Home ActueelNieuws Prinsjesdag: onbegrijpelijke bezuiniging op ontwikkelingshulp

Prinsjesdag: onbegrijpelijke bezuiniging op ontwikkelingshulp

  • 21 september 2016

Ontwikkelingshulp krijgt het tijdens Prinsjesdag zwaar te verduren. Terwijl het kabinet eerdere pijnpunten herstelt en weer meer investeert in onderwijs en zorg, kort het kabinet nog meer op ontwikkelingshulp. En hoewel je het misschien niet verwacht, heeft dit ook voor Nederland grote gevolgen.

De wereld op zijn kop

Waarom? De wereld is op dit moment op veel plekken instabiel. Door verschillende crisissen zijn meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. 130 miljoen mensen zijn afhankelijk van noodhulp. Als deze mensen geen hulp krijgen zijn de gevolgen niet te overzien.

Hulp voor twee kwartjes

Toch is het kabinet van plan het ontwikkelingshulpbudget structureel te verlagen tot 0,46% van het Bruto Nationaal Inkomen in 2019. Simpel gezegd houdt dit in dat van iedere 100 euro die jij verdient, er 46 cent naar ontwikkelingshulp gaat. Afgerond twee kwartjes, dus. Je boterhammen met kaas bij de lunch kosten meer.

Van die twee kwartjes moeten zowel de oorzaken áls de gevolgen van crisissen worden aangepakt. Twee kwartjes om een land te ondersteunen zichzelf weer op te bouwen, een boer te leren omgaan met klimaatverandering, vluchtelingen op te vangen en noodhulp te bieden bij natuurrampen. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Ontwikkelingshulp: ja, betalen: nee

Het is alsof het kabinet zegt: ontwikkelingshulp is nodig om instabiliteit en armoede uit te bannen, maar eigenlijk gaan we daar niet voor betalen. Landen moeten zélf hun problemen oplossen. Ook al hebben ze nog niet het geld of de middelen om dit te doen.

'Onverantwoord en hypocriet'

De uitdagingen buiten Europa en voor de allerarmsten in de wereld zouden niet groter kunnen zijn dan dit moment. Snijden in het ontwikkelingsbudget is daarom onverantwoord en hypocriet, zeker gezien Nederland vorig jaar nog de Duurzame Ontwikkelingsdoelen ondertekende. ‘Die vragen om ambitie en effectieve investeringen in ontwikkeling en duurzaamheid. In plaats daarvan laat dit kabinet elke ambitie los en maakt volstrekt verkeerde keuzes’, zegt Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib.

Blijf op de hoogte

De strijd tegen armoede en ongelijkheid geven we niet zomaar op. Ondanks dat er gekort wordt op het budget voor ontwikkelingshulp kunnen we samen nog heel veel bereiken. Doe met ons mee en blijf op de hoogte!

Ja, meld mij aan:

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.