. En via diezelfde haven belandt het gif later ook weer in onze fruitmand. Dat moet anders!
Lees meer
-
23 oktober 2024 Blog6 vragen en antwoorden over de klimaattop in Azerbeidzjan
Op 11 november begint de jaarlijkse klimaattop, dit keer in Azerbeidzjan. Wat staat er op het spel? En heeft zo'n klimaattop eigenlijk wel nut? Onze klimaatexpert Hilde Stroot is erbij in Bakoe en geeft antwoord op al jouw vragen.
Lees meer
-
10 oktober 2024 BlogWaarom we géén patenten op zaden moeten willen
Zaden zijn het begin van ons voedsel én ze zijn van ons allemaal. Eeuwenlang hebben boeren in Nederland en wereldwijd hun beste zaden en planten geselecteerd om betere voedselgewassen te ontwikkelen. Maar sinds een paar jaar steken grote bedrijven daar een stokje voor, door patenten op bepaalde gewaseigenschappen aan te vragen. Deze patenten vormen een existentiële bedreiging voor voedselzekerheid, keuzevrijheid voor boeren en voor een eerlijke verdeling van welvaart. Daarom strijden wij tegen patenten op zaden.
Lees meer
-
25 september 2024 BlogWaarom de klimaatcrisis vrouwen extra hard raakt
Klimaatverandering raakt iedereen even hard. Toch? De waarheid is dat vrouwen, in al hun diversiteit, meer impact voelen dan mannen - net als veel andere gemarginaliseerde groepen. En dan met name in landen die zich minder goed kunnen weren tegen extreem weer. Ontdek waarom én hoe we in onze klimaatoplossingen rekening kunnen houden met iedereen.
Lees meer
-
10 september 2024 BlogLeven naast het water in Bangladesh en Nepal
In Nederland weten we: water is zowel vriend als vijand. Dit geldt ook in Nepal (waar veel rivieren ontspringen in de Himalaya) en Bangladesh (een plat en erg waterrijk land). De waterdreiging neemt alleen maar toe door klimaatverandering. Toch weten de mensen in Zuid-Azië zich aan te passen aan de rivier, mede dankzij een project van Oxfam Novib. Reis met ons mee naar het stroomgebied van enkele van de grootste rivieren ter wereld.
Lees meer
-
21 augustus 2024 BlogLaat je inspireren door boeken uit de hele wereld
Lezen is de allerleukste manier om meer te leren over de wereld om ons heen. Daarom brengt Oxfam Novib jaarlijks een aantal mooie romans uit. Onze Inspiratie Abonnees ontvangen ook nog eens extra, verdiepende informatie. Zwervelingen is het laatste boek in de reeks. Reis samen met ons en de auteur mee naar Zuid-Afrika!
Lees meer
-
12 augustus 2024 BlogStemmen van verandering: 3 jonge activisten over hun strijd voor gelijkheid
Het is soms moeilijk om strijdbaar te blijven in een wereld waarin ongelijkheid zo’n hardnekkig probleem is. Maar dan ontmoet je jongeren zoals Ahmed, Jip en Irakli. Laat je inspireren door hun unieke verhalen, hun kracht en hun aanstekelijke activisme in de strijd voor gelijkheid.
Lees meer
-
1 augustus 2024 BlogGewelddadige pushbacks, no-go zone en agressie: driedubbele dreiging voor vluchtelingen aan de Pools-Belarussische grens
In de bijna ondoordringbare bossen op de grens van Polen en Belarus worden mensen die de oorlog ontvluchten hardhandig aangepakt. Veel van hen worden teruggedreven naar Belarus en humanitaire hulp wordt hen onthouden, omdat hulporganisaties worden geweerd uit door de Poolse overheid bepaalde no-go zones. Hoog tijd dat er een einde komt aan deze gewelddadige praktijken.
Lees meer
-
15 juli 2024 Blog3 fabels over Ter Apel (hint: er is géén asielcrisis)
Het lijkt een trieste (zomer) traditie te worden in ons land: een overvol Ter Apel. We kennen allemaal de beelden van gevluchte mensen die op het gras moesten slapen, in de regen. Is dit onvermijdelijk, omdat er simpelweg te veel mensen naar Nederland komen? Toch niet. Drie fabels over Ter Apel ontkracht.
Lees meer
-
17 juni 2024 BlogEuropese ‘antiwegkijkwet’: mijlpaal of niet? “Met één wet is niet alles opgelost
Een grote stap in de juiste richting: de ‘antiwegkijkwet’ die onlangs is aangenomen door het Europees Parlement moet ervoor zorgen dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor de schade die ze toebrengen aan mens en milieu. Wie hebben er wat aan deze wet? En is het een mijlpaal, of valt het tegen? Eline Achterberg, expert mensenrechten & bedrijfsleven bij Oxfam Novib, legt uit.
Lees meer
-
22 mei 2024 BlogWe moeten het hebben over de Democratische Republiek Congo
Rara, wat is het rijkste land ter wereld? De Democratische Republiek Congo (DRC) maakt kans op die titel. Het land heeft voor biljoenen aan kobalt, goud en diamant in de grond zitten. Iedereen profiteert van die rijkdom, behalve Congolese burgers. En dat al eeuwenlang: van kolonisator België tot de honderden rebellen en multinationals die nu strijden over grondstoffen. De gevolgen zijn tragisch.
Lees meer