Foto: Andy Oxley/Oxfam

Goede voornemens: 31 tips voor een bewust 2018

Meer sporten, minder geld uitgeven, gezonder eten, nooit sociale uitjes afzeggen en genieten van elk moment. Bekende goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik wil vooral beter leven. Alleen voelt dat hoogdrempeliger dan meer sporten. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Deze 31 simpele tips helpen je in je voornemen naar een beter 2018.

Iedereen kan bewust leven 

Eerst even wat over mij. Ik ben een tamelijk arme student die in een jaren '30 woning in Utrecht woont met 8 andere studenten. Ik ben geen vegetariër en koop regelmatig kleding bij de grote winkelketens. Boodschappen doe ik gewoon bij de supermarkt om de hoek en als echte Hollander ga ik het liefst voor het goedkoopste.  

Toen ik de Carbon Footprint Calculator van het WWF invulde, kwam ik dan ook uit op 117%. Shocking! Verre van het perfecte voorbeeld dus. Maar des te meer om te verbeteren! En van uitdagingen houd ik dan weer wél. Om mijn goede voornemen vol te houden zijn de meeste tips dus ook laagdrempelig; kleine, maar impactvolle aanpassingen. Test vooraf vooral even jouw kennis over de gevolgen voor het klimaat van alledaagse dingen. Waar begin jij vandaag nog mee? 

van-afval-naar-werk-in-jordanie-2.jpg
Afval verwerken voor een basisinkomen in Jordanië.

Wonen 

  • Per persoon produceren we per jaar zo'n 500 kilo aan afval. Gelukkig zijn steeds meer mensen bezig met afval scheiden. Wat moet nou waar? Wist je bijvoorbeeld dat je afhaal pizzadozen niet bij het oud papier mogen? Om een handje te helpen zijn er verschillende websites die je vertellen wat je waar weg moet gooien (1).benjamin-voros-310026.jpg
  • Voor mij de leukste tip: DIY (Do It Yourself) je oude spullen (2)! Zo heb ik al menig kastje geschilderd en tafeltjes bij opa en oma vandaan geplukt. Meubels van de kringloop zijn na een likje verf weer helemaal leuk. Mooie bijkomstigheid: het is beter voor je portemonnee.  
  • En dan nu een aantal kleine veranderingen. Zet de verwarming een tikkie lager (3), douche wat korter (4), droog je kleding op een rekje (5) en vergeet niet je verlichting uit te doen in kamers waar je niet bent (6). Vul de waterkoker niet tot de rand, maar bespaar veel energie door alleen het water te koken dat je echt nodig hebt (7). Allemaal super simpel, nu alleen nog echt doen. Als we allemaal 4 minuten korter zouden douchen, dan kunnen we met z'n allen jaarlijks zo'n 77.000 olympische zwembaden aan water besparen: een vierpersoonsgezin kan met alleen al minder douchen zo'n 220 euro per jaar besparen op de water- en energierekening. 

Kleding 

Oké, toegegeven, ik koop nog steeds kleding bij de grote winkelketens. Maar ik koop al een stuk minder troep dan ik vroeger deed. Ik probeer wat vaker voor kwaliteit te gaan (8), zelfs als dat betekent dat ik dan maar wat minder in mijn kast heb hangen. Krijg je tóch geen genoeg van kleding, dan zijn er allerlei opties om alsnog flinke aankopen te doen zonder schuldgevoel. Bij de IJhallen in Amsterdam, de grootste vlooienmarkt in Europa, kan je shoppen tot je erbij neer valt (9). Alles wat je koopt is geef jij een tweede (derde of zelfs vierde?) leven! One person's trash is another person's treasure!  

