Prinsjesdag: ondemocratische bezuinigingen en fossiele subsdidies
Dinsdag 19 september was het weer zover: Prinsjesdag. Dit jaar met een demissionair kabinet. Desondanks staat de kersverse Miljoenennota boordevol plannen. Oxfam Novib licht drie belangrijke punten uit.
Ondemocratische bezuiniging op ontwikkelingshulp
Volgend jaar gaat er minder geld naar ontwikkelingssamenwerking. Dat is niet alleen inhumaan, het is ook ondemocratisch. Het demissionaire kabinet gaat namelijk lijnrecht in tegen de oproep van de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid had voor de zomer juist gevraagd om niet te snijden in het budget voor de meest kwetsbare mensen wereldwijd. Toch houdt het kabinet vast aan een bezuiniging van 3,5 miljard euro voor de periode 2023 tot en met 2026, waarvan zelfs dit jaar nog 280 miljoen euro wordt weggehaald uit lopende programma’s voor ontwikkelingssamenwerking.
Het is onvoorstelbaar en immoreel dat het kabinet juist nu steun aan de allerarmsten en kwetsbaarsten opoffert. Vreselijke rampen volgen elkaar in hoog tempo op, voor het eerst zijn er meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht, en klimaatverandering leidt op steeds meer plaatsen tot droogte en voedseltekorten. - Michiel Servaes, Algemeen Directeur Oxfam Novib
Ontwikkelingshulp met bestemming Nederland
Quizvraag: welk land ontvangt straks 20% van het Nederlandse budget voor ontwikkelingssamenwerking? Het antwoord: Nederland. Ja, dat lees je goed. Dit geld wordt gebruikt voor asielopvang in Nederland, waar het eigenlijk helemaal niet voor is bedoeld. Vorig jaar ontving Nederland nog 'slechts' 10% van ons ontwikkelingsgeld. Die verdubbeling is te verklaren door de stijgende kosten van de noodopvang.
Natuurlijk is het belangrijk dat Nederland mensen op de vlucht opvangt. Maar dat moet niet ten koste gaan van kwetsbare mensen elders. Want miljoenen mensen wereldwijd hebben nú hulp nodig. De verwachting is dat dit door klimaatverandering alleen maar toeneemt. Door extreme droogte is er op veel plekken honger; in andere landen leidt extreem weer juist tot dodelijke overstromingen. Extra budget om deze mensen te helpen is dus hard nodig.

Stop met fossiele subsidies!
Tijdens de troonrede is veel gezegd, maar nog veel meer níet gezegd. Over de subsidies voor fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld. Eerder deze week bleek dat dit bedrag nog hoger ligt dan gedacht: tussen de 39,7 en 46,4 miljard euro. Dat zijn schokkende cijfers.
De uitstoot van de grote vervuilers zorgt voor klimaatschade in de meest kwetsbare landen. Terwijl heel Afrika voor slechts 4% van de wereldwijde CO2-uitstoot verantwoordelijk is, wordt het continent keihard geraakt door de gevolgen van klimaatverandering. Van extreme droogte in Somalië tot dodelijke overstromingen in Libië. Daarom eisen wij, samen met veel andere Nederlanders, dat de fossiele subsidies per direct worden afgeschaft. Ofwel: grote vervuilers moeten betalen, niet bepalen.
Gerelateerd nieuws
-
23 juli 2025 NieuwsVeel woorden over Gaza en weinig daden
Er wordt in Den Haag en Europa veel gepraat over Gaza, maar weinig gedaan. Terwijl Nederland wél invloed heeft om iets te doen: ons kleine landje is de grootste investeerder in Israël (zelfs groter dan de VS!) Ondertussen verslechtert de situatie in Gaza met de dag. Eten is er bijna niet meer. Nergens is het veilig. En dat al anderhalf jaar lang. Blijf daarom samen met ons druk zetten!
Lees meer
-
30 juni 2025 Pagina algemeenPetitie: Laat de klimaatvervuilers betalen! META ads
Het is code rood op onze aarde. Miljoenen mensen worden keihard geraakt door de klimaatcrisis, juist in de meest kwetsbare landen. Ook in Nederland merken we steeds vaker de gevolgen van extreem weer. Het is tijd dat we de rekening neerleggen bij de grootste vervuilers: de superrijken met hun privévliegtuigen en grote, vervuilende bedrijven.
Lees meer
-
27 juni 2025 Pagina algemeenPolitical Lab ODA 2025
Oxfam Novib Political Lab ODA 2025: dé training voor politiek betrokken jongeren
Lees meer
-
23 juni 2025 NieuwsOproep aan NAVO-leiders: investeer in vrede, gelijkheid en mensenrechten
In aanloop naar de NAVO-top op 24 en 25 juni in Den Haag hebben Oxfam Novib en ruim 120 andere maatschappelijke organisaties een gezamenlijke brief gestuurd aan de NAVO-leiders. Onze oproep: investeer niet alleen in defensie, maar juist ook in vrede, internationaal recht en ontwikkelingssamenwerking.
Lees meer