Foto: Peter Caton / Oxfam

Klimaatverandering: wereldleiders kunnen nu honger verslaan

Voedseltekorten

Klimaatverandering is dichterbij dan je denkt. Als we een oude, stinkende kolencentrale hier sluiten, verkleint dat de kans op een leeg bord in een ontwikkelingsland. Want klimaatverandering treft arme boeren daar het hardst, met kans op overstromingen en droogtes. Oogsten mislukken, vee sterft en voedseltekorten nemen toe. Daarom vragen wij wereldleiders en bedrijven nú in actie te komen tegen klimaatverandering. Samen kunnen we honger en armoede bestrijden.

Oxfam Novib Klimaatverandering: wereldleiders kunnen nu honger verslaan
Foto: Abiy Getahun / Oxfam
Oxfam Novib Klimaatverandering: wereldleiders kunnen nu honger verslaan
Foto: Candace Feit / Oxfam Novib

Internationale afspraken

Het goede nieuws: wereldleiders erkennen de problemen door klimaatverandering. Zij spraken af tijdens de klimaattop in Parijs in 2015 te zullen werken aan CO2-reductie. Een jaar later, op de klimaattop in Marrakech, spraken de wereldleiders over het uitvoeren van de gemaakte afspraken.
Het slecht nieuws is dat veel landen niet snel genoeg in actie komen. Hierdoor zullen droogtes, overstromingen, honger en armoede toenemen. Daarom zeggen wij: wereldleiders, houd je aan de afspraken en kom nú in actie.

Klimaatfinanciering

Wereldleiders en bedrijven moeten ook zorg dragen voor klimaatfinanciering voor arme landen. Rijke landen beloofden namelijk 100 miljard euro beschikbaar te stellen voor arme landen zodat zij zich kunnen weren tegen de effecten van klimaatverandering. Maar slechts 16% van de totale klimaatfinanciering is beschikbaar gesteld, zo blijkt uit het Oxfam-rapport The Climate Finance Shadow Report 2016.

Wij roepen rijke landen op om de dringende klimaatfinanciering snel beschikbaar te stellen. Ook doen we onderzoek in Nigeria, Ghana, Ethiopië, Pakistan en Filippijnen om te kijken of het geld ook daadwerkelijk bij de getroffen mensen aankomt. Mensen van wie akkers onvruchtbaar worden of van wie de huisraad keer op keer wegspoelt door overstromingen.

Oxfam Novib Klimaatverandering: wereldleiders kunnen nu honger verslaan
Foto: Peter Caton / Oxfam
Oxfam Novib Klimaatverandering: wereldleiders kunnen nu honger verslaan
Foto: Peter Caton / Oxfam

Nederland moet bijdragen 

‘Ook de Nederlandse overheid moet nu over de brug komen’, zegt Anouk Franck, klimaatexpert bij Oxfam Novib. ‘Nederland gaf in 2015 zo'n 350 miljoen euro uit voor het bestrijden van klimaatverandering. Dit geld komt echter volledig uit het potje voor ontwikkelingshulp en is eigenlijk een sigaar uit eigen doos voor de armste inwoners van deze landen.’

Ipaishe trotseert klimaatverandering

Wij ondersteunen kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden met trainingen over het omgaan met extreem weer, sterkere zaden en slimme oplossingen om klimaatverandering beter de baas te zijn. Met onze steun wist boerin Ipaishe in Zimbabwe zich te weren tegen klimaatverandering. Ook ging zij naar Parijs en sprak met de Franse president Hollande over de effecten van klimaatverandering.

Dit zei Ipaishe tegen Hollande

Oxfam Novib boerin verslaat honger
Foto: Annie Bungeroth / Oxfam
Foto: Petterik Wiggers / Oxfam Novib

Doe mee: versla armoede

De afgelopen 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Met jouw hulp kunnen we armoede voorgoed verslaan. 

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.