Jouw stem overstijgt grenzen. Wist je dat?
Ga jij stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november? Misschien twijfel je wel. Omdat je geen vertrouwen meer hebt in de Nederlandse politiek. Of omdat je niet weet of stemmen überhaupt zin heeft. Maar vergis je niet: dat jij je stem uitbrengt, is wel degelijk belangrijk. Jouw stem heeft namelijk impact. Niet alleen binnen ons kikkerlandje, maar wereldwijd.
De wereldwijde gevolgen van jouw stem
Nederland speelt een grote rol op het wereldtoneel. Ons migratiebeleid, klimaatbeleid en economische beleid hebben directe invloed op mensen en landen over de hele wereld. Ondertussen staan we met z’n allen voor grote problemen. Denk aan de klimaatcrisis, de vluchtelingencrisis, economische ongelijkheid en discriminatie. Wat doet de politiek? Die komt tot nu toe niet met goede oplossingen.
Straks komt er in Nederland een nieuwe coalitie die het buitenlandbeleid bepaalt. Wil jij een ander, rechtvaardiger politiek klimaat? Stem dan bij de aankomende verkiezingen op een partij die achter de strijd voor gelijkheid staat. Maar wat houdt stemmen voor gelijkheid in? We leggen het graag uit.
Dit is de wereldwijde impact van jouw stem:
Menselijk migratiebeleid
Dit jaar sloot de Europese Unie een migratiedeal met Tunesië. Opnieuw een deal die de rechten van mensen op de vlucht schendt en leed veroorzaakt aan de Europese grenzen. Nederland stemde in met deze deal en speelde er zelfs een leidende rol in. Dit is een van de manieren waarop het beleid dat ons kabinet voert, directe invloed op mensenlevens heeft. Door te kiezen voor een menselijk migratiebeleid, kunnen we veiligere routes, betere opvang en eerlijke asielprocedures bevorderen.
Ambitieus klimaatbeleid
Klimaatverandering is een wereldwijd probleem dat we alleen goed kunnen aanpakken wanneer we internationaal samenwerken. Als een nieuw kabinet besluit om het Nederlandse klimaatbeleid af te zwakken, geeft dat een belangrijk signaal af naar andere landen. Bovendien maakt dat het nog moeilijker om de opwarming van de aarde te beperken. Het is namelijk nu al twee voor twaalf: als we een leefbare planeet willen houden, is er geen tijd te verliezen.
Invoering Nederlandse IMVO-wet
Pakken we kinderarbeid, milieuvervuiling en hongerlonen door bedrijven aan? Het antwoord op die vraag hangt af van de samenstelling van het nieuwe kabinet. Dat bepaalt namelijk of er een Nederlandse wet aangenomen wordt die bedrijven verplicht om maatschappelijk verantwoord te ondernemen: de IMVO-wet. Deze wet kan milieuschade en uitbuiting over de hele wereld tegengaan.
Belasting naar draagkracht
Economische ongelijkheid is een wereldwijd probleem. Daarom strijden wij voor een eerlijk belastingsysteem. De allerrijksten moeten meer belasting betalen, zodat de welvaart eerlijker verdeeld wordt. En we moeten belastingontwijking aanpakken. Wist je dat Nederland een belastingparadijs is? In de wereldwijde belastingontwijking heeft Nederland een spilfunctie. Ook hierin hangt er dus veel af van het toekomstige Nederlandse beleid!
Feministisch buitenlandbeleid
Gendergelijkheid: we zijn er helaas nog lang niet. Vrouwen verdienen bijvoorbeeld nog altijd minder, ook in Nederland. Bovendien krijgen vrouwen en LHBTQIA+ personen overal ter wereld te maken met discriminatie en zelfs geweld. Onze nieuwe regering bepaalt straks of er wordt geïnvesteerd in Feministisch Buitenlandbeleid. Dit betekent dat we mensenrechten en seksuele rechten actief beschermen, en ervoor zorgen dat er meer vrouwen en LHBTQIA+ personen meedoen aan besluitvorming.
Ontwikkelingssamenwerking
Het demissionaire kabinet heeft bepaald dat er volgend jaar minder geld gaat naar ontwikkelingshulp. Terwijl een Kamermeerderheid voor de zomer juist had gevraagd om niet te snijden in dit budget. Zo laten we kwetsbare mensen wereldwijd in de kou staan, terwijl zij deze hulp harder nodig hebben dan ooit. “Onvoorstelbaar en immoreel”, aldus onze algemeen directeur Michiel Servaes. Vind jij ook dat dit anders moet? Ga dan stemmen.
Breng op 22 november je stem uit!
Jouw stem telt. Op 22 november heb je de kans om de politieke koers bij te sturen, óók over de grens. Laat die kans niet aan je voorbijgaan!
Gerelateerde artikelen
-
15 juli 2024 Blog3 fabels over Ter Apel (hint: er is géén asielcrisis)
Het lijkt een trieste (zomer) traditie te worden in ons land: een overvol Ter Apel. We kennen allemaal de beelden van gevluchte mensen die op het gras moesten slapen, in de regen. Is dit onvermijdelijk, omdat er simpelweg te veel mensen naar Nederland komen? Toch niet. Drie fabels over Ter Apel ontkracht.
Lees meer
-
28 februari 2024 BlogWaarom we ons juist wél met politiek bemoeien
‘Bemoei je niet met politiek, ga hulp geven’ – het is een reactie die we regelmatig krijgen op ons werk, zeker sinds we naar de rechter zijn gestapt om de Nederlandse staat aan te klagen. Maar politiek zijn we altijd al geweest. We nemen je mee langs een stukje geschiedenis en leggen je uit waarom we ons juist met de politiek bemoeien om ons doel te bereiken: gelijkheid wereldwijd.
Lees meer
-
30 januari 2024 BlogEen eerlijke wereld begint bij eerlijke overheidsuitgaven
Wereldwijd lijken we van crisis naar crisis te gaan. 700 miljoen mensen leven in extreme armoede, waarvan de helft in Sub-Saharaans Afrika. Meer dan 94 miljoen kinderen voelen de impact van humanitaire crises. 1 op de 11 mensen weet niet zeker of er elke dag genoeg eten is; 238 miljoen mensen in 48 landen hebben te maken met acute honger. Toch is er een structurele oplossing voor veel van deze problemen, namelijk: eerlijke belastingen en transparante overheidsuitgaven. Daarom werkt Oxfam Novib wereldwijd samen met partnerorganisaties in hun strijd vóór transparante overheidsuitgaven, investeringen die de bevolking ten goede komen en tegen misbruik van belastinggeld.
Lees meer
-
24 januari 2024 NieuwsKlimaatplan 2024: onze boodschap aan de regering
Het komende jaar werkt de regering aan een Klimaatplan 2024. Daarin staat wat de regering de komende 10 jaar doet om klimaatverandering tegen te gaan. Wat kunnen we verwachten? En wat gaat Oxfam Novib doen? Onze klimaatexperts praten je bij.
Lees meer