Oxfam Novib: Multinational RB ontwijkt belasting via Nederland
RB roept op voor meer transparantie
De Britse multinational RB, fabrikant van onder meer Calgon, Dettol, Nurofen, Strepsils en Durex condooms, heeft de afgelopen drie jaar wereldwijd circa 200 miljoen pond aan belasting ontweken. Het bedrijf gebruikt daarvoor een Nederlandse vestiging waarvan de winst grotendeels onbelast blijft en de Belastingdienst bevestigde dit in een tax ruling, zo blijkt uit nieuw Oxfam-onderzoek dat vandaag is gepubliceerd.
Uit onderzoek van jaarrekeningen blijkt dat RB sinds 2012 in veel landen minder belasting betaalt door gebruik te maken van regionale kantoren in Nederland, Singapore en Dubai. Het Oxfam-rapport Make Tax Vanish beschrijft hiermee het zoveelste voorbeeld van een multinational die Nederland gebruikt als belastingparadijs.
De Nederlandse vestiging van RB boekte in 2015 een winst van maar liefst 724 miljoen pond en betaalde daarover slechts 7% belasting, terwijl het tarief 25% bedraagt. Het is niet duidelijk waarom de winst voor drie kwart onbelast blijft, wel dat het bedrijf daarover zekerheid vooraf kreeg door een tax ruling af te sluiten met de Belastingdienst.
Rol van Nederland
"Nederland moet dringend de wetgeving aanpassen om een einde te maken aan dit soort agressieve belastingconstructies. Bovendien is publieke transparantie nodig over alle belastingafspraken met individuele bedrijven, want dit geval lijkt weer anders dan de verschillende soorten tax rulings die het Ministerie van Financiën onlangs toelichtte." Zegt onze belastingexpert Francis Weyzig.
Europese landen als Frankrijk en België liepen naar schatting tientallen miljoenen aan belastinginkomsten mis doordat RB winst verplaatste naar de regionale kantoren in belastingparadijzen. Het bedrijf haalt daarnaast 30% van de wereldwijde omzet uit opkomende markten, zoals Indonesië en Zuid-Afrika, waar grote aantallen mensen in armoede leven. Mogelijk liep ook deze groep landen tientallen miljoenen aan belastinginkomsten mis, terwijl belastinginkomsten daar broodnodig zijn om armoede en ongelijkheid te bestrijden.
"Tot we het internationale belastingstelsel drastisch verbeteren, blijft het te makkelijk voor multinationals die alleen maar een hoge winst nastreven om weinig belasting te betalen. Vooral de armsten van deze wereld betalen daarvoor de prijs." zo stelt Weyzig.
In reactie op het rapport geeft RB aan voorstander te zijn van wetgeving die grote multinationals wereldwijd verplicht om voor elk land afzonderlijk gegevens te publiceren over hun activiteiten, winst en belasting, zodat meer transparantie ontstaat.
Zo strijden wij tegen belastignontwijking
Mis niks, ontvang onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte gehouden worden over alles rondom belastingontwijking en ongelijkheid meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Wil je meer weten over onze strijd tegen belastingontwijking en ongelijkheid? Lees dan hier verder.
Voetnoot
Naast het gebruik van regionale kantoren in Nederland, Singapore en Dubai heeft RB ook nog dochterondernemingen in verschillende belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden en de Bahama’s.
Lees meer
-
8 december 2021 NieuwsDit hebben we samen met jou bereikt in 2021
Hoe zou jij het afgelopen jaar in één zin samenvatten? Grote kans dat ‘corona’ in die zin voorkomt. De coronacrisis bracht ons grote tegenslagen, in Nederland en vooral in de kwetsbaarste landen. Maar wat ons betreft hoort in die zin ook het woord ‘veerkracht’ thuis. Want we zagen hoe mensen zoals jij zich verzetten tegen de grote ongelijkheid die ook deze crisis weer blootlegde. Een terugblik op het afgelopen jaar en alles wat we samen met jou en onze partners hebben bereikt.
Lees meer
-
3 juni 2021 NieuwsRuim 6 miljard euro (!) aan belasting ontweken via Nederland sinds de verkiezingen
Schokkend: sinds de Tweede Kamerverkiezingen is er al meer dan 6 miljard euro ontweken via Nederland. En elke seconde komt daar zo’n 1000 euro bij. Dat moet stoppen! De kabinetsformatie biedt de uitgelezen kans om een eind te maken aan belastingparadijs Nederland. Hoog tijd voor een blauwe envelop voor de multinationals!
Lees meer
-
24 maart 2021 NieuwsEen groen, eerlijk kabinet: 5 tips voor de informateur
Het waren bijzondere verkiezingen, de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Vanwege het coronavirus maar ook door andere wereldwijde uitdagingen die nú actie vereisen, zoals de klimaatcrisis en groeiende ongelijkheid. Hoog tijd dus voor een kabinet dat de uitdaging aangaat! Om de informateur te helpen zetten wij 5 aandachtspunten op een rij.
Lees meer
-
8 oktober 2020 BlogWaarom de slechte voorbereiding op de coronacrisis een politieke keuze is
Uit de Ongelijkheid Index van Oxfam de meeste landen slecht zijn voorbereid op de coronacrisis. Deze slechte voorbereiding is niet toevallig, maar het resultaat van politieke keuzes. We leggen het uit in 4 vragen en antwoorden.
Lees meer