
Dit hebben we bereikt
Onze resultaten in 2020-2021
Samen met miljoenen mensen wereldwijd strijden we tegen ongelijkheid en armoede. Die strijd is urgenter dan ooit. De coronacrisis vergroot bestaande problemen zoals honger, ongelijkheid en klimaatverandering. Problemen die we alleen kunnen oplossen als overheden, bedrijven, organisaties en moedige mensen wereldwijd de handen ineenslaan. Samen pakken we de oneerlijke machtsstructuren aan, en de systemen die ongelijkheid en armoede in stand houden.
Jouw steun is daarbij onmisbaar! Dankzij donateurs en supporters hebben we samen met onze lokale partners veel voor elkaar gekregen.
Dit hebben we bereikt
Een greep uit onze resultaten uit 2020-2021

2,9 miljoen mensen
in conflictgebieden of rampsituaties ontvingen levensreddende noodhulp

185 bedrijven
promootten of implementeerden gender-sensitief beleid op gebied van landrechten, belastingtransparantie en inclusieve agribusiness.

510.000 mensen
hebben hun stem laten horen en actiegevoerd om hun rechten op te eisen

338 overheden
verbeterden hun beleid op onder andere het gebied van gendergelijkheid, klimaatrechtvaardigheid, toegang tot land en water en de strijd tegen armoede

1,85 miljoen mensen
hebben kennis en vaardigheden opgedaan om hun eigen leven te verbeteren

