Foto: Evelien Schotsman

Jongeren in actie

Jonge klimaatactivisten wereldwijd zeggen:
genoeg is genoeg. Oxfam Novib staat achter hen. Jij ook?

Jongeren in actie

Jonge klimaatactivisten wereldwijd zeggen:
genoeg is genoeg. Oxfam Novib staat achter hen. Jij ook?

Wereldwijd staan jongeren op voor klimaatrechtvaardigheid, van Zuid-Amerika tot Azië. Want het is niet alleen hun toekomst die op het spel staat. Klimaatverandering is een dagelijkse realiteit. Laat je inspireren door hun moedige verhaal en sluit je aan bij de beweging.

Marinel Ubaldo

Filipijnen

 • Marinel zet zich al sinds jong in voor het klimaat. Ze organiseerde de eerste klimaatstaking in de Filipijnen.

  Marinel zet zich al sinds jong in voor het klimaat. Ze organiseerde de eerste klimaatstaking in de Filipijnen.

  Foto: Evelien Schotsman

 • De Filipijnen merken volop de gevolgen van klimaatverandering. Hier klimaatschade door tyfoon Rai in 2021.

  De Filipijnen merken volop de gevolgen van klimaatverandering. Hier klimaatschade door tyfoon Rai in 2021.

  Foto: Deo Mercader / Oxfam

 • Marinel bij haar universiteit, waar ze een organisatie leidt van studenten en alumni die opkomen voor het klimaat.

  Marinel bij haar universiteit, waar ze een organisatie leidt van studenten en alumni die opkomen voor het klimaat.

  Foto: Shawn Exilus / Oxfam

 • In 2015 getuigde Marinel voor de Mensenrechtencommissie, over de vraag of de gevolgen van klimaatverandering een schending zijn van de rechten van Filipino’s. Ze kreeg gelijk in 2023.

  In 2015 getuigde Marinel voor de Mensenrechtencommissie, over de vraag of de gevolgen van klimaatverandering een schending zijn van de rechten van Filipino’s. Ze kreeg gelijk in 2023.

  Foto: Shawn Exilus / Oxfam

Marinel blijft zich uitspreken

Ineens is klimaatverandering voor Marinel Ubaldo geen ver-van-mijn-bed-show meer, maar een wrede realiteit. In november 2013 doodt een supertyfoon 6000 mensen op de Filipijnen. Met name de laaggelegen gebieden worden hard getroffen door de soms wel 15 meter hoge vloedgolven. "Toen ik de dode lichamen zag drijven, besefte ik pas wat klimaatverandering echt inhoudt."

Marinel besluit in actie te komen, wat niet zonder risico is. "Activisten worden geïntimideerd of zelfs vermoord. Maar het feit blijft dat de Filipijnen aan het zinken is en dat we steeds vaker en heftigere tyfoons krijgen. We ondervinden de volle impact van klimaatverandering, terwijl we nauwelijks aan het probleem bijdragen."

In 2015 biedt Marinel, samen met andere overlevenden van de tyfoon, een petitie aan bij de Filipijnse Mensenrechtencommissie. Ze klagen de 47 grootste klimaatvervuilers ter wereld aan (verantwoordelijk voor 21,4% van de wereldwijde CO2-uitstoot). Hun claim: de effecten van klimaatverandering zijn een vorm van mensenrechtenschending. In 2023 krijgen ze eindelijk gelijk. De commissie stelt dat deze vervuilende bedrijven zich al jaren bewust zijn van de klimaatgevolgen, maar toch door gaan. Marinel is super trots op deze historische uitspraak. "Het toont aan hoeveel je samen kunt bereiken. We moeten altijd onze stem blijven gebruiken."

Ga stemmen! Maak gebruik van jouw recht om politici tot de verantwoording te roepen. En stem voor mensen die om onze planeet geven." - Marinel Ubaldo

Lagi Seru

Fiji

 • Lagi is mede-oprichter van de Alliance for Future Generations, een netwerk van jongeren uit Fiji die werken aan een duurzame toekomst

  Lagi is mede-oprichter van de Alliance for Future Generations, een netwerk van jongeren uit Fiji die werken aan een duurzame toekomst

  Foto: Rob Rickman/Oxfam

 • Fiji en andere eilanden in de Stille Oceanen hebben door klimaatverandering steeds vaker te maken met overstromingen en tyfonen. Hier schade van de tyfoon Harold in 2020.

