Foto: Oxfam Novib

Veelgestelde vragen

Om je snel van dienst te kunnen zijn, vind je hieronder antwoord op veelgestelde vragen.

Word donateur

Heb je een andere vraag?

Onze medewerkers van Informatie & Service helpen je graag.

Telefonisch: Elke werkdag van 09.00 tot 17.00 uur via 070 - 342 17 77
E-mail: info@oxfamnovib.nlTwitter: @OxfamNovib
Facebook: facebook.com/oxfamnovib

De antwoorden

 

Hoe kan ik Oxfam Novib steunen?

Fantastisch dat je mee wil helpen armoede te verslaan! Word donateur of bekijk de vele andere mogelijkheden om een einde te maken aan armoede.

 

Hoe kan ik doneren als bedrijf?

Terug naar vragen

 

Kan ik doneren voor een specifiek project?

Wil je een specifiek project steunen? Bij grotere schenkingen kan dat. Neem voor meer informatie hierover contact op met barbara.ammerlaan@oxfamnovib.nl, +31 (0)70 342 18 99.

Terug naar vragen

 

Kan ik doneren met belastingvoordeel?

Ja, het is vaak mogelijk je donatie 100% aftrekbaar te maken voor de Belastingdienst.

  • Richt een Fonds op Naam op – dit kan bij grotere (eenmalige) schenkingen. Neem voor meer informatie contact op met fondsbeheerder en persoonlijk adviseur Barbara Ammerlaan, barbara.ammerlaan@oxfamnovib.nl.
  • Neem Oxfam Novib op in je testament – nalatenschappen aan Oxfam Novib zijn 100% vrijgesteld van belasting. Neem voor meer informatie contact op met persoonlijk adviseur barbara.ammerlaan@oxfamnovib.nl.
  • Doneer per jaar 1% van je inkomen aan Oxfam Novib of aan een combinatie aan goede doelen. Dit geeft recht op een aftrekpost.
  • Doneer 5 jaar lang een vast bedrag per jaar en laat dit vastleggen in een schenkingsovereenkomst. Dit hoeft niet langer via de notaris. Schenkingen zijn 100% aftrekbaar. Neem voor meer informatie contact op met info@oxfamnovib.nl.

Ontdek de voordelen van geld schenken met belastingvoordeel. Reken uit hoeveel geld jij terugkrijgt. 

Terug naar vragen


Betaalt Oxfam Novib belasting over mijn gift?

Nee, Oxfam Novib betaalt geen belasting over giften. Oxfam Novib is namelijk een ANBI-instelling (Algemeen Nut Beogende Instellingen), oftewel een instelling die het algemeen belang dient. Organisaties en goede doelen die zijn erkend als ANBI zijn volledig vrijgesteld van schenkbelasting en erfbelasting. 

Terug naar vragen


Wat is het verschil tussen belastingvoordeel en belastingontwijking?

Belastingen zijn een belangrijk thema binnen het werk van Oxfam Novib. We voeren campagne voor een eerlijker belastingsysteem en tegen belastingontwijking door multinationals. We willen dat ontwikkelingslanden de belastinginkomsten krijgen waarop ze recht hebben. Zodat ze meer geld kunnen besteden aan belangrijke voorzieningen, zoals zorg en onderwijs. Maar hoe zit het dan met de aftrek van periodieke giften? Onze belastingexpert Francis Weyzig legt uit: ‘Wij zijn tegen belastingontwijking, maar niet tegen belastingregels die aan de juiste voorwaarden voldoen. Zoals de aftrek van periodieke giften. Deze regeling is democratisch tot stand gekomen, transparant en beschikbaar voor iedereen die belasting betaalt. Ook belangrijk: onze donateurs gebruiken de regeling zoals die bedoeld is. Dit heeft geen schadelijke gevolgen voor andere landen, in tegenstelling tot belastingontwijking. In onze campagne roepen we bedrijven op om belastingvrijstellingen ook alleen te gebruiken zoals die zijn bedoeld, zodat overheden niet onbedoeld inkomsten mislopen. Bovendien zouden bedrijven alleen gebruik moeten maken van transparante belastingregelingen en geen gebruikmaken van geheime deals.’ Lees hier meer over onze belastingcampagne.

Terug naar vragen


Als ik geld geef voor noodhulp, komt mijn donatie dan ook echt terecht bij de slachtoffers van die ramp?

