Foto: Abbie -Trayler Smith / Oxfam

Noodhulp – alles op alles om levens te redden

Levensreddende noodhulp

Iedereen heeft het recht om veilig te wonen en te leven. Ook bij rampen, oorlogen, hongersnood en crisis hebben burgers recht op onderdak, schoon drinkwater en voldoende eten. Wij zijn ervan overtuigd dat het veiliger kan. Daarom zorgen we voor noodhulp en voorzien we mensen in hun eerste levensbehoeften.

Oxfam Novib noodhulp bij rampen en oorlog
Foto: Vincent Tremeau / Oxfam
Oxfam Novib noodhulp bij rampen en oorlog
Foto: Sam Tarling / Oxfam

Veilig wonen en leven

Samen met lokale partnerorganisaties wereldwijd geven we noodhulp en helpen we burgers aan schoon drinkwater, voedsel en sanitaire voorzieningen. In het bijzonder de meest kwetsbaren zoals zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. We verlenen onder andere noodhulp in Nigeria, Mozambique en Ethiopië.

  • We delen voedsel of voedselbonnen uit.
  • We zorgen voor veilig drinkwater, onder andere door het uitdelen van water purificerende zakjes. Door dit met het water te mengen is het weer veilig om te drinken. We herstellen ook waterbronnen.
  • We bouwen wc’s en douches en geven hygiënevoorlichting om de verspreiding van besmettelijke ziektes te voorkomen.
  • We bieden beschutting aan mensen op de vlucht met tenten en winterkleding.
  • We geven mensen cash om zelf voedsel te kopen. 

Ook zorgen we dat mensen in conflictgebieden veilig bij voedseldistributiecentra komen. Zo brengt Gabrial in Zuid-Sudan mensen van de eilanden naar het vasteland: 

Oxfam Novib noodhulp bij rampen en oorlog
Foto: Pablo Tosco / Oxfam
Oxfam Novib noodhulp bij rampen en oorlog
Foto: Sam Tarling / Oxfam

Noodhulp in Nigeria

In Nigeria en bij het Tsjaadmeer zijn ruim 2,5 miljoen mensen op de vlucht voor het geweld van terreurorganisatie Boko Haram. Voor 6,3 miljoen mensen is er nauwelijks nog te eten. Wij helpen kwetsbare families met voedselbonnen en graan. Ook bouwen en herstellen we waterputten en watersystemen.

Ontdek de weg naar een veiliger Nigeria

Oxfam Novib boerin verslaat honger
Foto: Sacha de Boer / Oxfam Novib

Opvang in de regio

De Nigeriaanse filmster Bimbo Akintola bezocht een kamp in Nigeria waar we hulp bieden aan mensen op de vlucht voor het conflict tussen het leger en Boko Haram.

Wederopbouw

Na de noodhulp steunen we mensen bij wederopbouw. We zorgen dat mensen scholen, wegen en ziekenhuizen weer kunnen opbouwen. Ook geven we burgers salaris voor het wederopbouwwerk dat ze doen, zoals in Nepal. Zo brengen we de lokale economie weer op gang.

Samenwerken en Giro 555

Samen sta je sterker. Daarom werken we wereldwijd samen met honderden lokale partnerorganisaties. Zo weten we snel wat het hardst nodig is op een locatie en kunnen we de meest kwetsbare mensen als eersten bereiken. Bij grote rampen werken we samen met andere hulporganisaties of organiseren we een landelijke hulpactie met Giro 555, de Samenwerkende Hulp Organisaties.

Met Giro555 kwamen we in actie voor de mensen in Noordoost-Nigeria, Zuid-Sudan, Somalië en Jemen. 20 miljoen mensen dreigen hier om te komen door de honger. Dankzij jouw steun werd er een fantastisch bedrag ingezameld: 30 miljoen euro. Maar wat doen we nu met dit geld?

Foto: Abbie Trayler-Smith / Oxfam

Help levens redden

Jouw hulp redt levens. Help mee met een gift. Zo steun je noodhulp bij rampen en geef je anderen onderdak, schoon drinkwater en eten. Samen redden we levens.

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.