3.200 maatschappelijke organisaties
wereldwijd zijn versterkt en beter in staat om de oorzaken van armoede aan te pakken
Meer resultaten lezen?
Download ons complete (Engelstalige) jaarverslag 2020-2021
Benieuwd naar onze inkomsten en uitgaven? Zo besteden we ons geld.
Onze eerdere jaarverslagen vind je hier.
Zo verslaan we samen ongelijkheid en armoede
Samen met lokale partners werken we aan structurele oplossingen om ongelijkheid en armoede voorgoed te verslaan. In meer dan 90 landen pakken we de problemen aan die ongelijkheid en armoede veroorzaken en in stand houden. Dat doen we door mensen de middelen en kennis te bieden om zélf op eigen benen te staan. Aan de hand van onze 4 kernthema’s, Equal, Safe, Fair & Green, nemen we je mee langs inspirerende verhalen van mensen uit 4 verschillende landen die hun toekomst in eigen hand nemen.
Oxfam Novib financieert ook projecten met resultaten in 35 andere landen, al dan niet via Oxfams ter plekke.
Equal
Equal: gelijke kansen voor iedereen
Omanya Pato Franic (31) uit Oeganda trouwde jong en heeft 4 kinderen. Hij deelde nooit veel met zijn vrouw. Tot hij meedeed aan een training van onze lokale partner, gericht op gendergelijkheid. Daar leerde hij dat zijn vrouw en hij beiden verantwoordelijk zijn voor het huishouden en inkomen van hun gezin. Omanya en zijn vrouw maakten vervolgens samen toekomstplannen waar ze allebei aan werken. ‘Mijn vrouw verkoopt tomaten op de markt en we verdelen het huishoudelijk werk. Elke avond bespreken we wat we hebben bereikt en wat de volgende stap is.’ Omanya is zo enthousiast over de geleerde methodes dat hij nu zelf trainingen geeft in zijn gemeenschap.
Oxfam Novib strijdt samen met actiegroepen en moedige mensen als Omanya voor een samenleving waarin plek is voor iedereen. Ongeacht gender, kleur of seksuele voorkeur.
Safe: allemaal veilig
Safe: allemaal veilig
‘De sprinkhanen kwamen en aten al mijn sla op, bedoeld om te verkopen op de markt.’ Afgelopen jaar werd de Hoorn van Afrika getroffen door een gigantische sprinkhanenplaag. Boer Achmed Abil uit Ethiopië deed er alles aan om de sprinkhanen weg te jagen, maar kon niet voorkomen dat het grootste deel van zijn oogst werd verwoest. Oxfam Novib steunt boeren als Achmed met aangepaste zaden die sneller ontspruiten, en met geld om nieuw zaaigoed te kopen. ‘Ik ben vastbesloten om na de volgende regenval opnieuw te gaan planten.’
Kwetsbare mensen worden het hardst geraakt door rampen als een sprinkhanenplaag. Oxfam Novib werkt samen met lokale gemeenschappen om noodhulp te bieden én om de wortels van conflicten en rampen te bestrijden.
Zo bestrijden we de coronacrisis
Zo bestrijden we de coronacrisis
De coronapandemie heeft een grote impact op ons werk. De uitdaging: hoe kunnen we veilig ons werk blijven doen en tegelijkertijd voorkomen dat miljoenen mensen lijden onder de gevolgen van de crisis?
Dankzij onze supporters en partners hebben we wereldwijd meer dan 14 miljoen mensen kunnen steunen in hun strijd tegen de coronacrisis.
- We zorgden voor zeep, schoon water, vernieuwende, contactloze handenwaspunten en hygiënevoorlichting in sloppenwijken en vluchtelingenkampen;
- Miljoenen mensen verloren hun werk en inkomen door lockdowns en andere maatregelen. We ondersteunden mensen in 50 landen met voedselpakketten, voedselbonnen en cash;
- Samen met de coalitie People’s Vaccine Alliance lobbyen we voor eerlijke toegang tot vaccins voor iedereen wereldwijd.
Fair
Fair: een rechtvaardige wereld
Journalist Collins Mtika uit Malawi beet zich stevig vast in onderzoek naar telecomgigant Airtel. Hij ontdekte dat het bedrijf miljoenen euro’s van Malawi naar belastingparadijs Nederland schuift. Daardoor loopt het land cruciale inkomsten mis, die nodig zijn voor bijvoorbeeld zorg en onderwijs. Airtel onderzoeken was allesbehalve eenvoudig: veel experts en lokale kranten die Collins benaderde, durfden niet mee te werken uit angst voor de machtige multinational. Met het project Money Trail ondersteunt en traint Oxfam Novib journalisten als Collins om verdachte financiële praktijken te ontrafelen. Collins wist zijn publiek via social media te bereiken en hoopt dat zijn onderzoek de autoriteiten zover krijgt om belastingontwijking aan te pakken.
Samen met dappere mensen als Collins strijdt Oxfam Novib voor een wereld waarin rijkdom en welzijn eerlijk zijn verdeeld. Dat doen we door overheden en bedrijven verantwoordelijk te houden voor hun beleid en druk uit te oefenen voor verandering waar nodig.
Green
Green: een duurzame toekomst
Palmolie is een essentieel ingrediënt in veel dagelijkse producten, van shampoo tot pindakaas. Maar de palmolie-industrie is ook verantwoordelijk voor een gigantische CO2-uitstoot. Grote stukken regenwoud worden gekapt of verbrand om plaats te maken voor plantages. Kleine boeren worden daarbij van hun land gejaagd en hebben geen andere keus dan voor een laag inkomen onder slechte omstandigheden voor de schadelijke palmolie-industrie te werken.
Agus R. Tatu leidt een lokale boerenvereniging in Indonesië. Samen wisten zij een driekwart van de grond terug te vorderen van een groot palmoliebedrijf, dat het land van hen had afgepakt zonder de winst te delen. Oxfams lokale partner TuK steunde de boeren met juridisch advies en duurzame landbouwtraining. De boeren gebruiken het land nu voor verantwoorde oogsten.
Oxfam Novib helpt boeren zich weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Tegelijkertijd eisen we samen met (lokale) activisten zoals Tatu dat overheden en bedrijven de oorzaken van klimaatverandering aanpakken en duurzame economieën realiseren.