Klimaatrechtvaardigheid
Wij eisen rechtvaardig klimaatbeleid
Klimaatverandering houdt ongelijkheid in stand. Want de mensen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, worden het hardst getroffen door de gevolgen ervan. Dat is oneerlijk. Daarom staan wij achter de mensen die strijden voor klimaatrechtvaardigheid.
Eis dat de grote vervuilers betalen Teken de petitie
Zo strijden wij voor klimaatrechtvaardigheid:
- We eisen een eerlijk internationaal klimaatbeleid waarbij overheden van rijke en industriële landen financiële steun geven aan kwetsbare landen.
- We geven kleine boeren de middelen om zich te weren tegen een veranderend klimaat, als gevolg van de klimaatcrisis.
- Als onderdeel van de klimaatbeweging staan we samen wereldwijd en in Nederland op tegen treuzelende machthebbers en grote vervuilers.
- We steunen activisten en de oorspronkelijke bewoners in kwetsbare gemeenschappen die in actie komen voor hun landrechten.
- Samen met jou eisen we een toekomst waarin klimaatrechtvaardigheid centraal staat, opdat de rekening van de crisis niet komt te liggen bij de meest kwetsbaren en toekomstige generaties.
Onze aanpak
Klimaatverandering heeft invloed op ons allemaal, maar is in de kern wel onrechtvaardig, omdat de kwetsbaarste mensen die het minst hebben bijgedragen het hardst worden geraakt en het minst gehoord worden. Wij werken wereldwijd samen met klimaatactivisten en organisaties om hun bereik en impact te vergroten. Samen met hen voeren we druk uit op overheden en grootvervuilers. Samen strijden we voor een duurzame en eerlijke wereld.
Laat de grote vervuilers betalen
Het is code rood op onze aarde. Overstromingen, hitterecords, extreme droogte… Miljoenen mensen worden nu al keihard geraakt door de klimaatcrisis, juist in de meest kwetsbare landen. Ondertussen boeken grote vervuilers megawinsten. Eis jij dat zij hun verantwoordelijkheid nemen?
Wij strijden voor klimaatrechtvaardigheid
Mensen in landen die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering worden er het hardst door getroffen. Zij worstelen dagelijks met de gevolgen, zoals het verlies van hun huis, sterfte van vee en mislukte oogsten. Dit is oneerlijk. Wij staan achter iedereen die strijdt voor klimaatrechtvaardigheid.
Boerin Hellen weert zich tegen extreem weer
Veel boeren kampen met de gevolgen van klimaatverandering, zoals Hellen uit Uganda. We geven hen de middelen om zich te weren tegen klimaatverandering, bijvoorbeeld door sterke zaden te kweken die beter bestand zijn tegen extreem weer. Dat leidt tot meer kennis, meer oogst én meer inkomen.
Marinels strijd in de Filipijnen
Marinel Ubaldo overleeft in 2013 een supertyfoon op de Filipijnen, die 6000 mensen doodt. Met name de laaggelegen gebieden worden hard getroffen door de soms wel 15 meter hoge vloedgolven. Marinel: "Toen ik de dode lichamen zag drijven, besefte ik pas wat klimaatverandering echt inhoudt."
Daarom komt Marinel in actie. Samen met haar zussen plant ze mangroves bij haar geboortedorp, als een groen schild tegen overstromingen en stormen. Daarnaast strijdt ze voor klimaatrechtvaardigheid. Samen met andere overlevenden van de tyfoon klaagde Marinel de 47 grootste klimaatvervuilers ter wereld aan. Hun claim: de effecten van klimaatverandering zijn een vorm van mensenrechtenschending. In 2023 krijgen ze gelijk! Het laat zien: samen is verandering écht mogelijk.
Nieuws
-
25 september 2024 BlogWaarom de klimaatcrisis vrouwen extra hard raakt
Klimaatverandering raakt iedereen even hard. Toch? De waarheid is dat vrouwen, in al hun diversiteit, meer impact voelen dan mannen - net als veel andere gemarginaliseerde groepen. En dan met name in landen die zich minder goed kunnen weren tegen extreem weer. Ontdek waarom én hoe we in onze klimaatoplossingen rekening kunnen houden met iedereen.
Lees meer
-
17 september 2024 NieuwsKabinetsplannen rampzalig voor kwetsbare landen wereldwijd en voor de strijd voor gelijkheid
Terwijl de wereld in brand staat en we elkaar keihard nodig hebben, kiest kabinet-Schoof ervoor om zich terug te trekken achter de dijken. Met de grootste bezuiniging op internationale samenwerking ooit, die niet alleen harteloos is tegenover de meest kwetsbare mensen wereldwijd, maar ook onze eigen toekomst in gevaar brengt. Daarom strijden wij door. En daarbij hebben we jou harder nodig dan ooit.
Lees meer
-
10 september 2024 BlogLeven naast het water in Bangladesh en Nepal
In Nederland weten we: water is zowel vriend als vijand. Dit geldt ook in Nepal (waar veel rivieren ontspringen in de Himalaya) en Bangladesh (een plat en erg waterrijk land). De waterdreiging neemt alleen maar toe door klimaatverandering. Toch weten de mensen in Zuid-Azië zich aan te passen aan de rivier, mede dankzij een project van Oxfam Novib. Reis met ons mee naar het stroomgebied van enkele van de grootste rivieren ter wereld.
Lees meer
-
10 juli 2024 NieuwsKlimaatsteundoel bereikt! Zéggen de rijke landen – maar het zit anders
100 miljard dollar. Zoveel besloten rijke landen op de VN-klimaattop in 2009 jaarlijks beschikbaar te stellen aan armere landen om zich te weren tegen de klimaatcrisis. En dat bedrag is in 2022 eindelijk gehaald – zéggen de rijke landen. Maar die bewering klopt niet, blijkt uit onze nieuwe analyse. Het werkelijke bedrag ligt een stuk lager omdat het voor een groot deel uit leningen bestaat – soms tegen winstgevende rentetarieven, waardoor de ontvangende landen nog dieper in de schulden komen.
Lees meer
Ja, ik help mee!
Met jouw donatie steun je de mensen die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis en strijden voor meer gelijkheid en gelijke rechten. Doe mee en sta ook op voor gelijkheid!