Foto: Aurelie Marrier d'Unienville / Oxfam

De 5 geheimen voor een succesvol huwelijk

Des te langer je bij elkaar bent, des te makkelijker het is om te verzakken in een sleur. De heftige verliefdheid van het begin wordt vervangen door irritatie omdat je partner maar blijft weigeren de vaatwasser uit te ruimen. Natuurlijk houd je wel van elkaar, maar een lange relatie is niet altijd makkelijk. Hoe houd je het leuk?

Geheim 1: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

Na een drukke dag werken, die wordt aangevuld met huishoudelijke taken, trek je je soms sneller dingen aan. Het makkelijkste persoon om je stress op af te reageren is je partner. Maar het is ook degene die je het snelst weer uit je humeur kan trekken. Neem dus jezelf en je omgeving niet te serieus, maar probeer met je partner juist de leuke kant ervan in te zien.

Pauline en Orpheus zijn al 28 jaar getrouwd. Samen gaan ze tegen de rolpatronen van Zimbabwe in door het huishouden met elkaar te delen. Eerst moest Orpheus daar niets van weten, vooral van koken niet. 'Als ik tot laat moest werken, dan wachtte hij gerust tot ik thuis was zodat ik nog kon koken. Ook al had hij honger, en de kinderen ook', vertelt Pauline.

Dit veranderde nadat Pauline en Orpheus een nieuw fornuis aanschafte, en Orpheus ontdekte hoe leuk koken eigenlijk is. 'Ik heb laatst nog meegedaan met een kookwedstrijd, ik zat in de top 5!' Zegt Orpheus trots. Ook met andere huishoudelijke taken helpt hij steeds meer. Dit leidt tot veel spot in zijn omgeving. 'In Zimbabwe zeggen ze dat mannen die het huishouden doen, zijn betoverd door hun vrouw. Wij lachen er samen om en maken er grapjes over: dan is het een prachtige betovering!'

2017 Zimbabwe-WECare-Pauline_Aurelie Marrier d'Unienville / Oxfam
Pauline en Orpheus koken samen bij het fornuis. Sinds ze hun nieuwe fornuis hebben, nodigen ze ook regelmatig vrienden uit om bij hen te komen eten.

Geheim 2: je trouwt niet om geluk te vinden, maar om geluk te delen

Een relatie heb je samen en je bent veel succesvoller als je elkaar allebei vooruit helpt. Dat ontdekten Ulita en haar man Muchineripi ook. Ze zijn al ruim 10 jaar bij elkaar en hebben twee kinderen.

'Eerst deed ik al het huishouden. Koken, vegen, wassen, water halen, hout halen, voor de kinderen zorgen. Dat deed ik naast het boerderijwerk. Ik had nooit tijd om te rusten.
'Nu verdelen we de taken. Als ik bijvoorbeeld de was doe, gaat hij water halen. Of andersom. Ik heb nu veel meer tijd over waardoor ik de kinderen kan helpen met hun huiswerk, bijvoorbeeld. Bovendien: doordat we taken verdelen kunnen we ook meer omzetten en verdienen we dus ook meer geld. En nu ben ik zo blij! Overal waar ik kom ben ik blij. Ik hoop dat voor veel meer relaties geldt dat mensen elkaar gaan helpen. Ik spoor mijn omgeving ook daarop aan. Het is echt beter voor je gezin.'

2017 WECARE-Zimbabwe-Ulita-gezin-Aurelie Marrier d'Unienville / Oxfam
Ulita en haar man Muchineripi, met hun twee kinderen Blessing (9) en Sandra (6)

Geheim 3: trouwen is een werkwoord

Een oud gezegde, maar daarom niet minder waar. Er zullen altijd tijden zijn dat jij iets meer in moet leveren, of dat de ander wat harder aan zichzelf zal moeten werken om je relatie (weer) een succes te maken.

'Ik vond het eerst heel moeilijk om te accepteren dat ik het huishouden moest doen', zegt Orpheus, 'in onze cultuur is het heel ongebruikelijk dat mannen vrouwen helpen. Iedereen heeft zijn eigen taken. Dat is "hoe het hoort". Maar nadat ik workshops had gevolgd zag ik in dat ik verkeerd zat. En nu ben ik een stuk gelukkiger.'

