Home Dit doen wijWij verslaan armoedeWij maken het eerlijker Belastingontwijking en belastingparadijzen
Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib

Belastingontwijking: strijd mee tegen belastingparadijzen

Belasting-hokus-pokus

Belasting-hokus-pokus door multinationals houdt armoede in stand. Daarom moeten overheden belastingparadijzen nu aanpakken. Dit is dé manier om extreme ongelijkheid te bestrijden. Wij zijn ervan overtuigd dat het kan: een eerlijk belastingsysteem. Zo verslaan we armoede.

Belastingontwijking door multinationals

Grote bedrijven maken zich schuldig aan belastingontwijking, verlagen lonen alsmaar en beïnvloeden de politiek. Door belastingontwijking lopen veel ontwikkelingslanden inkomsten mis. Om precies te zijn jaarlijks ruim 100 miljard euro. Met een eerlijk belastingsysteem ontvangen ontwikkelingslanden inkomsten waar ze recht op hebben, kunnen zij investeren in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur, en krijgen arme mensen de kans om armoede te verslaan.

Met de 100 miljard euro die ontwikkelingslanden mislopen kun je:

  • 2,2 miljard mensen voorzien van goede basisgezondheidszorg
  • 2,2 miljard mensen schoon drinkwater en sanitair bieden
  • het onderwijsbudget in de 47 armste landen verviervoudigen
Oxfam Novib stop belastingontwijking
Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib
Oxfam Novib stop belastingontwijking
Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib

Shamima ontmaskert belastingontwijking

Ook in Bangladesh maken multinationals zich schuldig aan belastingontduiking en verdienden miljarden over de ruggen van de fabriekswerkers. Shamima komt in opstand en eist een eerlijk belastingsysteem.

Ontdek hoe Shamima actie voert

Oxfam Novib stop belastingontwijking
Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib

Een eerlijk belastingsysteem, het kan

Overheden maken deze belasting-hokus-pokus mogelijk. Zij bepalen immers de belastingregels. Daarom vragen wij internationaal aandacht voor belastingontwijking en vragen we overheden politieke moed te tonen en belastingontwijking aan te pakken.

Campagnes over belastingontwijking

Belastingontwijking is een wereldwijd probleem, van Nederland tot Bangladesh. Op verschillende plekken in de wereld organiseren we trainingen en campagnes over belastingontduiking. Zo leren steeds meer burgers dat multinationals in hun land belasting ontwijken. Daardoor komen steeds meer mensen in actie tegen belastingontduiking, net als Shamima in Bangladesh. Samen met vele anderen zet zij druk op politici en spreekt ze internationale bedrijven aan op hun gedrag en verantwoordelijkheid.

Wil je op de hoogte blijven van onze campagne tegen belastingontwijking? Meld je aan voor de Fair Tax-nieuwsbrief. Je ontvangt dan de laatste ontwikkelingen in je mailbox

Fair Tax-nieuwsbrief

Oxfam Novib stop belastingontwijking
Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib
Oxfam Novib stop belastingontwijking
Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib

Nederland Europees kampioen belastingontwijking

Ook Nederland maakt zich schuldig aan belastingontwijking. Ons land is zelfs Europees kampioen belastingontwijking. In de top 15 van belastingparadijzen ter wereld staat Nederland op nummer 3, na Bermuda en de Kaaimaneilanden. Nederland is het eerste Europese land in de lijst, gevolgd door Zwitserland, Ierland en Luxemburg.

Werkelijke kosten

De Nederlandse belastingdienst lieten multinationals als Starbucks jarenlang hun miljoenenwinsten wegsluizen zonder belasting te betalen. Minister Dijsselbloem van Financiën denkt dat het geld oplevert als multinationals alleen een brievenbus in Nederland hebben. Maar de Nederlandse overheid rekent zich rijk. In werkelijkheid kost al die belasting-hokus-pokus de schatkist elk jaar 5,5 miljard euro.

Eerlijkere belastingspelregels

Wij komen in actie tegen deze onrechtvaardigheid, want we wéten dat actie voeren werkt. In de voedselindustrie is veel veranderd in drie jaar tijd van campagne voor een eerlijker voedselsysteem. Bij belastingontwijking zien we hetzelfde gebeuren: de druk op politici wordt steeds groter om nieuwe, eerlijkere belastingspelregels te maken voor multinationals.

Dolf Jansen doet aangifte tegen belastingontwijking

Dolf Jansen voert met ons actie tegen belastingontwijking. Begin 2016 zijn er duizenden aangiftes gedaan tegen de Nederlandse overheid, wereldwijd zijn er zelfs 280.000 aangiftes gedaan tegen belastingontwijking. Op 7 juli, vlak voor het zomerreces, gaf Dolf Jansen deze aangiftes aan de Tweede Kamer.

Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib

Doe mee: versla armoede

De afgelopen 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Met jouw hulp kunnen we armoede voorgoed verslaan. 

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.