  Fiji en andere eilanden in de Stille Oceanen hebben door klimaatverandering steeds vaker te maken met overstromingen en tyfonen. Hier schade van de tyfoon Harold in 2020.

  Foto: Dr. Cristopher Bartlett/VCAN/Oxfam

 • Lagi volgt de (inter)nationale politiek nauwkeurig en controleert of klimaatverdragen wel worden nageleefd.

  Lagi volgt de (inter)nationale politiek nauwkeurig en controleert of klimaatverdragen wel worden nageleefd.

  Foto: Rob Rickman/Oxfam

 • Hij is ook aangesloten bij de Pacific Island Climate Action Network. Deze organisatie eist een eerlijke klimaatoplossing voor de eilanden in de Stille Oceaan.

  Hij is ook aangesloten bij de Pacific Island Climate Action Network. Deze organisatie eist een eerlijke klimaatoplossing voor de eilanden in de Stille Oceaan.

  Foto: Rob Rickman/Oxfam

Lagi roept politici tot de orde

In Nederland zitten we veilig achter hoge dijken, met het oog op de stijgende zeespiegel. Dat geldt niet voor Fiji, dat bestaat uit ruim 300 eilanden in de Stille Oceaan. Nu al moeten sommige bewoners permanent verhuizen door (dreigende) overstromingen als gevolg van klimaatverandering. Laventanalagi ('Lagi') Seru zet zich met hart en ziel in voor de toekomst van zijn land én onze planeet.

"Er is actie nodig, en snel. Om te beginnen moeten we af van fossiele brandstoffen. Overheden: stop met het subsidiëren van die sector!" Daarnaast eist Lagi klimaatrechtvaardigheid, in de vorm van klimaatfinanciering. Industriële, rijke landen moeten betalen voor de  klimaatschade in Fiji en andere eilandstaten. "Ik wil dat toekomstige generaties bestand zijn tegen deze crisis. Dat ze weerbaar zijn tegen klimaatverandering. Daar is geld en kennis voor nodig."

Lagi houdt ook zijn eigen regering een spiegel voor. "Eén van mijn hoofdbezigheden is het monitoren van de politiek. Bijvoorbeeld als er klimaatverdrag is ondertekend. Wordt dat ook daadwerkelijk omgezet in beleid? En wordt daarbij rekening gehouden met iedereen in de samenleving, óók ondergerepresenteerde groepen zoals mensen met een beperking, vrouwen of ouderen?" Want iedereen wint bij een goed klimaatbeleid.  

We hebben de historische verantwoordelijkheid om nu samen in actie te komen. - Lagi Seru

Pavel Martiarena

Peru

 • Pavel strijdt tegen mijnbouw in het Amazonegebied en andere activiteiten die schadelijk zijn voor de natuur en de oorspronkelijke bevolking

  Pavel strijdt tegen mijnbouw in het Amazonegebied en andere activiteiten die schadelijk zijn voor de natuur en de oorspronkelijke bevolking

  Foto: Leslie Searles/Oxfam

 • Peru ondervindt de effecten van een veranderend klimaat, met hittegolven in het regenwoud en extreme kou in de bergen

  Peru ondervindt de effecten van een veranderend klimaat, met hittegolven in het regenwoud en extreme kou in de bergen

  Foto: Pablo Tosco / Oxfam Intermón

 • Naast activist is Pavel ook fotograaf en kunstenaar. Hij gebruikt zijn foto's en muurschilderingen in zijn strijd voor klimaatrechtvaardigheid.

  Naast activist is Pavel ook fotograaf en kunstenaar. Hij gebruikt zijn foto's en muurschilderingen in zijn strijd voor klimaatrechtvaardigheid.

  Foto: David Méndez / Oxfam

 • "We vragen niet om goedmakertjes van de grote vervuilers. We vragen om klimaatrechtvaardigheid!"

  Foto: David Méndez / Oxfam

Pavel strijdt voor mens én natuur

Pavel Martiarena houdt van de natuur. Dat is niet voor niets: hij is opgegroeid in het Peruviaanse regenwoud. Vanuit die liefde strijdt hij voor het klimaat en tegen de uitbuiting van het Amazonegebied. "Die uitbuiting is zowel slecht voor de natuur als voor de mensen die er wonen. Het heeft geen zin om het regenwoud te beschermen, als we niet de rechten kunnen garanderen van de oorspronkelijke bewoners. Dus ik strijd voor beide."