Zijn huwelijk is er met sprongen op vooruit gegaan. 'Door de workshops hebben we liefde gevonden. Liefde leidt tot ontwikkeling. Zo verdienen we een stuk meer aan onze boerderij sinds ik meer help in het huishouden.'

2017 Zimbabwe-WECARE-Orpheus-afwas-Aurelie Marrier d'Unienville
'Laat de onverlichte mensen maar praten. Ik ben gelukkig.'

Geheim 4: houd het oog op de toekomst

In een relatie is het delen van normen en waarden erg belangrijk; je kunt je vrienden ermee inspireren, je familie ermee helpen en aan je kinderen deze levenslessen overdragen. Blijf dus met elkaar in gesprek om te ontdekken wat je belangrijk vindt in het leven en probeer hier ook tijd voor vrij te maken.

'Sinds ik meer doe in het huishouden heb ik veel meer tijd over om door te brengen met mijn vrouw. Daardoor ben ik ook steeds meer van haar gaan houden.
'Ik vind het daarom belangrijk dat mijn zoon zich later net zo opstelt als ik. Ik zou het fantastisch vinden als hij zich ook inzet in het huishouden. Want dat is het juiste om te doen. Dat is waar de liefde om draait en liefde is heel belangrijk.'

2017 Zimbabwe-WECARE-Utila-man-kind-Aurelie Marrier d'Unienville
Muchineripi met zijn dochter

Geheim 5: zwijgen is niet altijd goud waard

Iedereen kent wel de uitdrukking: spreken is zilver, zwijgen is goud waard. Nu kan dat in veel gevallen wel zo zijn, maar in een relatie is goede communicatie toch zeker platinum waard. Je ontdekt dan meer over elkaars verwachtingen en wensen. Zo leer je elkaars beweegredenen kennen en kun je elkaar meer vrijheid en ruimte geven.

'Als mijn man een keer de was moest doen, dan verstopte hij zich', vertelt Pauline. 'Of hij bleef expres lang in de bar hangen, totdat het tijd was om te eten. Dan verwachtte hij ook nog dat er een bord eten voor hem klaar stond.
'Ik voelde me erg gekwetst door zijn gedrag. Het deed me zeer dat hij niets deed en mij alles alleen liet doen. Maar mijn man wilde voor een groot deel ook niet helpen omdat hij bang was voor de reactie van de gemeenschap. Hij schaamde zich als hij huishoudelijk werk deed.
'Tijdens en na de workshops hebben we veel gepraat en geleerd. We hebben nu veel minder ruzie en doen alles vanuit liefde. Nu ik hulp krijg voel ik me vrij. Ik heb zin in het leven. En ik ga steeds meer van mijn man houden.'

2017 Zimbabwe-WECARE-Orpheus-Paulina-naaimachine-Aurelie Marrier d'Unienville
Orpheus leert Paulina naaien. Nu hij haar helpt met het huishouden, heeft ze meer tijd om andere vaardigheden te leren.

Orpheus, Pauline, Ulita en Muchineripi volgden cursussen via het WE-Care project. Dit is een driejarig project in Zimbabwe. Via dit project willen we bereiken:

  • dat huishoudelijk werk als werk wordt gezien
  • dat de werkzaamheden eerlijker verdeeld worden tussen mannen en vrouwen
  • dat zorgdragers meer worden betrokken in beleidsbeslissingen
  • dat de duur van huishoudelijk werk verminderd, door bijvoorbeeld wasapparatuur aan te bieden of nieuwe fornuizen, waardoor gezinnen meer tijd overhouden voor andere activiteiten

Een gemeenschap is veiliger en sterker als alle burgers, ook vrouwen en jongeren, hun bijdragen hieraan kunnen leveren. Met sterke gemeenschappen kunnen we armoede beter bestrijden.

Ontdek meer

Cookies

Logo Oxfam Novib

Fijn dat je onze site bezoekt

Cookies helpen ons om jou te laten zien wat je interessant en belangrijk vindt op onze eigen website, andere websites en sociale media. Vind je dat goed?

Logo Oxfam Novib

Cookies zelf instellen

Analytische en functionele cookies zijn nodig om te zorgen dat onze website goed werkt. Marketing en sociale media cookies zorgen dat je relevante advertenties ziet op andere websites. Welke cookies wil je accepteren?

Ik accepteer alle cookies
Ik wil geen marketing en social media cookies