Waarom neemt honger weer toe?
Het ging zo goed met de strijd tegen honger. Nu neemt het aantal mensen met honger voor het eerst in jaren weer toe tot 815 miljoen. Hoe kan dat en wat is eraan te doen?
Wat is honger?
Honger is een lastig en misschien ook vaag begrip, want wanneer heb je nou echt honger? En hoe voelt dat dan?
Volgens The World Food Programme (WFP) krijg je honger als je voor langere tijd minder dan de dagelijks aanbevolen 2100 kilocalorieën binnenkrijgt. Je krijgt dan zo weinig voedingsstoffen binnen dat concentreren en zelfs lopen moeilijk of onmogelijk worden. Ook je immuunsysteem verzwakt, waardoor je snel ziek wordt. Een griepje of diarree kan dan al fataal zijn.
Voor pasgeborenen en kinderen is honger extra gevaarlijk. Ze hebben later in hun leven een grotere kans op hart-, long- en vaatziektes. Ook lopen zij een verhoogd risico op psychische aandoeningen, zoals depressie en schizofrenie.
Iemand die langere tijd te maken heeft gehad met honger, komt lastig weer op een gezond gewicht. Is er eenmaal weer genoeg te eten, dan neemt het risico op overgewicht toe.
Wat is hongersnood?
Er is sprake van hongersnood als er geen toegang is tot eten, drinken en andere basisbehoeften en veel mensen overlijden door honger.
Het aantal mensen dat wereldwijd honger lijdt wordt gemeten door het analyseren van landelijke statistieken over hoeveel eten er beschikbaar is. Ook nemen organisaties als het WFP vragenlijsten af om te onderzoeken hoeveel mensen eten.
Waarom neemt honger toe?
De toename van wereldwijde honger heeft twee grote oorzaken: klimaatverandering en de toename van conflicten.
- Door klimaatverandering krijgen steeds meer mensen te maken met overstromingen of extreme droogte. Hierdoor wordt het moeilijk of bijna onmogelijk om land te verbouwen. Zaden zijn vaak niet bestand tegen deze extreme weersomstandigheden. Op uitgedroogd land groeit geen gras, waardoor ook veel vee sterft.
- Daarnaast zorgen ook conflicten voor een toename in honger. Mensen uit conflictgebieden moeten vaak hun huis en land verlaten, waardoor het onmogelijk wordt om zelf eten te verbouwen.
Wat moet er gebeuren?
Om honger tegen te gaan is een samenwerking nodig tussen liefdadigheidsorganisaties, overheden en beleidsmakers. Oxfam's klimaat- en voedselspecialist, Robin Willoughby, zegt over de toenemende honger:
Laat dit een wake-up call zijn voor internationale leiders en instituties. Er moeten oplossingen gezocht worden voor klimaatverandering en conflicten in de wereld. We merken allemaal dat hier nog geen oplossing voor is, maar de armste lijden hier het meest onder.
Wat doet Oxfam Novib?
- Landbouwscholen: Op de landbouwscholen wordt kennis opgedaan over welke zaden het onder welke weersomstandigheden goed doen. Deze zaden worden dan uitgedeeld aan lokale boeren, die op de veldscholen ook leren hoe ze deze zaden moeten kweken en bewaren.
- In actie tegen klimaatverandering: Door bijvoorbeeld koolcentrales hier te sluiten, verkleinen we de kans op een leeg bord in een Afrikaans of Aziatisch land. Oxfam Novib komt in actie om klimaatfinanciering beschikbaar te stellen. Zo kunnen we klimaatverandering tegen gaan.
- Bescherming van landrechten: We roepen regeringen op landrechten van de oorspronkelijke bevolking en andere lokale gemeenschappen te erkennen en te respecteren.
- Eerlijke handel: Wij pleiten voor een eerlijk voedselsysteem, met goede werkomstandigheden voor landarbeiders en eerlijke prijzen voor producten van boeren.
Samen verslaan we honger
Betekent dat dan dat honger de komende jaren blijft toenemen? Als het aan ons ligt niet. Samen kunnen we het tij keren en werken we aan een wereld zonder honger en ongelijkheid.