Beruchte belastingparadijzen niet op zwarte maar op grijze lijst
De EU-ministers van Financiën maakten zojuist de EU-lijst van belastingparadijzen bekend. De zwarte lijst bevat 17 landen, waaronder Barbados, Bahrein, en Panama. Beruchte belastingparadijzen als Zwitserland, Bermuda en Jersey staan niet op een zwarte lijst van de EU, maar wel op een grijze lijst. De EU moet nu wel doorpakken, zo stelt Oxfam Novib vandaag.
Esmé Berkhout, Oxfam Novib belastingexpert: "De zwarte lijst van belastingparadijzen van de EU, in combinatie met de grijze lijst, is de meest uitgebreide lijst die tot nu toe door een internationale organisatie is gepubliceerd. De grijze lijst bevat daarnaast 44 landen die hebben toegezegd hun belastingregels aan te passen. Het is nu belangrijk dat de EU de landen op de lijst aan deze toezeggingen en deadlines houdt."
Nederland zou ook op de zwarte lijst moeten staan
Daarnaast moet de EU ook meer doen tegen belastingontwijking via EU-lidstaten. "Als de EU haar eigen criteria zou toepassen op de lidstaten, zouden volgens Oxfam Novib vier EU-landen op deze zwarte lijst staan, waaronder Nederland", zo stelt Berkhout.
Oxfam Novib roept de EU-regeringen op om nog meer informatie over de zwarte en de grijze lijst bekend te maken, zodat precies duidelijk is welke schadelijke belastingpraktijken beëindigd moeten worden. Ook moet er meer duidelijkheid komen over de maatregelen tegen landen die op de zwarte lijst staan. "Effectieve sancties tegen belastingparadijzen en de bedrijven die ze gebruiken, zijn essentieel om belastingontwijking tegen te gaan", aldus Berkhout.
Ontwikkelingslanden verliezen 100 miljard euro
Ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks 100 miljard euro door belastingontwijking door multinationals. Wil de Europese Unie serieus werk maken van de strijd tegen belastingontwijking dan moet de EU nu doorpakken en alle belastingparadijzen aanpakken. Hiervoor is het ook nodig dat de EU breder gaat kijken naar schadelijke belastingpraktijken, aangezien landen anders verwikkeld blijven in een schadelijke belastingwedloop. Het ontbreken van bijvoorbeeld Singapore geeft aan dat de EU-criteria nog niet ver genoeg gaan.
Meer over belastingontwijking
-
8 december 2021 NieuwsDit hebben we samen met jou bereikt in 2021
Hoe zou jij het afgelopen jaar in één zin samenvatten? Grote kans dat ‘corona’ in die zin voorkomt. De coronacrisis bracht ons grote tegenslagen, in Nederland en vooral in de kwetsbaarste landen. Maar wat ons betreft hoort in die zin ook het woord ‘veerkracht’ thuis. Want we zagen hoe mensen zoals jij zich verzetten tegen de grote ongelijkheid die ook deze crisis weer blootlegde. Een terugblik op het afgelopen jaar en alles wat we samen met jou en onze partners hebben bereikt.
Lees meer
-
3 juni 2021 NieuwsRuim 6 miljard euro (!) aan belasting ontweken via Nederland sinds de verkiezingen
Schokkend: sinds de Tweede Kamerverkiezingen is er al meer dan 6 miljard euro ontweken via Nederland. En elke seconde komt daar zo’n 1000 euro bij. Dat moet stoppen! De kabinetsformatie biedt de uitgelezen kans om een eind te maken aan belastingparadijs Nederland. Hoog tijd voor een blauwe envelop voor de multinationals!
Lees meer
-
24 maart 2021 NieuwsEen groen, eerlijk kabinet: 5 tips voor de informateur
Het waren bijzondere verkiezingen, de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Vanwege het coronavirus maar ook door andere wereldwijde uitdagingen die nú actie vereisen, zoals de klimaatcrisis en groeiende ongelijkheid. Hoog tijd dus voor een kabinet dat de uitdaging aangaat! Om de informateur te helpen zetten wij 5 aandachtspunten op een rij.
Lees meer
-
8 oktober 2020 BlogWaarom de slechte voorbereiding op de coronacrisis een politieke keuze is
Uit de Ongelijkheid Index van Oxfam de meeste landen slecht zijn voorbereid op de coronacrisis. Deze slechte voorbereiding is niet toevallig, maar het resultaat van politieke keuzes. We leggen het uit in 4 vragen en antwoorden.
Lees meer