Jongeren in actie
Jonge klimaatactivisten wereldwijd zeggen:
genoeg is genoeg. Oxfam Novib staat achter hen. Jij ook?
Wereldwijd staan jongeren op voor klimaatrechtvaardigheid, van Zuid-Amerika tot Azië. Want het is niet alleen hun toekomst die op het spel staat. Klimaatverandering is een dagelijkse realiteit. Laat je inspireren door hun moedige verhaal en sluit je aan bij de beweging.
Lagi Seru
Fiji
Lagi roept politici tot de orde
In Nederland zitten we veilig achter hoge dijken, met het oog op de stijgende zeespiegel. Dat geldt niet voor Fiji, dat bestaat uit ruim 300 eilanden in de Stille Oceaan. Nu al moeten sommige bewoners permanent verhuizen door (dreigende) overstromingen als gevolg van klimaatverandering. Laventanalagi ('Lagi') Seru zet zich met hart en ziel in voor de toekomst van zijn land én onze planeet.
"Er is actie nodig, en snel. Om te beginnen moeten we af van fossiele brandstoffen. Overheden: stop met het subsidiëren van die sector!" Daarnaast eist Lagi klimaatrechtvaardigheid, in de vorm van klimaatfinanciering. Industriële, rijke landen moeten betalen voor de klimaatschade in Fiji en andere eilandstaten. "Ik wil dat toekomstige generaties bestand zijn tegen deze crisis. Dat ze weerbaar zijn tegen klimaatverandering. Daar is geld en kennis voor nodig."
Lagi houdt ook zijn eigen regering een spiegel voor. "Eén van mijn hoofdbezigheden is het monitoren van de politiek. Bijvoorbeeld als er klimaatverdrag is ondertekend. Wordt dat ook daadwerkelijk omgezet in beleid? En wordt daarbij rekening gehouden met iedereen in de samenleving, óók ondergerepresenteerde groepen zoals mensen met een beperking, vrouwen of ouderen?" Want iedereen wint bij een goed klimaatbeleid.
We hebben de historische verantwoordelijkheid om nu samen in actie te komen. - Lagi Seru
Pavel Martiarena
Peru
Pavel strijdt voor mens én natuur
Pavel Martiarena houdt van de natuur. Dat is niet voor niets: hij is opgegroeid in het Peruviaanse regenwoud. Vanuit die liefde strijdt hij voor het klimaat en tegen de uitbuiting van het Amazonegebied. "Die uitbuiting is zowel slecht voor de natuur als voor de mensen die er wonen. Het heeft geen zin om het regenwoud te beschermen, als we niet de rechten kunnen garanderen van de oorspronkelijke bewoners. Dus ik strijd voor beide."
Ook Peru merkt de gevolgen van klimaatverandering: extreme kou in de bergen wordt afgewisseld door hittegolven in de laaglanden. En dat terwijl het land nauwelijks bijdraagt aan de opwarming van de aarde. "De werkelijke boosdoeners houden zich schuil in wolkenkrabbers in de grote wereldsteden. Zij hebben hun zakken gevuld met mijnbouw en oliewinning. Het is tijd dat zij de prijs betalen voor alles wat ze hebben gedaan."
Pavel vraagt hiervoor aandacht met zijn foto's en muurschilderingen. Daarnaast gebruikt hij ook zijn stem; en daarin staat hij niet alleen. "Activisten uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië hebben hetzelfde doel. Daarin schuilt zoveel kracht! We strijden niet voor de toekomst, we strijden voor vandaag. De hele wereld moet weten dat er honderden, duizenden, miljoenen mensen opstaan voor klimaatrechtvaardigheid."
We vragen niet om goedmakertjes van de grote vervuilers. We vragen om klimaatrechtvaardigheid. - Pavel Martiarena
Jip van Kemenade
Nederland
Jip vraagt aandacht voor klimaatrechtvaardigheid
Jip van Kemenade, muzikant én activist, rolt tijdens diens studie International Crimes, Conflict and Criminology in het klimaatactivisme. "Toen leerde ik hoeveel er fout gaat qua klimaatbeleid en wat voor impact dat heeft op de rest van de wereld. Klimaatrechtvaardigheid is voor mij dan ook heel belangrijk." Jip vraagt hiervoor aandacht binnen en buiten de klimaatbeweging: hen gaat regelmatig de straat op om te protesteren, maar gaat ook het gesprek aan met mensen, bijvoorbeeld op festivals. Een belangrijke doelstelling van Jip is namelijk om de klimaatbeweging intersectioneler te maken. Hen is actief bij verschillende klimaatorganisaties en bewegingen, waaronder Extinction Rebellion.
