Foto: Jeppe Schilder / Oxfam Novib

Vrouwenrechten: meer vrouwen beslissen zelf

Wij verbeteren vrouwenrechten

Niet naar school mogen, niet mogen sporten, geen eigen huis of grond mogen kopen en geen veilige woonplek hebben, simpelweg omdat je een vrouw bent. Dat is nog altijd de realiteit voor veel vrouwen in de wereld. Wij zijn ervan overtuigd dat het anders kan: een wereld waarin vrouwen dezelfde rechten en kansen hebben als mannen. Emancipatie en een betere positie van vrouwen en meisjes zijn binnen handbereik.

Betere positie van vrouwen

Wij geloven in de kracht van vrouwen. Vrouwen kunnen gemeenschappen veiliger en sterker maken. Daarom moedigen wij vrouwen aan om voor zichzelf op te komen, zodat ze als gelijken worden gezien in hun gemeenschap. Samen met onze partnerorganisaties verbeteren we de positie van vrouwen. Met voorlichting over vrouwenrechten, het bestrijden van geweld tegen vrouwen en kindhuwelijken, en extra bescherming van vrouwen in vluchtelingenkampen. Samen creëren we gelijke rechten.

Oxfam Novib versterkt de rechten van vrouwen
Foto: Danielle Roubin / Oxfam Australia
Oxfam Novib versterkt de rechten van vrouwen
Foto: Aurelie Marrier d'Unienville / Oxfam

Strijd tegen kindhuwelijken

In Niger verlaat ruim de helft van de meisjes in de leeftijd van 10 tot 14 jaar vroegtijdig school vanwege kindhuwelijken. Wij verbeteren de positie van meisjes en gaan de strijd met kindhuwelijken aan. Via een lesprogramma leren we meisjes én jongens over hun seksuele rechten en de gevolgen van kindhuwelijken.

Zo bestrijden wij kindhuwelijken

Oxfam Novib strijdt tegen kindhuwelijken
Foto: Chris de Bode / Oxfam Novib

Investeren in emancipatie

Wereldwijd geven we aan vrouwen en mannen voorlichting over de rechten van vrouwen. Samen met lokale partnerorganisatie werken wij op verschillende manieren aan emancipatie en verbeteren we de positie van vrouwen:

  • Samen met vrouwen en vrouwenrechtenorganisaties komen wij in actie tegen geweld tegen vrouwen. Met onze wereldwijde campagne ‘Genoeg’ en met onderzoek, discussies en media-aandacht kaarten we dit thema aan en dragen we bij aan het stimuleren van gezonde sociale verhoudingen waarbij geweld tegen vrouwen niet getolereerd wordt.
  • We zorgen voor praktische hulpmiddelen zoals hygiënekits en vrouwencondooms en geven gezondheidsvoorlichting. Met een vrouwencondoom kunnen vrouwen zichzelf beschermen tegen ongewenste zwangerschappen of seksueel overdraagbare aandoeningen. Zo houden vrouwen de regie over hun eigen gezondheid.
  • Bij bedrijven en bij landelijke en lokale overheden dringen we aan op het waarborgen van vrouwenrechten, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat vrouwen, net als mannen, recht hebben op eigen land. Samen met consumenten voeren we campagne om vrouwenrechten in de productieketens van multinationals te verbeteren.
  • We steunen beginnende onderneemsters in Afrika en Azië met microfinanciering en trainingen, zodat zij aan een zelfstandig bestaan en toekomst kunnen werken. Ook ondersteunen we met het opzetten van spaargroepen voor vrouwen, waarmee zij spaarkrediet voor hun gemeenschap kunnen opbouwen.
  • In vluchtelingenkampen zijn vrouwen extra kwetsbaar. Ze lopen onder meer risico op verkrachting. Daarom zorgen we in vluchtelingenkampen zoals in Zuid-Sudan en Libanon voor extra bescherming van vrouwen.
  • In het Afrikaanse Niger verbeteren we de positie van meisjes en bestrijden we kindhuwelijken. Hierdoor verlaat ruim de helft van de meisjes in de leeftijd van 10 tot 14 jaar vroegtijdig school. Via een lesprogramma leren we meisjes én jongens over hun seksuele rechten en de gevolgen van kindhuwelijken.

 

Oxfam Novib versterkt de rechten van vrouwen
Foto: Aurelie Marrier d'Unienville / Oxfam
Oxfam Novib versterkt de rechten van vrouwen
Foto: John Ferguson / Oxfam

Stop geweld tegen vrouwen

Wist je dat 45% van de Nederlandse vrouwen te maken heeft gehad met fysiek of seksueel geweld? #MeToo laat zien dat seksuele intimidatie en seksueel misbruik overal voorkomt. Samen met vrouwenrechtenorganisaties in 30 landen gaan we de strijd aan met discriminerend gedrag en vrouwonvriendelijke normen. Samen zorgen we ervoor dat geweld tegen vrouwen niet langer wordt getolereerd.

Zo bestrijden wij geweld tegen vrouwen

Oxfam Novib strijdt tegen geweld tegen vrouwen
Foto: Oxfam

Dit bereikten we vorig jaar

Oxfam Novib versterkt vrouwenrechten
262.350
vrouwen en mannen leerden dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is
Oxfam Novib versterkt vrouwenrechten
1.142.700
jongeren kregen seksuele voorlichting via scholen, telefoon, tv en internet
Oxfam Novib versterkt vrouwenrechten
267.700
kinderen, vooral meisjes, gaan naar school én krijgen goed onderwijs

Meer resultaten

Wij verbeteren de positie van vrouwen. Met voorlichting over vrouwenrechten, het bestrijden van kindhuwelijken en extra bescherming van vrouwen in vluchtelingenkampen. Samen creëren we gelijke rechten en kansen voor vrouwen. Nieuwsgierig naar meer resultaten? Bekijk onze resultaten.

Foto: Sven Torfinn / Oxfam Novib

Doe mee: versla armoede

De afgelopen 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Met jouw hulp kunnen we armoede voorgoed verslaan. 

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.