Home ActueelNieuws Meer kans op honger door fossiele-brandstofbedrijven

Meer kans op honger door fossiele-brandstofbedrijven

  • 17 oktober 2014

Olie- en mijnbouwbedrijven, hun financiers en passieve overheden zorgen samen voor een groot deel van klimaatverandering. Hierdoor kunnen 400 miljoen arme mensen in 2060 te maken krijgen met ernstige honger en extreme droogte.

Mijnbouw in Jaenschwalde, Duitsland.
Foto: Christian Mang/Greenpeace
Klimaatverandering

In ons nieuwe rapport Food, Fossils and Filthy Finance lees je hoe veel geld de olie- en mijnbouwbedrijven, hun financiers en overheden investeren in de productie van fossiele brandstof. Alleen al in 2012 was dit 674 miljard dollar. In niet-duurzame energie dus, die zorgt voor klimaatverandering en honger!

Voedsel

Fossiele brandstoffen zijn de grootste veroorzakers van klimaatverandering. Zij zorgen voor liefst 80% van de totale CO2-uitstoot. Het gebruik van olie, steenkool en andere fossiele brandstoffen moet drastisch worden verminderd. Zo niet, dan warmt de aarde op met 4 tot 6 graden Celsius aan het eind van deze eeuw. Dat zou enorme consequenties hebben voor de wereldwijde voedselvoorziening.

Europa, kom in actie!

Volgende week presenteren Europese regeringsleiders hun nieuwe klimaat- en energiedoelen voor 2030.  Maar hun ambities gaan lang niet ver genoeg. Tom van der Lee, directeur Campagnes van Oxfam Novib: ‘Europese leiders moeten in actie komen en niet toegeven aan de druk van bedrijven en hun financiers.’

Hernieuwbare energie

Van der Lee: ‘Europese regeringsleiders moeten doen wat nodig is. En dat betekent voor 2030: 55% minder uitstoot van broeikasgassen, minimaal 40% minder energieverbruik en minimaal 45% van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen als wind, water en zonnewarmte.’

Bron: Oxfam Novib, 16 oktober 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.