Tijdlijn keyword
Meer over Vrouwenrechten
-
Wat bedoelen wij met feminisme? 5 vragenFeminisme, dat gaat toch over vrouwen vs. mannen? Waarom hebben we het dan ook over de LHBTQIA+-gemeenschap, over huidskleur, over beperkingen? We leggen uit wat wij bedoelen wanneer we het over feminisme hebben in 5 vragen en antwoorden.
-
5 redenen om te stemmen voor gelijkheidOp 22 november mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een belangrijke kans om te kiezen voor gelijkheid en een meer rechtvaardig, menselijk beleid. Want het gaat niet goed met de wereld. En jouw stem telt. Vijf redenen waarom het zo belangrijk is om je stem te laten horen.
-
Over de wereldwijde genderkloof: op naar een betere balansEen rechtvaardige economische wereld begint met een betere balans tussen mannen en vrouwen.
-
Droogte in Somalië: ‘We moeten samen met de gemeenschap oplossingen zoeken’Miljoenen mensen in Somalië hebben te maken met de ergste droogte in jaren. Een hongersnood dreigt. In plaats van alleen in actie te komen als de nood hoog is, zoals nu, moeten we de oorzaken van de ramp aanpakken. Samen met de gemeenschap zelf. We praten erover met Shahida Suleiman van Oxfam-partner Save Somali Women and Children (SSWC).
-
Hoe vrouwelijke ondernemers wereldwijd het verschil makenVrouwen aan de top: noodzakelijk voor een gezonde samenleving. In het belang van (gender)gelijkheid, en het versterken van de positie van vrouwen wereldwijd. Maar ook omdat vrouwelijk leiderschap goed is voor iederéén. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib. Lees hier meer over de resultaten - en laat je inspireren door Joy en Phirum, twee vrouwelijke ondernemers die echt impact maken.
-
Speaking up: de rol van vrouwen in het vredesproces in JemenJemen kent een van de ergste humanitaire crises ter wereld. De hele bevolking merkt de effecten, maar meisjes en vrouwen worden extra hard geraakt. Hun bewegingsvrijheid (zowel letterlijk als figuurlijk) is door het militaire conflict nog verder ingeperkt. Toch geven zij mede richting aan het land. Dat begon al met de Arabische Lente en gaat door in het huidige vredesproces.
-
Voedsel, veiligheid en vrouwenrechten: collega’s uit Somalië aan het woordDoor klimaatverandering is er extreme droogte en dreigende hongersnood in Somalië. Oxfam Novib verleent humanitaire hulp en is ook op andere gebieden actief, zoals het verbeteren van vrouwenrechten. We spreken met twee humanitaire werkers over de situatie in het Afrikaanse land. “We moeten nu in actie komen en niet wachten tot het ‘officieel’ een hongersnood is.”
-
Je uitspreken = actievoerenAls iets de afgelopen tijd duidelijk is geworden, is hoe effectief je stem kan zijn als wapen in de strijd voor gelijkheid. Neem Iran, waar vrouwen massaal de straat opgingen in protest tegen de gewelddadig gehandhaafde (kleding)voorschriften. Hun stemmen maken zoveel indruk dat het regime ze probeert het zwijgen op te leggen. En juist daarom is het zo belangrijk dat we samen hun stemmen versterken.
-
‘Pride, dat is toch niet meer nodig?’ - deze en nog 5 mythes ontkrachtPride, dat is toch vooral een feestje? We zijn hier allemaal gelijk, waarom moeten we de straat nog op? Ja, Nederland staat wereldwijd bekend als een van de voorlopers wat betreft LHBTQIA+ rechten. Daarom kan het soms voelen alsof de strijd voor gelijke rechten niet meer nodig is. Maar de werkelijkheid ligt toch nét wat anders. We leggen aan de hand van een aantal mythes uit hoe dat zit, waarom wij ons inzetten voor de LHBTQIA+ gemeenschap en waarom wij meelopen met de Pride Walk in Amsterdam.
-
Feministisch Buitenland Beleid brengt gelijkheid stap dichterbijGoed nieuws: het kabinet voert Feministisch Buitenland Beleid (FBB) in. Oxfam Novib pleit al jaren voor de invoering daarvan – ook vanuit het Dutch Gender Platform Wo=men, waarin Oxfam Novib actief is.
