Veelgestelde vragen

Om je snel van dienst te kunnen zijn, vind je op deze pagina antwoord op veelgestelde vragen. Klik hier voor vragen over de rechtszaak of over hulp in Gaza.

Word donateur

Doneren

Fantastisch dat je samen met ons wilt strijden voor gelijkheid! Word donateur of bekijk de vele andere mogelijkheden om een einde te maken aan wereldwijde ongelijkheid.

Wil je bijdragen aan een specifiek project? Bij grotere schenkingen kan dat. Neem voor meer informatie hierover contact op met anouk.verbakel@oxfamnovib.nl, +31 (6 20 89 43 72.

Ja, het is vaak mogelijk je donatie aftrekbaar te maken voor de Belastingdienst. Hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden.

  • Richt een Fonds op Naam op – dit kan bij grotere (eenmalige) schenkingen. Neem voor meer informatie contact op met fondsbeheerder en persoonlijk adviseur Anouk Verbakel, anouk.verbakel@oxfamnovib.nl.
  • Neem Oxfam Novib op in je testament – nalatenschappen aan Oxfam Novib zijn 100% vrijgesteld van belasting. Neem voor meer informatie contact op met persoonlijk adviseur anouk.verbakel@oxfamnovib.nl.
  • Doneer per jaar 1% van je drempelinkomen aan Oxfam Novib met een minimum van 60 euro. Wat je meer hebt gegeven dan de 1% van je drempelinkomen mag je aftrekken tot een maximumbedrag van 10% van je drempelinkomen.
  • Doneer 5 jaar lang een vast bedrag per jaar en laat dit vastleggen in een schenkingsovereenkomst. Dit hoeft niet langer via de notaris. Schenkingen zijn 100% aftrekbaar tot een maximum van  250.000, - euro per jaar. Neem voor meer informatie contact op met info@oxfamnovib.nl.

Ontdek de voordelen van geld schenken met belastingvoordeel. Reken uit hoeveel geld jij terugkrijgt. 

Nee, Oxfam Novib betaalt geen belasting over giften. Oxfam Novib is namelijk een ANBI-instelling (Algemeen Nut Beogende Instellingen), oftewel een instelling die het algemeen belang dient. Organisaties en goede doelen die zijn erkend als ANBI zijn volledig vrijgesteld van schenkbelasting en erfbelasting. 

Belastingen zijn een belangrijk thema binnen het werk van Oxfam Novib. We voeren campagne voor een eerlijker belastingsysteem en tegen belastingontwijking door multinationals. We willen dat armere landen de belastinginkomsten krijgen waarop ze recht hebben. Zodat ze meer geld kunnen besteden aan belangrijke voorzieningen, zoals zorg en onderwijs. Maar hoe zit het dan met de aftrek van periodieke giften?

Onze belastingexpert legt uit: ‘Wij zijn tegen belastingontwijking, maar niet tegen belastingregels die aan de juiste voorwaarden voldoen. Zoals de aftrek van periodieke giften. Deze regeling is democratisch tot stand gekomen, transparant en beschikbaar voor iedereen die belasting betaalt. Ook belangrijk: onze donateurs gebruiken de regeling zoals die bedoeld is. Dit heeft geen schadelijke gevolgen voor andere landen, in tegenstelling tot belastingontwijking. In onze campagne roepen we bedrijven op om belastingvrijstellingen ook alleen te gebruiken zoals die zijn bedoeld, zodat overheden niet onbedoeld inkomsten mislopen. Bovendien zouden bedrijven alleen gebruik moeten maken van transparante belastingregelingen en geen gebruikmaken van geheime deals.’ Lees hier meer over onze belastingcampagne.

Als er een grote ramp plaatsvindt, biedt Oxfam Novib direct noodhulp. We verstrekken bijvoorbeeld onderdak, schoon drinkwater, eten en medicijnen aan slachtoffers van een oorlog of natuurramp. Als je geld doneert voor een specifieke ramp, gaat dit geld ook naar hulpverlening aan slachtoffers van die ramp. Als er meer geld binnenkomt dan nodig is voor directe hulp aan mensen in het getroffen gebied, neemt Oxfam Novib deze giften op in het Noodhulpfonds. Als er een nieuwe ramp of noodsituatie plaatsvindt, kunnen we met dit geld direct handelen.

Wij willen je enorm bedankt voor jouw steun. Met jouw donatie maak je echt een verschil. 

Wil je jouw donateurschap wijzigen, dan kun je telefonisch contact met ons opnemen. Bel 070-3421777 zodat we je direct van dienst kunnen zijn. 

