Foto: Hoang Huy / Oxfam Novib

Vietnam: armoede en klimaatverandering

Toename welvaart, niet voor iedereen

Het gaat goed in Vietnam. Na jaren van economische hervormingen is de welvaart in Vietnam enorm toegenomen. Maar helaas profiteren nog niet alle Vietnamezen hiervan. Vooral vrouwen en etnische minderheden leven in armoede. Ook het toenemende aantal natuurrampen brengt de bevolking in gevaar.

  • 13 van de 86 miljoen inwoners leeft in armoede. Bijna de helft hiervan heeft niet genoeg te eten.
  • 14% van de bevolking maakt deel uit van een etnische minderheid. Zij zijn afhankelijk van de landbouw en de bossen waar ze in leven. Vaak ontstaan er conflicten over het land met de overheid of grote bedrijven.
  • Hoewel vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen, is het voor vrouwen moeilijk om hiervoor op te komen. Het is bijvoorbeeld niet gebruikelijk dat vrouwen hetzelfde werk doen als mannen.

Zo helpen wij

Samen met de lokale bevolking, de overheid en andere maatschappelijke organisaties zetten we ons in voor sociale en economische veranderingen.

  • We zorgen dat mensen opkomen voor hun rechten. Onze lokale partnerorganisaties steunen etnische minderheden bij conflicten over landrechten. We helpen arbeidsmigranten in de grote steden. En we trainen vrouwen in economisch en politiek leiderschap.
  • Vietnamezen met plannen voor een sociale onderneming komen in aanmerking voor trainingen en microkrediet. Ondernemers kunnen hierdoor meer mensen aan werk helpen.
  • Vietnamezen worden weerbaar gemaakt tegen natuurrampen als gevolg van klimaatverandering. Ogenschijnlijk simpele oplossingen, zoals zwemlessen, redden levens tijdens een overstroming.
  • Mensen in afgelegen gebieden, die weinig toegang hebben tot gezondheidszorg, worden geholpen door de inzet van mobiele klinieken. We steunen vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel en huiselijk geweld.

Nieuwsberichten Vietnam

Er zijn geen berichten.

Open data Vietnam

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.