Home ActueelNieuws Multinational RB ontwijkt belasting via Nederland

Oxfam Novib: Multinational RB ontwijkt belasting via Nederland

RB roept op voor meer transparantie

RB is producent van onder andere Nurofen

De Britse multinational RB, fabrikant van onder meer Calgon, Dettol, Nurofen, Strepsils en Durex condooms, heeft de afgelopen drie jaar wereldwijd circa 200 miljoen pond aan belasting ontweken. Het bedrijf gebruikt daarvoor een Nederlandse vestiging waarvan de winst grotendeels onbelast blijft en de Belastingdienst bevestigde dit in een tax ruling, zo blijkt uit nieuw Oxfam-onderzoek dat vandaag is gepubliceerd.

Uit onderzoek van jaarrekeningen blijkt dat RB sinds 2012 in veel landen minder belasting betaalt door gebruik te maken van regionale kantoren in Nederland, Singapore en Dubai. Het Oxfam-rapport Make Tax Vanish beschrijft hiermee het zoveelste voorbeeld van een multinational die Nederland gebruikt als belastingparadijs.

De Nederlandse vestiging van RB boekte in 2015 een winst van maar liefst 724 miljoen pond en betaalde daarover slechts 7% belasting, terwijl het tarief 25% bedraagt. Het is niet duidelijk waarom de winst voor drie kwart onbelast blijft, wel dat het bedrijf daarover zekerheid vooraf kreeg door een tax ruling af te sluiten met de Belastingdienst.

Rol van Nederland

"Nederland moet dringend de wetgeving aanpassen om een einde te maken aan dit soort agressieve belastingconstructies. Bovendien is publieke transparantie nodig over alle belastingafspraken met individuele bedrijven, want dit geval lijkt weer anders dan de verschillende soorten tax rulings die het Ministerie van Financiën onlangs toelichtte." Zegt onze belastingexpert Francis Weyzig.

Europese landen als Frankrijk en België liepen naar schatting tientallen miljoenen aan belastinginkomsten mis doordat RB winst verplaatste naar de regionale kantoren in belastingparadijzen. Het bedrijf haalt daarnaast 30% van de wereldwijde omzet uit opkomende markten, zoals Indonesië en Zuid-Afrika, waar grote aantallen mensen in armoede leven. Mogelijk liep ook deze groep landen tientallen miljoenen aan belastinginkomsten mis, terwijl belastinginkomsten daar broodnodig zijn om armoede en ongelijkheid te bestrijden.

"Tot we het internationale belastingstelsel drastisch verbeteren, blijft het te makkelijk voor multinationals die alleen maar een hoge winst nastreven om weinig belasting te betalen. Vooral de armsten van deze wereld betalen daarvoor de prijs." zo stelt Weyzig.

In reactie op het rapport geeft RB aan voorstander te zijn van wetgeving die grote multinationals wereldwijd verplicht om voor elk land afzonderlijk gegevens te publiceren over hun activiteiten, winst en belasting, zodat meer transparantie ontstaat.

Zo strijden wij tegen belastignontwijking

Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib

Mis niks, ontvang onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over alles rondom belastingontwijking en ongelijkheid meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Wil je meer weten over onze strijd tegen belastingontwijking en ongelijkheid? Lees dan hier verder.

Voetnoot

Naast het gebruik van regionale kantoren in Nederland, Singapore en Dubai heeft RB ook nog dochterondernemingen in verschillende belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden en de Bahama’s.

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.