
Gendergelijkheid kent alleen maar winnaars
‘Is het een meisje of een jongetje?’ Al voor je geboren bent, word je in een hokje geplaatst en verwacht men dat je daar blijft. Terwijl vrijheid en gendergelijkheid de norm zouden moeten zijn. De norm waarin je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Maar vrouwen en LHBTQIA+ personen hebben nog steeds te maken met discriminatie, geweld en een salariskloof. Dat moet anders!
Genderongelijkheid: oneerlijk en schadelijk
Kun je genderongelijkheid ook in jaren uitdrukken? Helaas wel. Er is berekend hoeveel tijd er nodig is om wereldwijde gendergelijkheid te bereiken – oftewel gelijke rechten en kansen voor vrouwen, non-binaire personen, transpersonen en mannen. Al vóór de coronacrisis zou dit 99 jaar duren, de kloof is nu nog groter. Als de wereldwijde “vooruitgang” in gendergelijkheid in het huidige tempo doorgaat, zijn we pas over 135 jaar allemaal gelijk.
Dat kan en moet sneller. Want genderongelijkheid is onrechtvaardig en schadelijk. Voor personen van alle genders, voor alle seksuele geaardheden, voor gezinnen, voor economieën en voor samenlevingen. Ongelijkheid is bovendien complex en gelaagd, ofwel intersectioneel. Dat wil zeggen dat je meer te maken hebt met ongelijkheid, hoe meer je van de ‘norm’ afwijkt. Het gaat dan niet alleen om gender en seksualiteit, maar ook over huidskleur, opleidingsniveau, lichamelijke en verstandelijke mogelijkheden en geloofsovertuiging.
Iedereen heeft baat bij gendergelijkheid. Want het maakt samenlevingen gezonder, productiever en veiliger. Er is dus geen tijd te verliezen.
Genderongelijkheid in harde feiten
Minder veilig
- Tijdens de coronapandemie is huiselijk geweld drastisch toegenomen, in sommige landen tot wel 111%.
- Jaarlijks sterven wereldwijd 67.000 vrouwen door femicide (moord op vrouwen omdát ze vrouw zijn) of genitale verminking.
- 45% van alle abortussen wereldwijd is onveilig.
- Homoseksualiteit is strafbaar in 70 landen, met in 11 landen zelfs de kans op doodstraf.
Salariskloof & werk
- Onbetaald zorgwerk door vrouwen en meisjes is enorm toegenomen sinds de coronapandemie, denk aan koken, schoonmaken en zorg. Gelijk aan een waardetoevoeging van €9,6 biljoen aan de economie.
- 104 landen hebben wetten die voorkomen dat vrouwen in bepaalde banen werken, dit gaat om bijna 3 miljard vrouwen wereldwijd. In 18 landen kunnen echtgenoten hun vrouwen wettelijk verbieden te werken.
- LHBTQIA+ personen worden regelmatig gediscrimineerd op de werkvloer, en in 70 landen komen LHBTQIA+ personen überhaupt niet aan werk wanneer zij uitkomen voor hun gender of seksualiteit.
- In 114 landen is geen werkgelegenheidsbescherming voor LHBTQIA+ personen.
Minder invloed op en vertegenwoordiging beleid
- Vrouwen vormen slechts 25.5% van alle parlementariërs wereldwijd.
- Vrouwen en LHBTQIA+ personen zijn het minst betrokken bij klimaatonderhandelingen en het maken van beleid. In opkomende economieën zijn zij de groep die het hardst geraakt worden door klimaatverandering.
- Over LHBTQIA+ personen is minder data beschikbaar, omdat deze informatie vaak niet wordt meegenomen in onderzoeken. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor onderzoek naar inkomens.
Cijfers Nederland
- Slechts 39% van de Kamerleden is vrouw, onder wie 1 (open) transvrouw. - 50% van alle ministers is vrouw, voor het eerst zijn er evenveel vrouwen als mannen in het kabinet.
- 45% van de Nederlandse vrouwen heeft aangegeven sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld.
Zo strijden we samen voor keuzevrijheid en kansengelijkheid
Iedereen wint als er meer gelijkheid is. Hele samenlevingen zouden erop vooruitgaan. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven beter presteren als ze inzetten op divers en gendergelijk leiderschap. Samenlevingen waarin elke gender gelijk is, zijn veiliger voor iedereen. Daarom is het zo belangrijk dat we wereldwijd sociale normen en economische en politieke systemen aanpassen. We strijden voor een wereld waarin iedereen keuzevrijheid heeft om hun eigen toekomst te bepalen, ongeacht gender of seksuele geaardheid.
- Samen met activisten en organisaties oefenen we invloed uit op politiek beleid
- We staan achter organisaties die trainingen geven over gendergelijkheid en keuzevrijheid
- We helpen jonge activisten met arbeidsmarkt- en onderwijsproblemen
- We verbinden wereldwijd actiegroepen en bewegingen
- We ondersteunen jongeren in hun seksuele gezondheid; denk aan voorlichting, voorbehoedsmiddelen etc.
Gerelateerde artikelen
-
24 april 2023 BlogDroogte in Somalië: ‘We moeten samen met de gemeenschap oplossingen zoeken’
Miljoenen mensen in Somalië hebben te maken met de ergste droogte in jaren. Een hongersnood dreigt. In plaats van alleen in actie te komen als de nood hoog is, zoals nu, moeten we de oorzaken van de ramp aanpakken. Samen met de gemeenschap zelf. We praten erover met Shahida Suleiman van Oxfam-partner Save Somali Women and Children (SSWC).
Lees meer
-
17 april 2023 BlogHoe vrouwelijke ondernemers wereldwijd het verschil maken
Vrouwen aan de top: noodzakelijk voor een gezonde samenleving. In het belang van (gender)gelijkheid, en het versterken van de positie van vrouwen wereldwijd. Maar ook omdat vrouwelijk leiderschap goed is voor iederéén. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib. Lees hier meer over de resultaten - en laat je inspireren door Joy en Phirum, twee vrouwelijke ondernemers die echt impact maken.
Lees meer
-
8 maart 2023 BlogSpeaking up: de rol van vrouwen in het vredesproces in Jemen
Jemen kent een van de ergste humanitaire crises ter wereld. De hele bevolking merkt de effecten, maar meisjes en vrouwen worden extra hard geraakt. Hun bewegingsvrijheid (zowel letterlijk als figuurlijk) is door het militaire conflict nog verder ingeperkt. Toch geven zij mede richting aan het land. Dat begon al met de Arabische Lente en gaat door in het huidige vredesproces.
Lees meer
-
15 december 2022 BlogVoedsel, veiligheid en vrouwenrechten: collega’s uit Somalië aan het woord
Door klimaatverandering is er extreme droogte en dreigende hongersnood in Somalië. Oxfam Novib verleent humanitaire hulp en is ook op andere gebieden actief, zoals het verbeteren van vrouwenrechten. We spreken met twee humanitaire werkers over de situatie in het Afrikaanse land. “We moeten nu in actie komen en niet wachten tot het ‘officieel’ een hongersnood is.”
Lees meer