Belastingontwijking

Home Dit doen wijWij verslaan armoedeWij maken het eerlijker Belastingontwijking en belastingparadijzen

Gouden tijden voor de allerrijksten

Rijkste 1 procent kaapt 82% van de rijkdom

Armen gingen niets vooruit

De allerrijksten hadden vorig jaar extreme armoede zeven keer kunnen beëindigen. Maar in plaats daarvan groeit de ongelijkheid. De allerrijksten telden afgelopen jaar 762 miljard dollar (bijna 600 miljard euro) extra bij hun vermogen, terwijl de armen er niets op vooruit gingen.

Meer ongelijkheid door uitbuiting en belastingontwijking

De uitbuiting van armen levert miljarden op. Over deze miljarden wordt ook nog eens te weinig belasting betaald. Door gebruik te maken van slimme constructies, ontwijken de rijken en multinationals belasting. Eis dat Staatssecretaris Snel van Financiën concrete stappen zet om dit te voorkomen. Teken nu de petitie.

 

 

 

Hoe werkt belastingontwijking?

Belasting-hokus-pokus

Belasting-hokus-pokus door multinationals houdt armoede in stand. Daarom moeten overheden belastingparadijzen nu aanpakken. Dit is dé manier om extreme ongelijkheid te bestrijden. Wij zijn ervan overtuigd dat het kan: een eerlijk belastingsysteem. Zo verslaan we armoede.

Belastingontwijking door multinationals

Grote bedrijven maken zich schuldig aan belastingontwijking. Daardoor lopen veel ontwikkelingslanden inkomsten mis. Jaarlijks gaat dit om ongeveer 100 miljard euro. Met een eerlijk belastingsysteem ontvangen ontwikkelingslanden inkomsten waar ze recht op hebben, kunnen zij investeren in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur, en krijgen arme mensen de kans om armoede te verslaan.

Met de 100 miljard euro die ontwikkelingslanden mislopen kun je:

  • 2,2 miljard mensen voorzien van goede basisgezondheidszorg
  • 2,2 miljard mensen schoon drinkwater en sanitair bieden
  • het onderwijsbudget in de 47 armste landen verviervoudigen

De overval

Een georganiseerde, schokkende overval op klaarlichte dag. Ontdek wat grote bedrijven daarmee te maken hebben en wat de gevolgen zijn van wat ze doen.

Wist je dat van éénderde van het belastinggeld dat in ontwikkelingslanden is ontweken, 8 miljoen vrouwen, kinderen en baby's gered hadden kunnen worden? Lees meer in de reactie van Oxfam Novib op de Paradise Papers.

Nederland Europees kampioen belastingontwijking

Ook Nederland maakt zich schuldig aan belastingontwijking. Ons land is zelfs Europees kampioen belastingontwijking. In de top 15 van belastingparadijzen ter wereld staat Nederland op nummer 3, na Bermuda en de Kaaimaneilanden. Nederland is het eerste Europese land in de lijst, gevolgd door Zwitserland, Ierland en Luxemburg.

Werkelijke kosten

De Nederlandse belastingdienst lieten multinationals als Starbucks jarenlang hun miljoenenwinsten wegsluizen zonder belasting te betalen. Minister Dijsselbloem van Financiën denkt dat het geld oplevert als multinationals alleen een brievenbus in Nederland hebben. Maar de Nederlandse overheid rekent zich rijk. In werkelijkheid kost al die belasting-hokus-pokus de schatkist elk jaar 5,5 miljard euro.

Eerlijkere belastingspelregels

Wij komen in actie tegen deze onrechtvaardigheid, want we wéten dat actie voeren werkt. In de voedselindustrie is veel veranderd in drie jaar tijd van campagne voor een eerlijker voedselsysteem. Bij belastingontwijking zien we hetzelfde gebeuren: de druk op politici wordt steeds groter om nieuwe, eerlijkere belastingspelregels te maken voor multinationals.

Shamima ontmaskert belastingontwijking

Ook in Bangladesh maken multinationals zich schuldig aan belastingontduiking en verdienden miljarden over de ruggen van de fabriekswerkers. Shamima komt in opstand en eist een eerlijk belastingsysteem.

Ontdek hoe Shamima actie voert

Oxfam Novib stop belastingontwijking
Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib
Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib

Doe mee: versla armoede

De afgelopen 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Met jouw hulp kunnen we armoede voorgoed verslaan. 

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.