Home ActueelBlogs Zuid-Sudan: geen hongersnood, maar toenemende honger

Zuid-Sudan: hongersnood afgewend, maar de honger neemt toe

De hongersnood in Zuid-Sudan is afgewend, maar de honger neemt toe
Foto: Bruno Bierrenbach / Oxfam

Het door oorlog verscheurde Zuid-Sudan vierde onlangs zijn zesde verjaardag. Een reden voor feest? Helaas niet, zegt Corrie Sissons, coördinator Voedselzekerheid en Noodhulp Zuid-Sudan. Hoewel er officieel geen sprake meer is van een ‘hongersnood’, hebben steeds meer mensen honger.

Het recente nieuws dat de hongersnood in Zuid-Sudan was afgewend, werd terecht gevierd. Maar als je verder kijkt dan de krantenkoppen wordt het pijnlijk duidelijk dat de honger in het land toeneemt. Hoe kunnen we onze blijdschap uiten voor onze collectieve inspanning om de hongersnood te stoppen - waarbij we ook denken aan de vele donaties aan Giro555 – terwijl we tegelijkertijd willen benadrukken dat er niet veel verbeterd is in de nog voortdurende voedselcrisis? Voor miljoenen mensen is hun leven nog steeds onzeker.

Laten we duidelijk zijn. Dat er geen hongersnood meer is, is fantastisch

Tijdens een hongersnood is er voor 1 op de 5 huishoudens in een regio amper te eten, zelfs als er al noodhulp is. Een officiële hongersnood wordt pas uitgeroepen als er dagelijks per 10.000 mensen, 2 overlijden doordat ze zijn uitgehongerd. Als er in Londen dus een hongersnood zou zijn, dan zouden er dagelijks 2.000 mensen sterven.

Hongersnood stelt de gebreken van een land in een koud daglicht: het betekent een catastrofaal tekort aan eten, grootschalige uithongering en een hoog dodental. Dankzij enorme humanitaire inspanningen, met steun van het publieke en internationale donoren, zijn er veel gebreken opgelost in de gebieden waar de hongersnood was. Een enorme opluchting.

Maar in veel gebieden neemt de voedselcrisis nog steeds toe

In de gebieden die door de hongersnood getroffen waren is de acute dreiging iets afgenomen. Maar in veel andere gebieden in Zuid-Sudan is de voedselcrisis weer buiten proportie gegroeid. In plaats van een afname zijn er daardoor één miljoen mensen bijgekomen die te weinig te eten hebben, sinds de hongersnood afgelopen februari werd uitgeroepen. Dit komt vooral door het voortdurende conflict: mensen moeten vluchten, de economie wordt slechter en de oogsten vallen tegen. De verwachting is dat tegen eind julie de helft van de Zuid-Sudaneze bevolking niet weet hoe zij hun familie kunnen voeden. Die dag, of de volgende dag.

Naar schatting verkeren nog 45,000 mensen in een 'hongersnood-achtige' situatie

Dat betekent dat hun omstandigheden verschrikkelijk slecht zijn en overeenkomen met een hongersnood, maar het gebied waarin zij wonen voldoen niet aan alle voorwaarden om het de titel 'hongersnood' te mogen geven. 

Omdat mensen moesten vluchten van hun huizen en boerderijen, hebben ze het seizoen gemist om te kunnen planten. Zelfs als ze wel zijn gebleven, zijn de meesten van hen bang om hun velden te onderhouden. Er groeien geen zaden en de oogst wordt ieder jaar steeds een beetje kleiner. Het conflict in Zuid-Sudan berooft dus niet alleen mensen nu van eten, maar ook in de toekomst.

De voedselcrisis is niet in remissie

Neem de Jonglei-staat. Na een opleving in de gevechten zijn meer dan 200.000 mensen uit hun huizen verjaagd. Ze zijn uit hun dagelijks leven gerukt en hebben niet langer toegang tot de hulp die ze hard nodig hebben. Mensen lopen dagen achtereen om weg te komen van de gevechten. Het enige wat ze kunnen eten is wild voedsel, wat ze onderweg tegenkomen. Oxfam doet er alles aan om eten, water en hygiëne producten naar hen te brengen. Voor degenen die in Zuid-Sudan aan het werk zijn is het namelijk maar al te duidelijk: de voedselcrisis is niet in remissie. De honger wordt alleen maar steeds erger.

Diplomatie is nodig om honger definitief te verjagen

De hongersnood en de bizar hoge niveaus van honger zijn een direct gevolg van de beslissingen die worden gemaakt door degenen die de macht hebben om de oorlog te stoppen. Na zes jaar onafhankelijkheid, moet de focus naast noodhulp ook op diplomatie komen. De vechtende partijen moeten om tafel komen en aan vredesonderhandelingen beginnen. Hier is de steun voor nodig van de buren van Zuid-Sudan, de Afrikaanse Unie en iedereen die betrokken is bij het conflict. Het is duidelijk dat alleen echte en voortdurende vrede de honger in Zuid-Sudan kan stoppen. Totdat dit gebeurd, moeten we noodhulp blijven leveren om te voorkomen dat het nog erger wordt

Foto: Petterik Wiggers / Oxfam

Help levens redden

Jouw hulp redt levens. Help mee met een gift. Zo steun je noodhulp bij rampen en geef je anderen onderdak, schoon drinkwater en eten. Samen redden we levens.

Ontdek onze projecten in Zuid-Sudan