Wij willen je enorm bedanken voor jouw steun. Met jouw donatie heb je echt een verschil gemaakt.

Wil je jouw donateurschap opzeggen of aanpassen, dan kun je telefonisch contact met ons opnemen. Bel 070-3421777 zodat we je direct van dienst kunnen zijn.

Voor het boekjaar 2022/2023 is € 153,7 miljoen naar de bestrijding van armoede en ongelijkheid gegaan. € 7,5 miljoen gaat naar fondsenwerving bij overheden, internationale donoren en het Nederlandse publiek. € 1,8 miljoen gaat naar de beheer- en administratiekosten die we niet direct kunnen toerekenen aan onze programma's en projecten of aan de kosten van fondsenwerving. Voorbeelden zijn de kosten van de Raad van Toezicht, directie en ondersteunende afdelingen volgens de richtlijnen van het VFI. Lees meer over onze inkomsten en uitgaven

Persoonlijke gegevens

We gebruiken jouw gegevens om je zo goed mogelijk van dienst te zijn en te informeren over ons werk. We gaan zorgvuldig om met de gegevens die je ons verstrekt, volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming. We verstrekken je gegevens nooit aan derden, tenzij we daartoe wettelijk worden verplicht. Lees meer over Oxfam Novib’s privacyverklaring.

Het wijzigen van persoonlijke gegevens die bekend zijn bij Oxfam Novib, zoals een adres, bankrekeningnummer of e-mailadres, gaat heel eenvoudig via het volgende formulier:

FORMULIER WIJZIGEN GEGEVENS

Je ontvangt post van ons, omdat je ons werk steunt of meedoet aan een van onze acties. Of je hebt dat in het verleden gedaan. Samen met jouw steun strijden we wereldwijd voor gelijkheid. Daarom houden we je graag op de hoogte van recente resultaten, projecten en acties. Als je liever geen informatie meer ontvangt, meld je dan via dit formulier af voor papieren post.
Wil je tegelijk de Ofam Novib e-mailnieuwsbrief opzeggen? Vink dit dan aan onderin het formulier.

Wil je geen digitale post meer ontvangen? Dat kan via het linkje onderaan in iedere nieuwsbrief.

Over Oxfam Novib

Heb jij een van onze straat- of deurwervers ontmoet? Dat kan, want wij werven ook op straat en aan de deur. Voor ons werk en dat van onze partnerorganisaties zijn wij namelijk afhankelijk van giften en donaties. Wij zijn blij dat je even voor ons de tijd neemt. Lees meer over onze straat- en deurwerving.

Ik ben gebeld door een van de volgende  telefoonnummers. Is dit een telefoonnummer van Oxfam Novib?:

088-8081247
070-2071045
070-2071046
070-2071047
070-8080597
070 8080349. 

Ja, dat is ons nummer. We bellen onze supporters af en toe om een update te geven van onze campagnes. 

Wil je geen telefoontjes meer van Oxfam Novib? Bel dan naar 070-3421777, zodat we dit voor je in orde kunnen maken. 

We gaan graag met je in gesprek. Onze medewerkers van Informatie & Service zijn elke werkdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar via 070 - 342 17 77.

Heb je een klacht of wil je een compliment maken? Onze medewerkers van Informatie & Service horen graag jouw reactie. Bel ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via 070 - 342 17 77 of stuur een e-mail info@oxfamnovib.nl.

Sommige mensen zijn van mening dat geboortebeperking een oplossing kan zijn bij het voorkomen van armoede, ongelijkheid, hongersnood, klimaatverandering en het voortbestaan van de aarde. Oxfam Novib deelt die mening niet. Waarom niet? Dat leggen we hieronder uit.

1. Wij geloven in rechten, niet in dwang of ‘plicht’. Iedereen ter wereld verdient zelfbeschikkingsrecht. Dat betekent: volledige zeggenschap over je eigen lichaam en leven. Mensen moeten zelf kunnen bepalen hoeveel kinderen zij krijgen.

Anticonceptie moet wel voor iedereen toegankelijk zijn. Goede informatie met betrekking tot anticonceptie en de toegang hiertoe zijn een belangrijk speerpunt in ons werk rondom seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Wij zijn geen medische organisatie en verstrekken zelf geen anticonceptie. Partners met wie wij samenwerken in de verschillende landen weten wat er binnen de context van het land nodig is en hoe zij op een veilige manier informatie  kunnen verstrekken.