-
Hoog tijd voor gendergelijkheid: zo lieten we ons samen horenHet is 2022. En nog steeds zijn vrouwen, transpersonen en non-binaire personen wereldwijd ondergeschikt aan mannen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. In maart, de maand van Internationale Vrouwendag, lieten wij ons samen met jou keihard horen voor gendergelijkheid. En zo klonk dat.
-
Waarom deze queer activist niet meeloopt tijdens de Pride WalkDe non-binaire activist LA.MIMI (24) uit Pakistan komt op voor de rechten van de LHBTIQ+-gemeenschap. Met kunst, op sociale media, door te praten met familie. Maar je zult hen niet snel tijdens een Pride Walk zien. Lees hier waarom niet, en waarom wij juist wél meelopen - ook namens LA.MIMI.
-
3 leestips voor een zomer met inhoudEindelijk zomer! Of je ‘m nu thuis in de tuin doorbrengt, op de camping, op het strand of op het terras: voeg wat diepgang, humor en een kritische noot toe met deze 3 steengoede must-reads van en over sterke vrouwen.
-
‘Alsof ik er niet was’ – onzichtbaar in het klimaatdebatWit, westers en man: de stemmen die het hardst klinken in het klimaatdebat lijken weinig divers. Waarom is dat een probleem?
-
Waarom de coronacrisis meer kindhuwelijken veroorzaakt – en hoe wij daartegen strijdenKindhuwelijken en corona, wat hebben die met elkaar te maken? Helaas meer dan je denkt. Door de coronacrisis kampen miljoenen gezinnen met armoede. Veel ouders zien geen andere oplossing dan hun dochters eerder uit te huwelijken. Dat lot dreigde ook voor Maria, Uzma en Saba.
-
Samen de straat op voor vrouwenrechtenOngelijkheid verslaan doen we samen. Door samen op te komen voor vrouwenrechten, zij aan zij te strijden tegen kindhuwelijken, door elkaar te beschermen tegen geweld. Daarom gingen we rond Internationale Vrouwendag wereldwijd massaal samen de straat op. Zo zag dat eruit.
-
8 goede voornemens voor het kabinetJanuari stond in het teken van nieuwjaarswensen, terugblikken en natuurlijk goede voornemens. En in januari begon het laatste jaar van Rutte III, en daarmee de laatste goede mogelijkheid om het verschil te maken. Hoe? Geen zorgen: wij hebben 9 goede voornemens voor het kabinet op een rijtje gezet.
-
Jemen: eindelijk schot in vredesbesprekingen?De vergeten oorlog, wordt het conflict in Jemen ook wel genoemd. Of zit er nu toch schot in de vredesbesprekingen? Onze collega Dirk Jan Jalvingh neemt ter plekke de situatie op.
-
Vrouwendag: dit zijn de heldinnen in TanzaniaHet thema van Internationale Vrouwendag dit jaar is ‘heldinnen’. We kennen ze allemaal: in elke stad en in elk dorp zijn heldinnen te vinden. In Tanzania maken we het werk van deze heldinnen letterlijk zichtbaar in een TV-variant op ‘heel Holland bakt’ voor boerinnen.
-
De scholen zijn begonnenDe scholen gaan weer beginnen! Ook Kevin, Laticha en Gifty kijken weer uit naar hun eerste schooldag. Ze kunnen alleen nog wat extra pennen, schriften en boeken gebruiken!
-
Reality check voor het nieuwe ontwikkelingsbeleidWat hebben de armste landen nodig van Nederland? We bespraken het Nederlandse ontwikkelingsbeleid van minister Sigrid Kaag met aid hero Amadou Kanouté uit Senegal. Wat maakt ontwikkelingssamenwerking effectief?
-
2017: een jaar in actie voor gelijkheidDit jaar kwam jij met duizenden supporters in actie voor gelijkheid. Wereldwijd. Dit waren een paar van de belangrijkste gebeurtenissen van 2017
-
De 5 geheimen van een succesvolle relatieHoe houd je na jaren bij elkaar te zijn geweest je relatie goed? Lees onze tips!