Home ActueelNieuws Nederland subsidieert bedrijven met ontwikkelingsgeld

Nederland subsidieert bedrijven met ontwikkelingsgeld

  • 9 december 2016
Nederland subsidieerde Heineken met ontwikkelingsgeld. Foto: Oxfam Novib

Nederland heeft de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s aan ontwikkelingsgeld uitgegeven als subsidies en financieringsregeling voor het Nederlandse bedrijfsleven. Zonder dat we weten of dit wel effectief is en bijdraagt aan ontwikkeling in arme landen. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Oxfam Novib, ‘Zaken Eerst: BV Nederland in ontwikkelingssamenwerking’.

Handel is niet hetzelfde als hulp

Omdat er steeds meer ontwikkelingsgeld naar het Nederlandse bedrijfsleven en bedrijven in ontwikkelingslanden gaat - in 2016 gaat het om 409 miljoen euro – blijft er steeds minder geld beschikbaar voor hulp aan de allerarmste landen.

Sterker nog, sommige bedrijven - bijvoorbeeld Heineken - geven toe dat ze staatssteun van de overheid niet nodig hebben om - in het geval van Heineken - in Ethiopie te investeren.

Ook bloemensector is omstreden

Maar ook investeringen van Nederlandse bedrijven in de bloemensector zijn omstreden omdat ze door de lokale bevolking als symbool van de regerende elite worden gezien, die hen al jaren onderdrukt.

Nederland een ontwikkelingsland?

In een wereld die op drift is en waarbij ontwikkelingsbudget steeds schaarser wordt door politieke keuzes, is het gek dat Nederland vooral geld uitgeeft aan zichzelf.

Als we armoede écht willen verslaan, moeten we de oorzaken van armoede en ongelijkheid aanpakken. Dit kan alleen als schaarse ontwikkelingsmiddelen effectief worden besteed.

Ontwikkelingshulp is bedoeld voor ontwikkelingslanden. Nederland is toch geen ontwikkelingsland?

Help mee armoede te verslaan

Met jouw steun helpen we mensen uit armoede te ontsnappen, onder andere door ervoor te zorgen dat ontwikkelingsgeld terechtkomt waar het hoort: bij ontwikkelingslanden.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.