 7159933114_67fc0ae2d8_b.jpg

Eten 

  • Ook ik heb moeite met wat nou wel en niet verantwoord is in de supermarkt. Zo is biologisch vlees voor het milieu bijvoorbeeld niet eens echt beter dan normaal vlees. Wat doe je om alle verwarring tegen te gaan? Koop seizoensgroenten! Je kan makkelijk een seizoenskalender aanschaffen (11) waar per maand op staat welke groente dan veel verbouwd worden. Ook kan je gewoon de groente en fruit aanbiedingen in de gaten houden. Zij spelen daar meestal slim op in.   
  • Steeds meer restaurants houden rekening met jouw vraag naar verantwoord eten. Gys in Utrecht en Rotterdam en Instock in Den Haag, Amsterdam en Utrecht zijn goede tips (12). Gys kookt met streek- en biologische producten. Instock maakt heerlijke gerechten met eten wat niet verkocht wordt in de supermarkten en andere producenten. Helemaal verantwoord uit eten dus! 
  • Vlees is kan zeker niet in dit lijstje kan ontbreken. Zo vertelt auteur Babette Porcelijn aan het NRC: ‘De hele vleesketen is enorm schadelijk voor het milieu. Om veevoer (meestal soja) te produceren, worden bossen gekapt, is heel veel water nodig en veel land dat ook voor de teelt van gewassen kan worden gebruikt. Bovendien stoten koeien sterke broeikasgassen uit. De uitstootvega boekje.JPG daarvan is ongeveer even groot als de uitstoot van auto’s in Nederland. Voor 1 kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig, daarvan kun je driehonderd dagen douchen. En per kilo vlees zijn circa 25 bomen nodig om de extra CO2 op te nemen, terwijl er voor veeteelt juist bos gekapt wordt.’ Meatless monday invoeren dus! (13) Behoefte aan vegetarische recepten die je kip en biefstuk doen vergeten? Download het vegetarisch receptenboekje .
  • Eten weggooien is zonde. En bizar als je bedenkt dat elke dag 700 miljoen mensen te weinig te eten hebben. De oplossing: plannen. (14) Zeker niet mijn pakkie 'an, maar ik zei dat ik van uitdagingen hield. Door te plannen wat je wanneer eet, koop je wat je echt nodig hebt. Zo voorkom je dat je weer een zakje sompige geworden groenten achter in je koelkast vindt. Je bespaart bovendien tijd én geld. Met een kookboek met een recept voor elke dag maak je plannen helemaal makkelijk . Ook kun je door te meal preppen meerdere maaltijden van tevoren klaarmaken (15). Dat bespaart tijd en energie.  
Zadenprogramma zimbabwe
Foto: Sven Torfinn/Oxfam
Zadenprogramma Zimbabwe
Foto: Sven Torfinn/Oxfam

Afval-vrij 

Alles komt in verpakkingen. Die we gedachteloos weggooien. De meest weggegooide dingen zijn kleine, alledaagse producten. Elke minuut gaan er 1 miljoen plastic flessen over de toonbank. Slechts een fractie daarvan wordt gerecycled.

 

  • (Plastic) flessen en drinkbekers: Gelukkig gebruiken veel mensen tegenwoordig al een herbruikbare plastic drinkfles, zoals een Dopper. Als je dat nog niet doet: schaf een drinkflesje aan dat je elke dag kan hergebruiken in plaats van elke keer een nieuw flesje te kopen in de supermarkt. Als je dan toch bezig bent: koop je eigen thee- of koffiebeker. Hiermee kan je bij bijvoorbeeld Starbucks koffie en thee halen in je eigen beker, waarmee je ook nog eens korting krijgt (16)!
    Meer weten over plastic? Check de feiten en oplossingen (Engels).
    edwin-jagger-de89-double-edge-safety-razor.jpg
  • Scheermesjes: Per gooien we ongeveer 2 miljard scheermesjes weg. Deze kunnen ook niet gerecycled worden. Wat te doen?Een safety razor kopen (17). Het kost wel wat oefening, maar scheert uiteindelijk zelfs beter dan je wegwerpscheermesje. Op de lange termijn scheelt dit veel geld. 
  • Rietjes: Zeg nee tegen rietjes! Zoiets kleins, maar zo veel vervuiling. We gebruiken meer dan 500 miljoen plastic rietjes per dag. Ben je echt gehecht aan je rietje, steel dan de show met een herbruikbare variant van roestvrij staal, bamboe, of herbruikbaar plastic (18). Stop 'm in je tas, zo heb je altijd een rietje bij je, maar hoef je nooit meer een te verspillen. 
  • Cosmeticaproducten: Ik, als gemiddelde vrouw, heb een hele la vol met cosmeticaproducten. Allemaal verpakt. Nou snap ik dat niet iedereen spontaan zijn eigen lipstick gaat maken van gekookte bietensap, maar er zijn een aantal dingen die wel makkelijk te maken zijn. Denk aan scrubs, lippenbalsem, gezichtscrème enzovoort (19). Ook een leuke tip: wasbare wattenschijfjes (20). Gemaakt van katoen, doen hun werk prima en kunnen gewoon met de rest van je kleding de was in.  
  • Verpakkingen: Pak je voor elke groente in de supermarkt een nieuw plastic tasje? Niet nodig. Je kunt herbruikbare groentezakjes kopen, of ze zonder zakje vervoeren (21). Kijk eens of jouw supermarkt dingen heeft die je in bulk kan kopen of in een eigen potje kan meenemen, net zoals vroeger bij de kruidenier (22). Je kan bij de Lidl bijvoorbeeld noten tappen (23). Thee is vaak gemakkelijk los te kopen in bijvoorbeeld de Dille en Kamille (24). Er zijn ook winkels die volledig zonder verpakkingen werken zoals de Verpakkingsvrije Winkel in Leiden (25)
  • Kijktip (26): Lauren Singer was helemaal klaar met afval. Ze ging verpakkingen vermijden. Na vier jaar past al haar afval in één glazen pot. Ontdek wat ze anders doet dan de meeste mensen. 

