
Dit hebben we bereikt
Onze resultaten in 2021-2022
Samen met miljoenen mensen strijden we voor een wereld waarin iedereen gelijke kansen heeft, ongeacht gender, afkomst of huidskleur.
Een wereld die voor iedereen veilig is; waarin de inkomenskloof krimpt in plaats van groeit; waar klimaatverandering harder en eerlijker wordt aangepakt. Die strijd is urgenter dan ooit. De coronacrisis vergroot bestaande problemen zoals honger, ongelijkheid en klimaatverandering. Problemen die we alleen kunnen oplossen als overheden, bedrijven, organisaties en moedige mensen wereldwijd de handen ineenslaan. Samen pakken we de oneerlijke machtsstructuren aan, en de systemen die ongelijkheid en onrechtvaardigheid in stand houden.
Jouw steun is daarbij onmisbaar! Dankzij donateurs en supporters hebben we samen met onze lokale partners veel voor elkaar gekregen.
Dit hebben we bereikt
Een greep uit onze resultaten uit 2021-2022

2.4 miljoen mensen
In conflictgebieden of rampsituaties ontvingen levensreddende noodhulp

216 bedrijven
216 bedrijven hebben hun beleid aangepast op het gebied van landrechten, belastingtransparantie of gendergelijkheid

272 overheden
verbeterden hun beleid op onder andere het gebied van gendergelijkheid, klimaatrechtvaardigheid, toegang tot land en water en de strijd voor gelijkheid

350.000 mensen
hebben hun stem laten horen en actiegevoerd om hun rechten op te eisen

1,87 miljoen mensen
hebben kennis en vaardigheden opgedaan om hun eigen leven te verbeteren

1529 maatschappelijke organisaties
wereldwijd zijn versterkt en beter in staat om de oorzaken van ongelijkheid aan te pakken
Equal
Gelijk: gelijke kansen voor iedereen
Olam Rasaphon uit Laos strijdt voor goede gezondheidszorg voor kwetsbare bevolkingsgroepen. Zoals de LHBTQIA+-gemeenschap, die vaak te maken krijgt met discriminatie zodra ze zorg nodig hebben. Olam zet zich er met hart en ziel voor in dat deze mensen dezelfde zorg krijgen als ieder ander. Olam doet dit als coördinator van het project Gezondheid en Gendergelijkheid van de Community Health and Inclusion Association (CHIA). Het doel van CHIA is mensen te informeren over HIV, malaria en tuberculose – ziektes waarover veel misinformatie, taboes en vooroordelen bestaan. Via trainingen en voorlichting wil CHIA dit bestrijden. ‘Ik geloof heilig in wat ik doe. Het is voor mij de manier om mijn vrienden in de LHBTQIA+-gemeenschap te steunen en te strijden voor hun recht op gezondheidszorg. Ik geef voorlichting over hun rechten en bied een veilige plek om samen te komen.’
Oxfam Novib strijdt samen met actiegroepen en moedige mensen als Olam voor een samenleving waarin plek is voor iedereen. Ongeacht gender, kleur of seksuele voorkeur.
Safe: allemaal veilig
Veilig: veiligheid voor vrouwen
Voor een vrouw met kinderen, getroffen door een klimaatramp, is veiligheid niet vanzelfsprekend. Ook niet in een ontheemdenkamp. Ibaado Mohamed uit Somalië kan erover meepraten: in 2015 verloor zij al haar vee door een vernietigende droogte in Somalië. Ze belandde met haar kinderen in een kamp voor ontheemden. De hulp die zij ontving, geeft ze graag door aan andere vrouwen. Daarom beheert Ibaado sinds 2020 drie ontheemdenkampen. Daar biedt ze levensreddende steun aan mensen op de vlucht. Vrouwen en meisjes zijn extra kwetsbaar in een vluchtelingenkamp, weet Ibaado. ‘Zij dragen verantwoordelijkheid voor het huishouden. Zíj moeten dagelijks ver lopen om water te halen bijvoorbeeld. Dat brengt risico’s met zich mee.’
Oxfam Novib staat achter Ibaado omdat zij ontheemdenkampen veiliger maakt voor vrouwen en ervoor zorgt dat hulp eerlijk wordt verdeeld. Tevens werkt Oxfam Novib samen met lokale gemeenschappen om noodhulp te bieden en de wortels van conflicten en rampen te bestrijden.
Fair
Eerlijk: werken aan een rechtvaardige economie
Honderden kinderen stierven in 2012 door drinkwatervervuiling in het Nigeriaanse Babega. Niemand kon Hamzat Lawal vertellen hoe zijn overheid daartegen optrad. Tot zijn online actie #SaveBabega viraal ging. Toen stelde de overheid wèl een noodfonds in. Hamzat besefte: met die manier van actievoeren kan zijn generatie het verschil maken. Bij Follow the Money zijn nu 8000 burgeractivisten uit Afrika aangesloten die corruptie ook niet accepteren. Hamzat: ‘Het doel van Follow the Money is dat verantwoording wordt afgelegd over elke cent overheidsgeld die wordt uitgegeven. Publiek geld moet terechtkomen bij mensen die er recht op hebben.’
In zijn strijd voor een rechtvaardige wereld gelooft Hamzat in een solidariteit die landsgrenzen overstijgt. Samen met dappere mensen als Hamzat strijdt Oxfam Novib voor een wereld waarin rijkdom en welzijn eerlijk zijn verdeeld. Door overheden en bedrijven verantwoordelijk te houden voor hun beleid en druk uit te oefenen voor verandering waar nodig.
Green
Groen: strijden voor klimaatrechtvaardigheid
U kent de uitdrukking vast wel: ‘de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’. Helaas is dat in grote delen van de wereld geen realiteit. In Oeganda zijn het de kleinste vervuilers die de hardste klappen opvangen. Langdurige droogte, hevige overstromingen, sprinkhanenplagen, mislukte oogsten, dreigende hongersnood: Afrika voelt de gevolgen van de klimaatverandering vrijwel dagelijks. Terwijl het continent nauwelijks bijdraagt aan de oorzaken van deze crisis, vangt Afrika de hardste klappen op. Die onrechtvaardigheid komt hard aan bij Hilda Flavia Nakabuye. Ze zag de plantages van haar familie verpieteren door de gevolgen van klimaatverandering. Naarmate ze meer las over de menselijke invloed op het klimaat, sprak Hilda zich sterker uit. Ze werd een invloedrijke activist. Sinds Hilda’s eerste klimaatstaking op de universiteit van Kampala, in 2017, sloten 52.000 jongeren zich aan bij haar Oegandese tak van FridaysForFuture, de mondiale klimaatbeweging van jongeren. Hilda bewijst: het klimaatdebat is van iedereen, zeker van de mensen die er het hardst onder de lijden hebben.
Oxfam Novib helpt boeren zich weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Tegelijkertijd eisen we samen met lokale activisten als Hilda dat overheden en bedrijven de oorzaken van klimaatverandering aanpakken en duurzame economieën realiseren.
Meer resultaten lezen?
- Download het complete jaarverslag 2021-2022 (pdf, Engels).
- Zo besteden we ons geld.
- Onze eerdere jaarverslagen vind je hier.