Als er een grote ramp plaatsvindt, biedt Oxfam Novib direct noodhulp. We verstrekken bijvoorbeeld onderdak, schoon drinkwater, eten en medicijnen aan slachtoffers van een oorlog of natuurramp. In Nederland werven we fondsen voor een specifieke ramp, bijvoorbeeld voor de slachtoffers van de oorlog in Syrië, de ebola-epidemie in West-Afrika of de aardbeving in Nepal. Als je geld doneert voor een specifieke ramp, gaat dit geld ook naar hulpverlening aan slachtoffers van die ramp. Als er meer geld binnenkomt dan nodig is voor directe hulp aan mensen in het getroffen gebied, neemt Oxfam Novib deze giften op in het Noodhulpfonds. Als er een nieuwe ramp of noodsituatie plaatsvindt, kunnen we met dit geld direct handelen.

Terug naar vragen


Ik wil mijn donatie verhogen of verlagen. Hoe kan ik mijn donatie wijzigen?

Wij willen je enorm bedankt voor jouw steun. Met jouw donatie maak je echt een verschil. Wist je dat jij hebt bijgedragen aan noodhulp voor bijna 1 miljoen mensen in nood? 

Wil je jouw donateurschap wijzigen, dan kun je telefonisch contact met ons opnemen. Bel 070-3421777 zodat we je direct van dienst kunnen zijn. 

Terug naar vragen


Hoe kan ik mijn donatie stopzetten?

Wij willen je enorm bedanken voor jouw steun. Met jouw donatie heb je echt een verschil gemaakt. Wist je dat jij hebt bijgedragen aan noodhulp voor bijna 1 miljoen mensen in nood? ?

Wil je jouw donateurschap opzeggen of aanpassen, dan kun je telefonisch contact met ons opnemen. Bel 070-3421777 zodat we je direct van dienst kunnen zijn.

Terug naar vragen

Hoe kan ik mijn persoonlijke gegevens wijzigen?

Het wijzigen van persoonlijke gegevens die bekend zijn bij Oxfam Novib, zoals een adres, bankrekeningnummer of e-mailadres, gaat heel eenvoudig via het volgende formulier:

Formulier wijzigen gegevens

Terug naar vragen


Ik wil geen informatie (meer) ontvangen van Oxfam Novib. Hoe regel ik dat?

Je ontvangt post van ons, omdat je ons werk steunt of meedoet aan een van onze acties. Of je hebt dat in het verleden gedaan. Samen met jouw steun verslaan we armoede. Daarom houden we je graag op de hoogte van recente resultaten, projecten en acties. Als je liever geen informatie (meer) ontvangt, meld je dan via dit formulier af voor papieren post.
Wil je tegelijk de Ofam Novib e-mailnieuwsbrief opzeggen? Vink dit dan aan onderin het formulier.

Terug naar vragen


Hoe kan ik me uitschrijven voor een digitale nieuwsbrief?

Wil je geen digitale post meer ontvangen? Dat kan via het linkje onderaan in iedere nieuwsbrief.

Terug naar vragen


Waarom spreekt Oxfam Novib mij aan op straat en bij de deur?

Heb jij een van onze straat- of deurwervers ontmoet? Dat kan, want wij werven ook op straat en aan de deur. Voor ons werk en dat van onze partnerorganisaties zijn wij namelijk afhankelijk van giften en donaties. Wij zijn blij dat je even voor ons de tijd neemt. Lees meer over onze straat- en deurwerving.

Terug naar vragen


Ik heb een SMS ontvangen van Oxfam Novib, waarom sturen jullie die?

We houden onze donateurs en mensen die ons kort geleden gesteund hebben graag op de hoogte van wat hun steun precies betekend heeft. We doen dat op verschillende manieren, bijvoorbeeld via ons magazine of onze maandelijkse digitale nieuwsbrief. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of we ook via SMS onze donateurs op de hoogte kunnen houden hiervan. Heb je een SMS’je van ons ontvangen en wil je daar op reageren? We horen het graag! Bel ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via 070 - 342 17 77 of stuur een e-mail naar info@oxfamnovib.nl . Wil je geen SMS meer ontvangen? Dat kun je het beste aangeven via de SMS: als je klikt op de link in de SMS kom je op een pagina, onderaan zie je ‘Afmelden’. Daar kun je je afmelden voor deze berichten. Voor meer informatie over hoe we omgaan met je gegevens, op welke manieren we je op de hoogte houden en hoe je hier je voorkeuren of bezwaren over kunt aangeven: lees Oxfam Novib’s privacyverklaring.