Volgens Jip is de klimaatcrisis behoorlijk onrechtvaardig. De welvaart van rijke, industriële landen zoals Nederland is voor een groot gedeelte gebouwd op héél veel CO2-uitstoot en de uitbuiting van landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Nu kampen juist deze landen dagelijks met de gevolgen van die CO2-uitstoot. En zij hebben het geld niet om zich te weren, mede door de eerder genoemde uitbuiting. Een klimaatramp heeft gemiddeld genomen dus meer impact op mensen in bijvoorbeeld Somalië dan in een rijk land als Nederland. En met onze verslaving aan fossiele brandstoffen houden we dit in stand.
Wat Jip betreft nemen we in Nederland te weinig verantwoordelijkheid voor het leed dat we in andere landen veroorzaken. "Mensen denken misschien: 'ach, ik ben maar één persoon, of: Nederland is maar zo'n klein landje'. Maar je moet onze voetafdruk echt niet onderschatten." Jips pleidooi: bedrijven moeten vergroenen en zelfs minder produceren. Dat kan alleen maar als de overheid haar regels aanscherpt. En daarvoor is het dus nodig dat we als samenleving onze stem laten horen. En dat verschillende bewegingen samenwerken.
Ook zij strijden voor klimaatrechtvaardigheid
Kom ook in actie voor het klimaat!
- Teken onze petitie: de vervuiler betaalt
- Draag bij aan de strijd voor klimaatrechtvaardigheid met een donatie
- Draag de boodschap uit met onze Climate Justice Shopper!
- Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe acties en campagnes
Klimaatnieuws
-
28 oktober 2024 NieuwsMiljardairs stoten in 90 minuten méér CO2 uit dan de meeste mensen in hun leven
Even met je privéjet naar Ibiza of een paar miljoen investeren in een winstgevend oliebedrijf. Voor de superrijken is dit heel normaal – maar hun levensstijl, en vooral investeringen, vernielen onze aarde. Het is al langer bekend dat de rijkste 1% véél meer CO2 uitstoot dan de gemiddelde persoon op aarde. Het nieuwste Oxfam-rapport ‘Carbon Inequality Kills’ bewijst dit opnieuw. Daarom blijven wij zeggen: de grote klimaatvervuilers moeten betalen.
Lees meer
-
23 oktober 2024 Blog6 vragen en antwoorden over de klimaattop in Azerbeidzjan
Op 11 november begint de jaarlijkse klimaattop, dit keer in Azerbeidzjan. Wat staat er op het spel? En heeft zo'n klimaattop eigenlijk wel nut? Onze klimaatexpert Hilde Stroot is erbij in Bakoe en geeft antwoord op al jouw vragen.
Lees meer
-
10 oktober 2024 BlogWaarom we géén patenten op zaden moeten willen
Zaden zijn het begin van ons voedsel én ze zijn van ons allemaal. Eeuwenlang hebben boeren in Nederland en wereldwijd hun beste zaden en planten geselecteerd om betere voedselgewassen te ontwikkelen. Maar sinds een paar jaar steken grote bedrijven daar een stokje voor, door patenten op bepaalde gewaseigenschappen aan te vragen. Deze patenten vormen een existentiële bedreiging voor voedselzekerheid, keuzevrijheid voor boeren en voor een eerlijke verdeling van welvaart. Daarom strijden wij tegen patenten op zaden.
Lees meer
-
25 september 2024 BlogWaarom de klimaatcrisis vrouwen extra hard raakt
Klimaatverandering raakt iedereen even hard. Toch? De waarheid is dat vrouwen, in al hun diversiteit, meer impact voelen dan mannen - net als veel andere gemarginaliseerde groepen. En dan met name in landen die zich minder goed kunnen weren tegen extreem weer. Ontdek waarom én hoe we in onze klimaatoplossingen rekening kunnen houden met iedereen.
Lees meer