Prinsjesdag: ontwikkelingshulp is niet onzichtbaar
Ieder jaar, met Prinsjesdag, wordt het budget gepresenteerd. En eerlijk is eerlijk: ieder jaar valt het tegen. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking is minder dan 0,7% van het totale nationale inkomen van Nederland. Het budget is op dit moment zelfs maar 0.6%, zo laag is het sinds 1974 niet geweest!
Wat je zou denken, maar wat niet gebeurt
Je zou denken: er is genoeg aan de hand in de wereld, en onze economie staat er goed voor: laten we investeren in ontwikkelingssamenwerking. De tijd is er rijp voor. Maar onze regering besluit anders. In een reactie op de nieuwe begroting zegt Farah Karimi: “Het kabinet gaat stoïcijns door met eerder geplande bezuinigingen, terwijl investeringen om armoede en ongelijkheid tegen te gaan, meer dan ooit nodig zijn”. Structurele, lange termijn investeringen zijn nodig om de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) te halen, en om de grondoorzaken van ontheemding aan te pakken.
Investeer in een toekomst voor de allerarmsten
Ontwikkelingshulp is niet onzichtbaar. Het is het verschil tussen kansloze of een hoopvolle toekomst. Helaas besteedt Nederland het kleine beetje budget dat er nog is ook niet altijd aan zinvolle zaken. Zo geeft Nederland een groot deel van het budget uit in Nederland zelf, bijvoorbeeld aan soms leegstaande AZCs en de opvang van asielzoekers of subsidieert het (Nederlandse) bedrijven. Nu bekend is geworden dat de wereldwijde honger voor het eerst sinds lange tijd weer is toegenomen, wordt het tijd dat Nederland haar hulpbudget weer investeert waar het hoort: bij de allerarmsten. Als landen zoals Nederland nu niet doorpakken en investeren in ontwikkeling kan dat de enorme successen die in het verleden door hulp zijn bereikt terugdraaien. De terugkeer naar de 0.7% is daarom een cruciale opdracht voor de onderhandelaars in de formatie.
Investøren
Gisteren maakte de Zweedse overheid haar budget voor 2018 bekend. Wat blijkt: de Zweden blijven wel consequent investeren in ontwikkelingssamenwerking.
Laten we daar een voorbeeld aan nemen. Want ontwikkelingssamenwerking levert. Opgeven niet.
#Prønsjesdågge
— Oxfam Novib (@oxfamnovib) 18 september 2017
OS-budget Zweden stijgt naar 1% in 2018. Benieuwd of wij morgen dit goede voorbeeld volgen!https://t.co/lKbszhtZMC pic.twitter.com/JrQdZeZmsC
Lees meer
-
17 mei 2022 PersberichtNederland in top-20 van nieuwe ranglijst Financial Secrecy Index 2022
Nederland staat op de 12de plaats in de nieuwste ranglijst van de Financial Secrecy Index (FSI). Deze ranglijst, opgesteld door Tax Justice Network, rangschikt wereldwijd landen op basis van hun juridische en financiële systemen en in hoeverre die het mogelijk maken voor personen en bedrijven om vermogen te verbergen en geld wit te wassen.
Lees meer
-
12 april 2022 PersberichtExtreme armoede dreigt voor 263 miljoen meer mensen in 2022
Wereldwijd loopt ruim een kwart miljard meer mensen wereldwijd groot risico om dit jaar in extreme armoede te belanden. Dit wordt veroorzaakt door de effecten van de coronapandemie, de toenemende wereldwijde economische ongelijkheid en de stijgende prijzen voor voedsel en energie door de oorlog in Oekraïne, zo stelt Oxfam Novib vandaag in haar nieuwe rapport.
Lees meer
-
9 februari 2022 PersberichtEnorme bezuinigingen op de overheidsuitgaven voeden de groeiende ongelijkheid in Oost-Afrika
Uit het nieuwste Oxfam Novib rapport “The Inequality Crisis in East Africa,” blijkt dat de economische ongelijkheid in deze regio verder toeneemt en dat in veel landen in Oostelijk Afrika bezuinigd dreigt te worden op publieke diensten als gezondheidszorg, onderwijs en andere sociale voorzieningen.
Lees meer
-
21 januari 2022 NieuwsExtreme ongelijkheid in de spotlight
Vrijdag 21 januari hebben wij de strijd tegen ongelijkheid groots in de spotlight gezet. Wij vroegen jullie wie onze boodschap moest ontvangen. Ruim duizend mensen hebben gestemd op de politiek in Den Haag.
Lees meer