
Eerlijk winkelen
Om armoede te verslaan, zou eerlijk niet een optie moeten zijn, maar de standaard. Jij hebt de macht dat te eisen. Wij helpen je om jouw consumentenmacht om te zetten in verandering.
Zo maken we winkelen eerlijker

Probleem
Onze lokale partners signaleren misstanden zoals kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen. Samen met hen doen we onderzoek.

Actie
Om zowel de oorzaken als de gevolgen aan te pakken, zetten we lokale projecten op. Dat doen we samen met onze partners. Met campagnes vestigen we de aandacht op een probleem en dringen we aan op oplossingen.

Resultaat
De combinatie van campagnes, programma’s en projecten werkt! Kijk bijvoorbeeld naar de toezeggingen van Albert Heijn of de Behind the Brands-campagne. Grote voedselbedrijven verbeterden hun productieketens vanwege deze campagne. Waardoor het leven van mensen waar we mee werken verbetert.

Doe mee
Je kunt op allerlei manieren bijdragen aan campagnes en projecten die mensen helpen armoede te verslaan. Ontdek welke manier het beste bij jou past:
Van kleding tot chocolade
Mensenleed kan in vrijwel elk product voorkomen. Met onderzoek, programma's en campagnes maken we allerlei producten eerlijker.
Campagne: Behind the barcodes
Achter de streepjescodes in de supermarkt gaat te veel mensenleed schuil. De makers van ons eten werken te vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Ze worden ontslagen bij zwangerschap, verdienen te weinig om van te leven en verliezen zelfs ledematen bij hun werk. Supermarkten hebben de macht om dit te helpen veranderen. Zij bepalen wat er in hun schappen ligt en hebben daardoor veel invloed op de omstandigheden waaronder ons eten wordt gemaakt. Wij willen eerlijke boodschappen. Zodat je kunt kopen wat je maar wilt, waar je maar wilt.
Onderzoek: verantwoorde kleding
Dat er veel mis is in de kledingindustrie, is geen geheim. Daarom zijn we zo blij dat steeds meer kledingmerken beloven beter op te letten hoe ze hun kleding laten maken. Wij willen dat deze bedrijven zich aan hun beloftes houden. En dat álle kledingmerken zich inzetten voor fatsoenlijke behandeling van mensen die onze kleding maken.

Door onderzoek te doen, laten we zien hoe het er werkelijk aan toe gaat in de kledingindustrie. Wat er goed gaat en wat beter moet. De makers van onze kleding hebben recht op een fatsoenlijk inkomen zodat ze uit armoede kunnen ontsnappen. Lan werkt in de kledingindustrie en wil zich hard maken om haar rechten en die van haar collega's te verbeteren.
Wil je zeker weten dat je niet in foute kleding rondloopt?
Programma: gecertificeerde palmolie
In ongeveer de helft van de producten in de supermarkt zit palmolie verwerkt. Dat staat er nooit met grote letters op, want veel palmolie heeft een nare bijsmaak. Voor de productie van palmolie worden enorme hoeveelheden regenwouden gekapt en verwoest. Regenwoud dat keihard nodig is om een klimaatramp te voorkomen.
Regenwoud haalt het broeikasgas CO2 uit de lucht en helpt zo verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Hoe meer regenwoud verdwijnt, hoe groter de kans op nog extremer weer.
Daarnaast wonen in regenwouden inheemse volken die door palmoliebedrijven van hun land worden gezet. Zonder land hebben deze mensen geen inkomen en belanden ze in armoede. Bij het kappen en verbranden van bos- en veengebieden komt bovendien koolstof vrij, dat in aanraking met zuurstof weer CO2 vormt.
Omdat er (nog) geen goed alternatief voor palmolie is, willen we dat producenten goed letten op de gevolgen voor het klimaat en mensen. Dit bespreken we met producenten. Inmiddels is steeds meer palmolie in Europese producten gecertificeerd: het wordt op een verantwoorde manier geproduceerd. Ook steunen we mensen wiens landrechten worden geschonden door palmolieproducenten.

Campagne: Behind the Brands
Je denkt misschien dat er wel honderden verschillende merken te koop zijn in de supermarkt. Maar in werkelijkheid zijn al die merken eigendom van een handjevol enorme voedselbedrijven. Zoals Unilever en Coca-Cola. Stel je voor dat zo’n enorm bedrijf als Coca -Cola zou besluiten om alleen nog duurzaam geproduceerde suiker in te kopen. Dat zou een verbetering betekenen voor vele duizenden suikerboeren. Dat is precies wat we met de Behind the Brands-campagne hebben gedaan. We hebben de grootste voedselproducenten drie jaar lang aangespoord om hun productieketens eerlijker te maken.

Campagne: Groene Sint
Een paar jaar geleden was er nog geen eerlijke chocoladeletter te krijgen in de supermarkt. Bizar en onacceptabel vond onze vriend De Groene Sint. Samen met zijn actiehelden trok hij jaar na jaar door het land met één doel: eerlijke chocoladeletters in elk schap.
Inmiddels hebben de meeste chocoladeletters een keurmerk. Steeds meer chocolade in de supermarkt is eerlijk geproduceerd.
En meer…
De afgelopen jaren hebben we ons ook ingezet voor verschillende keurmerken zoals FSC voor gecertificeerd hout. FSC staat voor goed bosbeheer. Goed bosbeheer helpt grootschalige houtkap (bijvoorbeeld voor de productie van palmolie) te voorkomen. Zo beperken we extreem weer door klimaatverandering.
Vandaag nog eerlijk winkelen?
Steeds meer winkeliers kijken kritisch naar hoe de producten in hun schappen zijn gemaakt. Een goede zaak! Trakteer jezelf eens op schoenen die gegarandeerd kinderarbeid vrij zijn. Of chocolade waar de cacaoboeren fatsoenlijk voor zijn betaald. Enkele van onze oud-collega’s bedachten de Eerlijke Winkelroutes: ze wijzen je de weg in steeds meer steden naar eerlijke winkels.