Ook Peru merkt de gevolgen van klimaatverandering: extreme kou in de bergen wordt afgewisseld door hittegolven in de laaglanden. En dat terwijl het land nauwelijks bijdraagt aan de opwarming van de aarde. "De werkelijke boosdoeners houden zich schuil in wolkenkrabbers in de grote wereldsteden. Zij hebben hun zakken gevuld met mijnbouw en oliewinning. Het is tijd dat zij de prijs betalen voor alles wat ze hebben gedaan."

Pavel vraagt hiervoor aandacht met zijn foto's en muurschilderingen. Daarnaast gebruikt hij ook zijn stem; en daarin staat hij niet alleen. "Activisten uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië hebben hetzelfde doel. Daarin schuilt zoveel kracht! We strijden niet voor de toekomst, we strijden voor vandaag. De hele wereld moet weten dat er honderden, duizenden, miljoenen mensen opstaan voor klimaatrechtvaardigheid."

We vragen niet om goedmakertjes van de grote vervuilers. We vragen om klimaatrechtvaardigheid. - Pavel Martiarena

Jip van Kemenade

Nederland

 • Jip is actief bij verschillende klimaatorganisaties en bewegingen, waaonder Extinction Rebellion.

  Jip is actief bij verschillende klimaatorganisaties en bewegingen, waaonder Extinction Rebellion.

 • Jip vraagt aandacht voor klimaatrechtvaardigheid tijdens Lowlands.

  Jip vraagt aandacht voor klimaatrechtvaardigheid tijdens Lowlands.

 • Volgens Jip moeten we verantwoordelijkheid nemen voor onze voetafdruk, te beginnen bij de grote vervuilers.

  Volgens Jip moeten we verantwoordelijkheid nemen voor onze voetafdruk, te beginnen bij de grote vervuilers.

Jip vraagt aandacht voor klimaatrechtvaardigheid

Jip van Kemenade, muzikant én activist, rolt tijdens diens studie International Crimes, Conflict and Criminology in het klimaatactivisme. "Toen leerde ik hoeveel er fout gaat qua klimaatbeleid en wat voor impact dat heeft op de rest van de wereld. Klimaatrechtvaardigheid is voor mij dan ook heel belangrijk." Jip vraagt hiervoor aandacht binnen en buiten de klimaatbeweging: hen gaat regelmatig de straat op om te protesteren, maar gaat ook het gesprek aan met mensen, bijvoorbeeld op festivals. Een belangrijke doelstelling van Jip is namelijk om de klimaatbeweging intersectioneler te maken. Hen is actief bij verschillende klimaatorganisaties en bewegingen, waaronder Extinction Rebellion.

Volgens Jip is de klimaatcrisis behoorlijk onrechtvaardig. De welvaart van rijke, industriële landen zoals Nederland is voor een groot gedeelte gebouwd op héél veel CO2-uitstoot en de uitbuiting van landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Nu kampen juist deze landen dagelijks met de gevolgen van die CO2-uitstoot. En zij hebben het geld niet om zich te weren, mede door de eerder genoemde uitbuiting. Een klimaatramp heeft gemiddeld genomen dus meer impact op mensen in bijvoorbeeld Somalië dan in een rijk land als Nederland. En met onze verslaving aan fossiele brandstoffen houden we dit in stand.

Wat Jip betreft nemen we in Nederland te weinig verantwoordelijkheid voor het leed dat we in andere landen veroorzaken. "Mensen denken misschien: 'ach, ik ben maar één persoon, of: Nederland is maar zo'n klein landje'. Maar je moet onze voetafdruk echt niet onderschatten." Jips pleidooi: bedrijven moeten vergroenen en zelfs minder produceren. Dat kan alleen maar als de overheid haar regels aanscherpt. En daarvoor is het dus nodig dat we als samenleving onze stem laten horen. En dat verschillende bewegingen samenwerken.

Kom ook in actie voor het klimaat!

Klimaatnieuws

Cookies

Logo Oxfam Novib

Fijn dat je onze site bezoekt

Cookies helpen ons om jou te laten zien wat je interessant en belangrijk vindt op onze eigen website, andere websites en sociale media. Vind je dat goed?

Logo Oxfam Novib

Cookies zelf instellen

Analytische en functionele cookies zijn nodig om te zorgen dat onze website goed werkt. Marketing en sociale media cookies zorgen dat je relevante advertenties ziet op andere websites. Welke cookies wil je accepteren?

Ik accepteer alle cookies
Ik wil geen marketing en social media cookies