Prinsjesdag: ontwikkelingshulp is niet onzichtbaar
Ieder jaar, met Prinsjesdag, wordt het budget gepresenteerd. En eerlijk is eerlijk: ieder jaar valt het tegen. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking is minder dan 0,7% van het totale nationale inkomen van Nederland. Het budget is op dit moment zelfs maar 0.6%, zo laag is het sinds 1974 niet geweest!
Wat je zou denken, maar wat niet gebeurt
Je zou denken: er is genoeg aan de hand in de wereld, en onze economie staat er goed voor: laten we investeren in ontwikkelingssamenwerking. De tijd is er rijp voor. Maar onze regering besluit anders. In een reactie op de nieuwe begroting zegt Farah Karimi: “Het kabinet gaat stoïcijns door met eerder geplande bezuinigingen, terwijl investeringen om armoede en ongelijkheid tegen te gaan, meer dan ooit nodig zijn”. Structurele, lange termijn investeringen zijn nodig om de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) te halen, en om de grondoorzaken van ontheemding aan te pakken.
Investeer in een toekomst voor de allerarmsten
Ontwikkelingshulp is niet onzichtbaar. Het is het verschil tussen kansloze of een hoopvolle toekomst. Helaas besteedt Nederland het kleine beetje budget dat er nog is ook niet altijd aan zinvolle zaken. Zo geeft Nederland een groot deel van het budget uit in Nederland zelf, bijvoorbeeld aan soms leegstaande AZCs en de opvang van asielzoekers of subsidieert het (Nederlandse) bedrijven. Nu bekend is geworden dat de wereldwijde honger voor het eerst sinds lange tijd weer is toegenomen, wordt het tijd dat Nederland haar hulpbudget weer investeert waar het hoort: bij de allerarmsten. Als landen zoals Nederland nu niet doorpakken en investeren in ontwikkeling kan dat de enorme successen die in het verleden door hulp zijn bereikt terugdraaien. De terugkeer naar de 0.7% is daarom een cruciale opdracht voor de onderhandelaars in de formatie.
Investøren
Gisteren maakte de Zweedse overheid haar budget voor 2018 bekend. Wat blijkt: de Zweden blijven wel consequent investeren in ontwikkelingssamenwerking.
Laten we daar een voorbeeld aan nemen. Want ontwikkelingssamenwerking levert. Opgeven niet.
#Prønsjesdågge
— Oxfam Novib (@oxfamnovib) 18 september 2017
OS-budget Zweden stijgt naar 1% in 2018. Benieuwd of wij morgen dit goede voorbeeld volgen!https://t.co/lKbszhtZMC pic.twitter.com/JrQdZeZmsC
Lees meer
-
23 mei 2024 NieuwsKabinet Ongelijkheid I is er lang niet voor iedereen
“Nederland wordt weer van ons”, hoorden we tijdens de presentatie van het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe, radicaal-rechtse coalitie. Maar wie zijn die ‘ons’? We leggen het akkoord langs de gelijkheidsmeetlat en concluderen: dit aankomende ‘kabinet Ongelijkheid I’ is er absoluut niet voor ons allemaal. Gelijkheid staat stevig onder druk. In Nederland en wereldwijd.
Lees meer
-
1 mei 2024 PersberichtWereldwijde dividenduitkeringen stijgen sinds 2020 14x sneller dan lonen werknemers
De wereldwijde dividenduitkeringen aan aandeelhouders in 31 landen zijn tussen 2020 en 2023 na inflatiecorrectie met 45 procent toegenomen terwijl de lonen van werknemers met slechts 3 procent zijn gestegen. Dit is 14 maal sneller dan de lonen van werknemers in deze landen, die samen goed zijn voor 81 procent van het mondiale bbp. Tegelijkertijd wordt in veel landen een minimumloon betaald dat onder het leefbaar loon ligt – een loon dat werknemers in staat stelt in hun basisbehoeften te voorzien, zoals huisvesting, voedsel, gezondheidszorg, kleding en transport. Ook in Nederland zijn de dividenduitkeringen met 85 procent toegenomen terwijl de looninkomsten na inflatiecorrectie met 9 procent zijn gedaald. Dit blijkt uit Oxfams nieuwe analyse die vandaag op de Internationale Dag van de Arbeid gepubliceerd wordt.
Lees meer
-
11 april 2024 PersberichtEU-landen lopen 33 miljoen euro per uur mis door ontbreken belasting voor superrijken
EU-landen lopen jaarlijks maar liefst 286,5 miljard euro aan belastinginkomsten mis, zo’n 33 miljoen euro per uur, omdat ze er niet in slagen het vermogen van de rijksten in Europa zwaarder te belasten. In veel EU-landen, waaronder Duitsland, Luxemburg en Zweden, is de belasting op vermogen in het verleden afgeschaft. Dit bedrag, 286,5 miljard euro, staat gelijk aan het Finse bbp. Dat is wat een Europese vermogensbelasting van maximaal 5 procent jaarlijks kan opbrengen, zo stelt Oxfam Novib in haar nieuwe analyse van belastingdruk in Europa.
Lees meer
-
27 februari 2024 PersberichtMinder dan 8 cent van elke dollar aan G20-belastinginkomsten is uit belasting op vermogen
Minder dan acht cent van elke dollar die in de G20-landen aan belastingen wordt geïnd, komt uit belastingen op vermogen, zo blijkt uit de nieuwe analyse van Oxfam. Ruim 32 cent van elke dollar die wordt geïnd is afkomstig uit belastingen op goederen en diensten. Belastingen op voedsel en andere levensbehoeften zorgen ervoor dat een groter deel van de belastingdruk bij mensen met lagere inkomens komt te liggen. De analyse wordt gepubliceerd voorafgaand aan de 1ste bijeenkomst van de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20 in Sao Paulo, Brazilië, die deze week plaatsvindt.
Lees meer