  • Elektronica: We weten allemaal dat elektronische apparaten niet goed zijn voor het milieu. Niet alleen kost het maken van laptops, telefoons en iPads veel energie en grondstoffen, ze worden vaak ook nog eens vanuit verre landen geïmporteerd per schip of vliegtuig. Nou denk ik dat niemand te overtuigen is terug te gaan naar de onverwoestbare Nokia’s van achttien jaar geleden, maar een mooi alternatief is de Fairphone (27).  Dit is een eerlijke telefoon gemaakt van deels gerecycled materiaal onder goede arbeidsvoorwaarden. De onderdelen van de telefoon zijn ook nog eens makkelijk zelf te vervangen. 
  • Met elektronische spullen die je niet meer gebruikt kan je twee dingen doen. Doen ze het nog? Breng ze dan naar de kringloop of verkoop ze op Marktplaats (28). Een uitzondering: oude koelkasten, vriezers en drogers. Die gebruiken zoveel stroom dat ze beter gerecycled kunnen worden.  Alle andere apparaten die stuk zijn breng je naar een Wecycle punt (29). Veel bouwmarkten, supermarkten en andere winkels hebben zo'n inleverbak. 

Minimalisme 

Momenteel een trend, en een hele goeie. Zo keek ik de documantaire Minimalism op Netflix (30).

 

Wat een eye opener! Het gaat er niet persé om dat je radicaal al je spullen weggooit, maar ik denk wel dat het voor niemand kwaad kan om eens een keer je spullen op te ruimen en je bij alles af te vragen of dat item je plezier brengt of praktisch is. Geen van beiden? Doneer het of gooi het weg (31). Er zijn zelfs schema's die je kunnen helpen beetje bij beetje je huis op te ruimen.  

108305scr.jpg
In het vluchtelingenkamp Bidibidi maakten kinderen speelgoedauto's van afval.

Waar begin jij mee? 

Ál deze tips toepassen zou natuurlijk geweldig zijn, maar misschien wat lastig.. Dus waar ga jij mee beginnen? Zet je kleine stapjes of ga je cold turkey en stop je in één klap met je oude gewoontes? Vertel ons op Facebook wat jouw voornemens zijn voor een bewust 2018! 

Over de auteur

Romee de Jong liep van augustus 2017 tot janauri 2018 stage bij Oxfam Novib. Ze studeert International Communication & Media aan de Hogeschool Utrecht.

Cookies

Logo Oxfam Novib

Fijn dat je onze site bezoekt

Cookies helpen ons om jou te laten zien wat je interessant en belangrijk vindt op onze eigen website, andere websites en sociale media. Vind je dat goed?

Logo Oxfam Novib

Cookies zelf instellen

Analytische en functionele cookies zijn nodig om te zorgen dat onze website goed werkt. Marketing en sociale media cookies zorgen dat je relevante advertenties ziet op andere websites. Welke cookies wil je accepteren?

Ik accepteer alle cookies
Ik wil geen marketing en social media cookies