Xaviera
Foto: Xaviera Altena

5 manieren om onze democratie te beschermen

  • 19 mei 2025

Intimidatie van journalisten of demonstranten – dat gebeurt alleen in andere landen, toch? Niets is minder waar. Ook in Nederland staan mensenrechten en de democratie onder druk. Dat past in een wereldwijde trend. Maar gelukkig komen overal dappere mensen in actie tegen dit onrecht – van Cambodja tot Nigeria. En daar kunnen we heel veel van leren. We zetten vijf lessen op een rij! 

Les 1: meten is weten 

De democratie verdwijnt niet in een week tijd. Het is meestal een glijdende schaal. Ineens staat de politie op de stoep bij demonstranten of krijgen kritische organisaties geen subsidie meer van de overheid. Maar wanneer zijn het geen losse incidenten meer en is er sprake van een trend? Ofwel: wanneer moet je je écht zorgen gaan maken? 

Speciaal hiervoor ontwikkelden we de Oxfam Civic Space Monitoring Tool. Activisten en maatschappelijke groepen wereldwijd gebruiken dit hulpmiddel om de situatie in hun land te monitoren. Daarbij wordt gekeken naar dingen zoals: kun je veilig de straat opgaan en je mening geven? Zijn er obstakels voor het werk van journalisten, maatschappelijke organisaties of wetenschappers? En is er onafhankelijke rechtspraak?  

Afhankelijk van het antwoord rolt er een score uit - van ‘gesloten’ (totaal geen vrijheid) tot ‘open’ (gezonde democratie) en alles er tussenin. Dit helpt activisten en organisaties bij het bepalen van hun koers – en wat wel of niet veilig is. Zelf gebruiken we de tool ook om de situatie in Nederland te monitoren en passen we onze strategie hierop aan.

Nederland minder democratisch

Veel dingen die we in Nederland normaal vinden (zoals stemrecht) zijn bereikt door massaal de straat op te gaan. Maar onze democratie en mensenrechten staan onder druk. Zo wordt er steeds vaker traangas en gezichtsherkenning ingezet bij demonstraties, vooral rondom Gaza en het klimaat. Recent stond zelfs de politie op de stoep bij een Palestina-demonstrant. Dat is een vorm van intimidatie. 

Maatschappelijk middenveld in gevaar

Ook veel organisaties wordt het werk steeds moeilijker gemaakt. Daardoor krimpt het maatschappelijk middenveld, wat juist een belangrijk onderdeel is van elke democratie.

De regering en sommige politieke partijen willen...

  • Vreedzame organisaties verbieden 
  • Zorgen dat organisaties minder snel naar de rechter kunnen stappen
  • Extreem bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, wat ook  organisaties raakt die zich wereldwijd inzetten voor armoedebestrijding en mensenrechten. 

 

Deze zorgelijke trends zie je terug in de ranglijst die CIVICUS eind vorig jaar publiceerde. Landen krijgen daarin jaarlijks een score, waarbij gekeken wordt naar zaken als: kun je kritiek hebben op de overheid en vrij demonstreren? Alle voorgaande jaren kreeg Nederland een ruim voldoende. Maar in 2024 waren we een categorie gedaald, van 'open democratie' naar 'vernauwde democratie'. Nederland was het enige EU-land waarbij dit gebeurde. 

Demonstratie Palestina politie.png
De politie grijpt vaak hard in bij vreedzame Gaza-demonstraties.

Les 2: verdedig de rechtsstaat  

In februari sloeg de togadriehoek van Amsterdam alarm (hoofdofficier van justitie, president van de rechtbank en deken van de orde van advocaten). Hun boodschap: de onafhankelijke rechtspraak staat onder druk. Uitspraken van rechters worden door sommige politici afgedaan als ‘maar een mening’ en bedreigingen aan het adres van justitie zijn steeds algemener. Dit ondermijnt de onafhankelijke rechtspraak – de hoeksteen van elke democratie.  

Want juist de rechtbank is dé plek om onze rechten te beschermen. Dat laat ook het volgende voorbeeld uit Uganda zien. Een aantal jaar geleden moesten daar ruim 50 maatschappelijke organisaties sluiten of tijdelijk hun werk opschorten omdat ze ‘niet aan de regels voor NGOs voldeden’ – een veelgebruikte manier van overheden om kritische geluiden de mond te snoeren. Wij gaven deze organisaties financiële en praktische hulp, bijvoorbeeld voor de audits. Ook stapten onze partnerorganisaties naar het Hoge Gerechtshof, waar de rechter het verbod ongeldig verklaarde en de organisaties weer aan de slag konden.  

Ook in Nederland stappen maatschappelijke organisaties steeds vaker naar de rechter. Zo klaagden we vorig jaar de Nederlandse staat aan voor het leveren van onderdelen van F35-vliegtuigen aan Israël – iets dat in strijd is met internationale mensenrechtenverdragen. De rechter gaf ons gelijk. Het is pijnlijk dat zulke rechtszaken nodig zijn. Maar juist op deze manier zorgen we er samen voor dat het (inter)nationaal recht niet een hol begrip wordt.  

Les 3: kom op voor journalisten 

Hoofd campagnebeeld vrouwencampagne mei
Kritische journalisten en organisaties worden in veel landen monddood gemaakt. Ook in Nederland.

Nederland het land van de vrije pers? Toch niet. Volgens Free Press Unlimited is de helft van de Nederlandse journalisten en 90% van de hoofredacteuren wel eens aangeklaagd of werd daarmee gedreigd. Vooral berucht zijn Strategic Lawsuits Against Public Participation (SLAPP). Deze rechtszaken kunnen jaren duren en gaan niet om winnen; het doel is de tegenstander uitputten en monddood maken. Want als een journalist of mediabedrijf al hun tijd en geld kwijt zijn aan advocaten, kunnen ze niet kritisch onderzoek doen. Veel journalisten letten dan ook op hun woorden om dit te voorkomen – een verkapte vorm van censuur, dus. 