Terug naar vragen

Ik heb een vraag over de webshop of Oxfam Novib Pakt Uit. Waar kan ik terecht?

Heb je een vraag over onze webshop of Oxfam Novib Pakt Uit, bijvoorbeeld over bezorgdagen, het retourneren van een fairtradeproduct of een betaling?

Terug naar vragen


Wat doen jullie met mijn gegevens?

We gebruiken jouw gegevens om je zo goed mogelijk van dienst te zijn en te informeren over ons werk. We gaan zorgvuldig om met de gegevens die je ons verstrekt, volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming. We verstrekken je gegevens nooit aan derden, tenzij we daartoe wettelijk worden verplicht. Lees meer over Oxfam Novib’s privacyverklaring.

Terug naar vragen

Ik heb meegedaan met een sms-actie van Oxfam Novib, en nu word ik gebeld? Mag dat?

Oxfam Novib mag mensen die een donatie hebben gedaan, bijvoorbeeld door via SMS eenmalig 3 euro te schenken, telefonisch benaderen. De regels hiervoor staan in de Telecommunicatiewet. Die geeft aan dat voor het telefonisch benaderen van donateurs geen toestemming vereist is, ook als u ingeschreven staat in het Bel-Mij-Niet-Register. Natuurlijk kunt u wel te allen tijde aangeven dat u niet meer telefonisch door ons benaderd wilt worden. U kunt dit ons direct in het gesprek laten weten of op een later tijdstip door een email inclusief uw telefoon nummer te sturen naar: info@oxfamnovib.nl onder vermelding van Recht van Verzet. U kunt ook bellen met onze klantenservice: 070-3421777. Wilt u meer weten over de regels met betrekking tot bellen, kijk dan op Consuwijzer de portaal van de toezichthouder: https://www.consuwijzer.nl/telecom-post/telemarketing/wanneer-mag-een-bedrijf-u-ongevraagd-bellen


Hoeveel van mijn donatie gaat naar kosten voor fondsenwerving en directiesalaris?

Voor het boekjaar 2021/2022 is van elke euro die Oxfam Novib uitgeeft, meer dan 96 cent naar de bestrijding van ongelijkheid en armoede gegaan. 2,9% (€ 6 miljoen) van onze uitgaven gaat naar fondsenwerving bij overheden, internationale donoren en het Nederlandse publiek. 0,7% (€ 1,4 miljoen) zijn de beheer- en administratiekosten die we niet direct kunnen toerekenen aan onze programma's en projecten of aan de kosten van fondsenwerving. Voorbeelden zijn de kosten van de Raad van Toezicht, directie en ondersteunende afdelingen volgens de richtlijnen van het VFI. Lees meer over onze inkomsten en uitgaven

Terug naar vragen


Zendt Oxfam Novib vrijwilligers uit naar het buitenland?

Oxfam Novib werkt samen met lokale partnerorganisaties, omdat zij als geen ander weten waaraan specifiek behoefte is in hun land. Samen met onze partners versterken we de rechten van mensen, zodat zij een zelfstandig bestaan zonder armoede kunnen opbouwen. Dit zijn complexe processen die meer met zich meebrengen dan bijvoorbeeld het bouwen van een school of ziekenhuis. Daarom zenden we geen vrijwilligers of bezoekers uit naar onze partners in het buitenland. Er zijn wel andere manieren om in actie te komen voor Oxfam Novib:

  • Word vrijwilliger in Nederland. Help mee met een van onze acties, zet je in op een festival of doe deskresearch op ons hoofdkantoor. Ontdek meer over vrijwilligerswerk voor Oxfam Novib.

Terug naar vragen


Waar kan ik informatie vinden voor een spreekbeurt of werkstuk?

Op onze website vind je veel informatie over het werk van Oxfam Novib. Je leest er wat wij doen en over onze geschiedenis. Je vindt er allerlei informatie voor een werkstuk of spreekbeurt, zoals resultaten van ons werk en persoonlijke verhalen van mensen van over de hele wereld. Als je nog vragen hebt, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We vertellen je graag meer. Uiteraard kun je ook informatie vinden in het jaarverslag

Terug naar vragen


Hoe kan ik een klacht melden of een compliment maken?

