Home ActueelBlogs Zuid-Sudan: geen hongersnood, maar toenemende honger

Zuid-Sudan: hongersnood afgewend, maar de honger neemt toe

De hongersnood in Zuid-Sudan is afgewend, maar de honger neemt toe
Foto: Bruno Bierrenbach / Oxfam

Het door oorlog verscheurde Zuid-Sudan vierde onlangs zijn zesde verjaardag. Een reden voor feest? Helaas niet, zegt Corrie Sissons, coördinator Voedselzekerheid en Noodhulp Zuid-Sudan. Hoewel er officieel geen sprake meer is van een ‘hongersnood’, hebben steeds meer mensen honger.

Het recente nieuws dat de hongersnood in Zuid-Sudan is afgewend, werd terecht gevierd. Maar als je verder kijkt dan de krantenkoppen, wordt pijnlijk duidelijk dat de honger in het land toeneemt.

Ondanks onze gezamenlijke inspanningen en de vele donaties aan Giro555, is er niet veel verbeterd in de voortdurende voedselcrisis. Voor miljoenen mensen is het leven nog steeds onzeker.

Wat is het verschil tussen honger en hongersnood?

Een officiële hongersnood wordt uitgeroepen als er elke dag 2 op de 10.000 mensen overlijden door gebrek aan eten. Tijdens een hongersnood is er voor 1 op de 5 gezinnen in een regio te weinig te eten, zelfs als er al noodhulp wordt gegeven. Ter verglijking: als er in Londen dagelijks 2.000 mensen omkomen van de honger, zou er sprake zijn van hongersnood in de Britse hoofdstad.

Hongersnood betekent: een catastrofaal tekort aan eten, grootschalige uithongering en heel veel doden. Dankzij hulp van onder andere Giro555 donaties, internationale donoren en het werk van talloze humanitaire organisaties, is de acute dreiging in de regio’s in Zuid-Sudan waar hongersnood heerste, iets afgenomen.

Maar in andere gebieden neemt de voedselcrisis juist toe

In veel andere gebieden in Zuid-Sudan is de voedselcrisis juist groter geworden. Sinds de hongersnood afgelopen februari werd uitgeroepen, zijn er één miljoen mensen bijgekomen die te weinig te eten hebben. Dit komt vooral door het voortdurende conflict: mensen moeten vluchten, de economie wordt slechter en de oogsten vallen tegen. De verwachting is dat tegen eind juli de helft van de Zuid-Sudanese bevolking niet weet hoe zij hun familie kunnen voeden.

Naar schatting verkeren nog 45.000 mensen in een 'hongersnood-achtige' situatie

Dat betekent dat de levensomstandigheden van deze mensen verschrikkelijk slecht zijn en overeenkomen met een hongersnood. Het gebied waarin zij wonen, voldoet echter niet aan alle voorwaarden om het de titel 'hongersnood' te mogen geven. Omdat mensen moesten vluchten van hun huizen en boerderijen, hebben ze het seizoen gemist om te kunnen planten. Zelfs als ze wel zijn gebleven, zijn de meesten van hen bang om hun velden te onderhouden. Er groeien geen gewassen en de opbrengst van het land wordt ieder jaar kleiner. Het conflict in Zuid-Sudan berooft mensen niet alleen nu van eten, maar ook in de toekomst.

De voedselcrisis is niet in remissie

Neem de Jonglei-staat. Na een opleving van de gevechten zijn meer dan 200.000 mensen uit hun huizen verjaagd en hebben niet langer toegang tot de hulp die ze hard nodig hebben. Mensen lopen dagen achtereen om te ontsnappen aan de gevechten. Het enige dat ze eten is wild voedsel wat ze onderweg kunnen vinden. Oxfam doet er alles aan om eten, water en hygiëne-producten bij hen te krijgen. Voor onze collega’s die in Zuid-Sudan aan het werk zijn is het duidelijk: de voedselcrisis is niet in remissie. De honger wordt alleen maar erger.

Diplomatie is nodig om honger definitief te verjagen

De hongersnood en de toenemende honger in Zuid-Sudan zijn een direct gevolg van de beslissingen die worden gemaakt door degenen die de macht hebben om de oorlog te stoppen. De vechtende partijen moeten aan vredesonderhandelingen beginnen. Daarvoor is steun nodig van buurlanden, de Afrikaanse Unie en andere partijen die betrokken zijn bij het conflict. Het is duidelijk dat alleen daadwerkelijke, duurzame vrede de honger in Zuid-Sudan kan stoppen. Totdat dit gebeurd, moeten we noodhulp blijven leveren om te voorkomen dat de situatie nog erger wordt.

Foto: Petterik Wiggers / Oxfam

Help levens redden

Jouw hulp redt levens. Help mee met een gift. Zo steun je noodhulp bij rampen en geef je anderen onderdak, schoon drinkwater en eten. Samen redden we levens.

Ontdek onze projecten in Zuid-Sudan

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.