Ook organisaties zijn vaak het slachtoffer van zulke rechtszaken. In februari werd Greenpeace in de VS voor 660 miljoen (!) dollar aangeklaagd vanwege hun vreedzame protest tegen de aanleg van een oliepijplijn in de Amerikaanse staat North Dakota. Via de rechter proberen ze dit nu aan te vechten. En hetzelfde overkwam onze Braziliaanse partnerorganisatie van onderzoeksjournalisten die kritisch onderzoek doet naar ontbossing door landbouw. 

Een goed netwerk is in zulke gevallen superbelangrijk. Wereldwijd staan we dan ook achter journalisten en onderzoekers. In Nigeria geven we bijvoorbeeld workshops aan journalisten die verslag doen van belangrijke maar gevaarlijke onderwerpen zoals corruptie in de mijnbouwsector. Ook ondersteunen we onderzoekers en journalisten met ons internationale netwerk, kennis en financiële middelen. Dat doen we onder andere via ons meerjarige Fair for All-programma, waarin we de stemmen van mensen wereldwijd versterken. Ook veel van de andere voorbeelden in dit artikel zijn onderdeel van dit programma.

Les 4: wees voorbereid op risico’s

Activisten worden regelmatig (online of offline) bedreigd, gevolgd of opgepakt door veiligheidsdiensten.

Dit laatste gebeurde recent met Cambodjaanse klimaatactivisten, terwijl ze niets illegaals deden. Sommigen moesten zelfs hun huis verkopen om de juridische kosten te betalen. Gelukkig werden deze activisten vrijgelaten nadat onze Cambodjaanse partnerorganisaties hier aandacht om vroegen. Het laat zien dat je goed voorbereid moet zijn in dergelijke situaties. Onze collega’s en partners krijgen dan ook standaard veiligheidstrainingen en tips hoe ze online hun privacy kunnen beschermen.   

Sociale media en communicatiemiddelen zoals WhatsApp zijn niet altijd veilig om te gebruiken. Daarom hebben we het platform Power to Voices opgericht waar activisten veilig kunnen communiceren en ideeën uitwisselen. Deze chats zijn volledig beveiligd en afgeschermd voor Google of andere externe partijen. Ook steeds meer Nederlandse activisten maken gebruik van dit platform. 

Hilda Flavia Nakabuye - klimaatactivist Uganda.jpg
“Activisme is voor mij geen keuze. Het is een dagelijkse strijd. Maar ik doe dit voor de toekomst van mijn land en onze aarde.”- Hilda Flavia Nakabuye, klimaatactivist uit Uganda

Les 5: denk aan je (mentale) gezondheid 

Veel activisten – en ook onze partners en collega’s – blijven onder moeilijke omstandigheden strijden voor een betere wereld. Zeker in conflictgebieden zoals Palestina vraagt dat veel van mensen. Zij leven in constante angst voor hun eigen veiligheid en die van hun familie en raken soms hun huis of werkplek kwijt. Het is belangrijk dat er een ‘safe space’ is waar zij kunnen bijkomen en hun zorgen kunnen uiten.  

Dat geldt net zo goed voor Nederland – dat gelukkig een stuk veiliger is, maar waar actievoeren desondanks niet zonder risico is. Een Nederlandse klimaatactivist vertelt: “Activisme vraagt veel van mensen. Daarom hebben we een buddy-systeem, zodat niemand alleen hoeft te demonstreren. Ook is er ook therapie beschikbaar voor mensen die te maken hebben gehad met geweld door de politie. Zo creëren we een veilige plek waar mensen over hun angst kunnen praten, zonder veroordeeld te worden.” 

Oxfam Novib draagt bij aan zo’n ‘safe space’ met Activist Lab – een meerdaagse, gratis training voor jongeren die de wereld willen verbeteren. Per thema (van klimaat tot gender of migratie) leren ze hoe je een succesvolle campagne voert; krijgen ze inhoudelijke kennis; en bouwen ze een relevant netwerk op. Is dit iets voor jou of iemand die je kent? Houd de website of onze socials in de gaten en geef je op voor de volgende sessie. 

Wat kun jij doen?

  • Ga de straat op! Bijvoorbeeld zaterdag 24 mei bij de massale demonstratie tegen extreemrechts in Amsterdam.
  • Bezoek een van onze events - leerzaam, leuk én een manier om  gelijkgestemden te ontmoeten.
  • Stem bij de eerstvolgende verkiezingen (lokaal of landelijk) - en dan liefst op een partij die de ongelijkheid in Nederland èn wereldwijd wil tegengaan.
  • Blijf je uitspreken tegen onrecht: via petities of door berichten te delen op social media.
  • Blijf jezelf informeren en steun onafhankelijke media; word abonnee van een krant of lid van een omroep. Of lees onze achtergrondblogs.
  • Doe een donatie en maak zo ons werk wereldwijd mogelijk.

 

feminist march.png
Wij blijven ons inzetten voor een betere wereld! Jij ook?

Cookies

Logo Oxfam Novib

Fijn dat je onze site bezoekt

Cookies helpen ons om jou te laten zien wat je interessant en belangrijk vindt op onze eigen website, andere websites en sociale media. Vind je dat goed?

Logo Oxfam Novib

Cookies zelf instellen

Analytische en functionele cookies zijn nodig om te zorgen dat onze website goed werkt. Marketing en sociale media cookies zorgen dat je relevante advertenties ziet op andere websites. Welke cookies wil je accepteren?

Ik accepteer alle cookies
Ik wil geen marketing en social media cookies