Heb je een klacht of wil je een compliment maken. Onze medewerkers van Informatie & Service horen je graag jouw reactie. Bel ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via 070 - 342 17 77 of stuur een e-mail info@oxfamnovib.nl.

Terug naar vragen

Ik zag Oxfam Novib in het nieuws en ik wil hier graag iemand over spreken 

We gaan graag met u in gesprek. Onze medewerkers van Informatie & Service zijn elke werkdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar via 070 - 342 17 77.

Terug naar vragen 

Waar vind ik het laatste nieuws van Oxfam Novib?

We houden u graag op de hoogte van U kunt al onze nieuwsberichten vinden op onze webpagina: https://www.oxfamnovib.nl/nieuws

Terug naar vragen 

Waarom focussen jullie je niet op geboortebeperking?

Sommige mensen zijn van mening dat geboortebeperking een oplossing kan zijn bij het voorkomen van armoede, ongelijkheid, hongersnood, klimaatverandering en het voortbestaan van de aarde. Oxfam Novib deelt die mening niet. Waarom niet? Dat leggen we hieronder uit.

1. Wij geloven in rechten, niet in dwang of ‘plicht’. Iedereen ter wereld verdient zelfbeschikkingsrecht. Dat betekent: volledige zeggenschap over je eigen lichaam en leven. Mensen moeten zelf kunnen bepalen hoeveel kinderen zij krijgen.

2. Onderzoek toont aan dat er een direct verband is tussen bevolkingsgroei en het welzijn van mensen. Families met meer welvaart, en daarmee een betere bestaanszekerheid, krijgen minder kinderen. Dat is ook zo in lagelonenlanden. Met onze veelzijdige aanpak van ongelijkheid en armoede - door bijvoorbeeld te strijden voor betere toegang tot onderwijs, zorg, sociale zekerheid en werkgelegenheid – zorgen we ervoor dat meer mensen bestaanszekerheid krijgen. Als we daarin slagen neemt de bevolkingsgroei vanzelf af. Bekijk hier een video over het onderzoek dat deze aanpak ondersteunt.

3. Mogelijk nog belangrijker is de invloed van de levensstijl in hoge inkomenslanden, die allerminst duurzaam is. Uit onderzoek blijkt dat juist die levensstijl veel meer impact heeft op wereldwijde ongelijkheid dan de groeiende bevolking. Het werkelijke probleem is volgens ons dus niet de overbevolking, maar overconsumptie. En om nog preciezer te zijn: de overconsumptie door een heel klein deel van de wereldbevolking.Lees hier meer over het onderzoek.

Bevolkingsgroei is dus niet het probleem. En geboortebeperking niet de oplossing. Hoe kunnen we dan armoede, hongersnood en klimaatverandering voorkomen? Volgens Oxfam Novib ligt de oplossing in het aanpakken van de groeiende ongelijkheid in de wereld.

Ons grootste probleem is níét dat er steeds meer mensen zijn die voedsel en energie nodig hebben. Het grootste probleem is dat een klein en rijk deel van de wereldbevolking ontzettend veel voedsel en energie consumeert. Dit gaat ten koste van de allerarmsten. De levensstijl van een kleine groep rijke mensen op aarde is het probleem, niet het aantal mensen dat leeft. Als we bijvoorbeeld kijken naar ons aandeel in klimaatverandering: de rijkste 1% van de wereldbevolking stoot tweemaal zoveel CO2 uit als de armste 50%.

]Onze conclusie: zelfs met 10 miljard mensen (in 2050) kan iedereen een goed leven opbouwen. We moeten alleen de welvaart en beschikbare middelen gelijk verdelen. Dáárom staat Oxfam Novib achter de mensen die strijden voor gelijkheid. Doe jij mee?

Terug naar vragen 

id-3

Cookies

Logo Oxfam Novib

Fijn dat je onze site bezoekt

Cookies helpen ons om jou te laten zien wat je interessant en belangrijk vindt op onze eigen website, andere websites en sociale media. Vind je dat goed?

Logo Oxfam Novib

Cookies zelf instellen

Analytische en functionele cookies zijn nodig om te zorgen dat onze website goed werkt. Marketing en sociale media cookies zorgen dat je relevante advertenties ziet op andere websites. Welke cookies wil je accepteren?

Ik accepteer alle cookies
Ik wil geen marketing en social media cookies