Prinsjesdag: ondemocratische bezuinigingen en fossiele subsdidies
Dinsdag 19 september was het weer zover: Prinsjesdag. Dit jaar met een demissionair kabinet. Desondanks staat de kersverse Miljoenennota boordevol plannen. Oxfam Novib licht drie belangrijke punten uit.
Ondemocratische bezuiniging op ontwikkelingshulp
Volgend jaar gaat er minder geld naar ontwikkelingssamenwerking. Dat is niet alleen inhumaan, het is ook ondemocratisch. Het demissionaire kabinet gaat namelijk lijnrecht in tegen de oproep van de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid had voor de zomer juist gevraagd om niet te snijden in het budget voor de meest kwetsbare mensen wereldwijd. Toch houdt het kabinet vast aan een bezuiniging van 3,5 miljard euro voor de periode 2023 tot en met 2026, waarvan zelfs dit jaar nog 280 miljoen euro wordt weggehaald uit lopende programma’s voor ontwikkelingssamenwerking.
Het is onvoorstelbaar en immoreel dat het kabinet juist nu steun aan de allerarmsten en kwetsbaarsten opoffert. Vreselijke rampen volgen elkaar in hoog tempo op, voor het eerst zijn er meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht, en klimaatverandering leidt op steeds meer plaatsen tot droogte en voedseltekorten. - Michiel Servaes, Algemeen Directeur Oxfam Novib
Ontwikkelingshulp met bestemming Nederland
Quizvraag: welk land ontvangt straks 20% van het Nederlandse budget voor ontwikkelingssamenwerking? Het antwoord: Nederland. Ja, dat lees je goed. Dit geld wordt gebruikt voor asielopvang in Nederland, waar het eigenlijk helemaal niet voor is bedoeld. Vorig jaar ontving Nederland nog 'slechts' 10% van ons ontwikkelingsgeld. Die verdubbeling is te verklaren door de stijgende kosten van de noodopvang.
Natuurlijk is het belangrijk dat Nederland mensen op de vlucht opvangt. Maar dat moet niet ten koste gaan van kwetsbare mensen elders. Want miljoenen mensen wereldwijd hebben nú hulp nodig. De verwachting is dat dit door klimaatverandering alleen maar toeneemt. Door extreme droogte is er op veel plekken honger; in andere landen leidt extreem weer juist tot dodelijke overstromingen. Extra budget om deze mensen te helpen is dus hard nodig.
Stop met fossiele subsidies!
Tijdens de troonrede is veel gezegd, maar nog veel meer níet gezegd. Over de subsidies voor fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld. Eerder deze week bleek dat dit bedrag nog hoger ligt dan gedacht: tussen de 39,7 en 46,4 miljard euro. Dat zijn schokkende cijfers.
De uitstoot van de grote vervuilers zorgt voor klimaatschade in de meest kwetsbare landen. Terwijl heel Afrika voor slechts 4% van de wereldwijde CO2-uitstoot verantwoordelijk is, wordt het continent keihard geraakt door de gevolgen van klimaatverandering. Van extreme droogte in Somalië tot dodelijke overstromingen in Libië. Daarom eisen wij, samen met veel andere Nederlanders, dat de fossiele subsidies per direct worden afgeschaft. Ofwel: grote vervuilers moeten betalen, niet bepalen.
Gerelateerd nieuws
-
25 september 2024 BlogWaarom de klimaatcrisis vrouwen extra hard raakt
Klimaatverandering raakt iedereen even hard. Toch? De waarheid is dat vrouwen, in al hun diversiteit, meer impact voelen dan mannen - net als veel andere gemarginaliseerde groepen. En dan met name in landen die zich minder goed kunnen weren tegen extreem weer. Ontdek waarom én hoe we in onze klimaatoplossingen rekening kunnen houden met iedereen.
Lees meer
-
17 september 2024 NieuwsKabinetsplannen rampzalig voor kwetsbare landen wereldwijd en voor de strijd voor gelijkheid
Terwijl de wereld in brand staat en we elkaar keihard nodig hebben, kiest kabinet-Schoof ervoor om zich terug te trekken achter de dijken. Met de grootste bezuiniging op internationale samenwerking ooit, die niet alleen harteloos is tegenover de meest kwetsbare mensen wereldwijd, maar ook onze eigen toekomst in gevaar brengt. Daarom strijden wij door. En daarbij hebben we jou harder nodig dan ooit.
Lees meer
-
10 september 2024 BlogLeven naast het water in Bangladesh en Nepal
In Nederland weten we: water is zowel vriend als vijand. Dit geldt ook in Nepal (waar veel rivieren ontspringen in de Himalaya) en Bangladesh (een plat en erg waterrijk land). De waterdreiging neemt alleen maar toe door klimaatverandering. Toch weten de mensen in Zuid-Azië zich aan te passen aan de rivier, mede dankzij een project van Oxfam Novib. Reis met ons mee naar het stroomgebied van enkele van de grootste rivieren ter wereld.
Lees meer
-
1 augustus 2024 BlogGewelddadige pushbacks, no-go zone en agressie: driedubbele dreiging voor vluchtelingen aan de Pools-Belarussische grens
In de bijna ondoordringbare bossen op de grens van Polen en Belarus worden mensen die de oorlog ontvluchten hardhandig aangepakt. Veel van hen worden teruggedreven naar Belarus en humanitaire hulp wordt hen onthouden, omdat hulporganisaties worden geweerd uit door de Poolse overheid bepaalde no-go zones. Hoog tijd dat er een einde komt aan deze gewelddadige praktijken.
Lees meer