Home ActueelNieuws Ontwikkelingshulp is niet onzichtbaar

Prinsjesdag: ontwikkelingshulp is niet onzichtbaar

Prinsjesdag 2017 ontwikkelingshulpbudget

Ieder jaar, met Prinsjesdag, wordt het budget gepresenteerd. En eerlijk is eerlijk: ieder jaar valt het tegen. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking is minder dan 0,7% van het totale nationale inkomen van Nederland. Het budget is op dit moment zelfs maar 0.6%, zo laag is het sinds 1974 niet geweest!

Wat je zou denken, maar wat niet gebeurt

Je zou denken: er is genoeg aan de hand in de wereld, en onze economie staat er goed voor: laten we investeren in ontwikkelingssamenwerking. De tijd is er rijp voor. Maar onze regering besluit anders. In een reactie op de nieuwe begroting zegt Farah Karimi: “Het kabinet gaat stoïcijns door met eerder geplande bezuinigingen, terwijl investeringen om armoede en ongelijkheid tegen te gaan, meer dan ooit nodig zijn”. Structurele, lange termijn investeringen zijn nodig om de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) te halen, en om de grondoorzaken van ontheemding aan te pakken.

Investeer in een toekomst voor de allerarmsten

Ontwikkelingshulp is niet onzichtbaar. Het is het verschil tussen kansloze of een hoopvolle toekomst. Helaas besteedt Nederland het kleine beetje budget dat er nog is ook niet altijd aan zinvolle zaken. Zo geeft Nederland een groot deel van het budget uit in Nederland zelf, bijvoorbeeld aan soms leegstaande AZCs en de opvang van asielzoekers of subsidieert het (Nederlandse) bedrijven. Nu bekend is geworden dat de wereldwijde honger voor het eerst sinds lange tijd weer is toegenomen, wordt het tijd dat Nederland haar hulpbudget weer investeert waar het hoort: bij de allerarmsten.  Als landen zoals Nederland nu niet doorpakken en investeren in ontwikkeling kan dat de enorme successen die in het verleden door hulp zijn bereikt terugdraaien. De terugkeer naar de 0.7% is daarom een cruciale opdracht voor de onderhandelaars in de formatie.

Investøren

Gisteren maakte de Zweedse overheid haar budget voor 2018 bekend. Wat blijkt: de Zweden blijven wel consequent investeren in ontwikkelingssamenwerking.

Laten we daar een voorbeeld aan nemen. Want ontwikkelingssamenwerking levert. Opgeven niet. 

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.