Home ActueelNieuws Wie maakt straks jouw chocola?

Wie maakt straks jouw chocola?

  • 6 maart 2015

Goed nieuws voor de chocoladeliefhebber: de productie van gecertificeerde chocola neemt nog steeds toe. Maar hoe kom je straks nog aan je bonbonnetje of je hagelslag? Cacaoboeren leven in bittere armoede en worden onderbetaald. Hun kinderen verlaten de sector.

Cacaoboeren in Ivoorkust verdienen gemiddeld $0,50 per dag. Daar kun je nauwelijks van leven. Ze hebben te maken met slechte arbeidsomstandigheden, schending van mensenrechten en kinderarbeid. Jongeren zien geen toekomst in de cacao en zoeken ander werk.


Cacaoboer Sule Adeleke uit Nigeria selecteert en sorteert gefermenteerde cacaobonen. Credit: Charles Okereke/Oxfam Novib

Certificering

De extreme armoede onder cacaoboeren wordt niet goed aangepakt, lees je in de vandaag verschenen Cacao Barometer 2015 (PDF). De huidige certificering lost de problemen niet voldoende op. En met meer opbrengst alleen redden de boeren het niet. Ook de prijzen moeten omhoog.

Antonie Fountain, co-auteur van de Cacao Barometer: ‘Als de cacaosector niet fundamenteel verandert, is er geen toekomst voor cacaoboeren.’ En wellicht geen chocola voor ons.

Prioriteiten

De Cacao Barometer doet een beroep op alle partijen in de cacaosector: bedrijven, overheden, winkelketens én consumenten. Samen moeten we op zoek naar nieuwe oplossingen. De eerste prioriteiten zijn:

  • Een fatsoenlijk inkomen voor kleinschalige cacaoboeren
  • Hogere prijzen voor de boeren die cacao produceren
  • Geen vrijwillige maar bindende afspraken in de hele sector
Wat doet Oxfam Novib?

Er is nog steeds veel nodig om het beleid van grote bedrijven te veranderen. Met jouw steun blijven wij multinationals onder druk zetten. Maak deze acties mogelijk en doneer nu.

Lees ook het persbericht

Bron: Oxfam Novib, 6 maart 2015