2. Onderzoek toont aan dat er een direct verband is tussen bevolkingsgroei en het welzijn van mensen. Families met meer welvaart, en daarmee een betere bestaanszekerheid, krijgen minder kinderen. Dat is ook zo in opkomende economieën. Met onze veelzijdige aanpak van ongelijkheid en armoede - door bijvoorbeeld te strijden voor betere toegang tot onderwijs, zorg, sociale zekerheid en werkgelegenheid – zorgen we ervoor dat meer mensen bestaanszekerheid krijgen. Als we daarin slagen neemt de bevolkingsgroei vanzelf af. Bekijk hier een video over het onderzoek dat deze aanpak ondersteunt.

3. Mogelijk nog belangrijker is de invloed van de levensstijl in Europa en Noord-Amerika, die allerminst duurzaam is. Uit onderzoek blijkt dat juist die levensstijl veel meer impact heeft op wereldwijde ongelijkheid dan de groeiende bevolking. Het werkelijke probleem is volgens ons dus niet de overbevolking, maar overconsumptie. En om nog preciezer te zijn: de overconsumptie door een heel klein deel van de wereldbevolking. Lees hier meer over het onderzoek.

Bevolkingsgroei is dus niet het probleem. En geboortebeperking niet de oplossing. Hoe kunnen we dan armoede, hongersnood en klimaatverandering voorkomen? Volgens Oxfam Novib ligt de oplossing in het aanpakken van de groeiende ongelijkheid in de wereld.

Ons grootste probleem is níét dat er steeds meer mensen zijn die voedsel en energie nodig hebben. Het grootste probleem is dat een klein en rijk deel van de wereldbevolking ontzettend veel voedsel en energie consumeert. Dit gaat ten koste van de allerarmsten. De levensstijl van een kleine groep rijke mensen op aarde is het probleem, niet het aantal mensen dat leeft. Als we bijvoorbeeld kijken naar ons aandeel in klimaatverandering: de rijkste 1% van de wereldbevolking stoot tweemaal zoveel CO2 uit dan de armste 50%.

Onze conclusie: zelfs met 10 miljard mensen (in 2050) kan iedereen een goed leven opbouwen. We moeten alleen de welvaart en beschikbare middelen gelijk verdelen. Dáárom staat Oxfam Novib achter de mensen die strijden voor gelijkheid. Doe jij mee?

Leuk dat je een inzamelingsactie wilt doen! Helaas hebben wij geen promotiemateriaal, maar we wijzen je graag op onze symbolische cadeaus. Deze zijn inzetbaar in allerlei situaties.  

School en werk

Jazeker, er zijn veel opties als jij je wilt aansluiten bij onze strijd voor gelijkheid. Help mee met een van onze acties, zet je in op een festival of doe deskresearch op ons hoofdkantoor. Bekijk hier onze (stage) vacatures of houd onze socials in de gaten.

Het is niet mogelijk om al vrijwilliger onze projecten in het buitenland te bezoeken. Wij werken altijd met organisaties uit het land zelf, die de plaatselijke context goed kennen. 

Op onze website vind je veel informatie over het werk van Oxfam Novib, onze resultaten en onze geschiedenis. Ook vind je er persoonlijke verhalen van mensen van over de hele wereld. Als je nog vragen hebt, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We vertellen je graag meer. Nog meer informatie kun je vinden in het jaarverslag

Webshop

Heb je een vraag over onze webshop of Oxfam Novib Pakt Uit, bijvoorbeeld over bezorgdagen, het retourneren van een fairtradeproduct of een betaling? Bekijk de veelgestelde vragen over de webshop.

Ja, stuur een mail naar info@oxfamnovib.nl met je bestelnummer en wij antwoorden met de track & trace code.  

Heb je een andere vraag?

Onze medewerkers van Informatie & Service helpen je graag.

Telefonisch: Elke werkdag van 09.00 tot 17.00 uur via 070 - 342 17 77. 
E-mail: info@oxfamnovib.nlTwitter: @OxfamNovib
Facebook: facebook.com/oxfamnovib

Cookies

Logo Oxfam Novib

Fijn dat je onze site bezoekt

Cookies helpen ons om jou te laten zien wat je interessant en belangrijk vindt op onze eigen website, andere websites en sociale media. Vind je dat goed?

Logo Oxfam Novib

Cookies zelf instellen

Analytische en functionele cookies zijn nodig om te zorgen dat onze website goed werkt. Marketing en sociale media cookies zorgen dat je relevante advertenties ziet op andere websites. Welke cookies wil je accepteren?

Ik accepteer alle cookies
Ik wil geen marketing en social media cookies