Foto: George Desipris

Tijd om over te stappen?

Hoe duurzaam is mijn verzekeraar eigenlijk? En ben ik wel tevreden met het investeringsbeleid?

Aan het einde van het jaar maak ik de balans op. Wil ik nog bij mijn verzekeraar blijven, of wil ik overstappen? Er zijn tal van websites die me laten zien waar ik de meest voordelige premie kan krijgen. Maar het kiezen van een verzekeraar gaat om méér dan alleen de hoogte van mijn premie.

Hoe duurzaam is mijn verzekering?

Verzekeraars, net als banken, beleggen hun geld. Het zijn grote investeerders. Nu kan ik mijn afval scheiden, met het OV reizen, letten op mijn gasverbruik en minder vlees eten, maar waar grote verzekeraars en banken hun geld in beleggen is onwijs belangrijk om échte stappen te nemen tegen klimaatverandering. Juist omdat het grote investeerders zijn hebben ze enorm veel invloed.

Zij kúnnen de verandering sturen. Ons loodsen naar een duurzame toekomst, die klimaatverandering terugdringt. Maar wat blijkt? Grote banken en verzekeraars steken teveel geld in fossiele energiebedrijven.

Video

Op deze plek staat een YouTube video. YouTube plaatst cookies.
Als je die hier wilt bekijken, kies dan bij cookie-instellingen dat je social media cookies accepteert.
Of bekijk de video buiten deze site op YouTube.

12,4 miljard euro in fossiele bedrijven

De Eerlijke Geldwijzer - een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Pax en World Animal Protection - heeft onderzocht hoe de zeven grote banken en zeven grootste verzekeraars op de Nederlandse markt de afgelopen twee jaar investeerden en belegden in energie-, olie-, kolen- en gasbedrijven. De onderzochte verzekeraars belegden 12,4 miljard euro in fossiele bedrijven. Minder dan één tiende van dit bedrag ging naar duurzame energiebedrijven.

Iets om over na te denken.

Ook banken investeren in fossiele energiebedrijven

ABN Amro en ING investeerden samen 11,4 miljard euro in fossiele energiebedrijven, tegenover 2,4 miljard in duurzame energiebedrijven. Een scheve verhouding. Zeker nu de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden. Iets waar ik op mijn werk veel mee word geconfronteerd.

Tijd om over te stappen?

Via de Eerlijke Geldwijzer kan ik de scores van mijn verzekeraar en bank bekijken. Tipje van de sluier: mijn verzekeraar scoort niet best. Mijn bank matig. Nu kan ik er natuurlijk voor kiezen om over te stappen. Die keuze maakte mijn voormalige collega Guido wel. Hij stapte over van ING vanwege het investeringsbeleid. Maar ik kan op méér manieren duidelijk maken dat ik het oneens ben met mijn verzekeraar en bank.

Het belangrijkste vind ik dat niet alleen mijn verzekeraar zijn geld goed investeert, maar dat alle verzekeraars hun geld goed investeren. Ik heb daarom via de Eerlijke Geldwijzer een klacht gestuurd naar mijn verzekeraar. Ik wil dat het beleid wordt aangepast. Ik hoop dat heel veel andere mensen dat ook doen, want zo laten we de grote verzekeraars en banken weten wat wij belangrijk vinden. De klant blijft koning. Zeker als we met een grote groep zijn.

Hoe scoort jouw verzekeraar?

Neem jij ook jouw verzekeraar aan het einde van het jaar onder de loep? Bekijk dan de score van jouw verzekeraar of jouw gewenste verzekeraar na op De Eerlijke Geldwijzer. Valt die tegen? Stuur dan gelijk een klacht in! Samen kunnen we verzekeraars én banken beïnvloeden. Zo verslaan we armoede.

Check jouw score  

Over de auteur

Simone Gerritsen werkt in het Marketing & Communicatie-team als content producer. 

Cookies

Logo Oxfam Novib

Fijn dat je onze site bezoekt

Cookies helpen ons om jou te laten zien wat je interessant en belangrijk vindt op onze eigen website, andere websites en sociale media. Vind je dat goed?

Logo Oxfam Novib

Cookies zelf instellen

Analytische en functionele cookies zijn nodig om te zorgen dat onze website goed werkt. Marketing en sociale media cookies zorgen dat je relevante advertenties ziet op andere websites. Welke cookies wil je accepteren?

Ik accepteer alle cookies
Ik wil geen marketing en social media cookies