Klein lichtpuntje in aanpak Nederland belastingparadijs
Nadat het kabinet onlangs nog verzuimde om effectieve maatregelen te nemen tegen belastingontwijking door multinationals, lijkt het kabinet nu alsnog bereid één belangrijke maatregel door te voeren: per 1 juli 2019 kunnen brievenbusfirma’s namelijk niet langer gebruik maken van belastingafspraken met de Nederlandse belastingdienst.
Oxfam Novib belasting-expert Esmé Berkhout: 'Dat bedrijven straks moeten aantonen dat ze niet alleen een halfdode kamerplant en leeg bureau in Nederland hebben staan maar dat zij voldoende personeel hebben en echte activiteiten ontplooien in Nederland om in aanmerking te komen voor een belastingafspraak is een goede stap om belastingontwijking tegen te gaan.'
Oxfam Novib heeft er lang voor gepleit dat de voorwaarden voor belastingafspraken met grote bedrijven (zogenaamde rulings) aangepast moesten worden. Zo is er momenteel veel te weinig publieke transparantie over de belastingafspraken en kunnen ook brievenbusfirma’s die in Nederland niet of nauwelijks actief zijn gebruik maken van belastingafspraken met de Nederlandse belastingdienst. Het risico dat bedrijven de belastingafspraken misbruiken om hun belastingafdracht in Nederland en andere landen te minimaliseren is daardoor groot.
Rijke en arme landen verliezen nu jaarlijks miljarden door belastingontwijking door multinationals. Vrouwen en meisjes, vooral degene die al in armoede leven betalen hiervoor de hoogste prijs. Zij betalen hoge kosten voor basisvoorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs, zaken die juist zij extra hard nodig hebben om uit de armoede te komen. Er zijn nog veel stappen die Nederland moet zetten om belastingontwijking tegen te gaan en eerlijke belastingafdracht door bedrijven te verzekeren.
Zeer opvallend is dat bij de aanvraag van een belastingafspraak straks in detail gaat worden gekeken naar de aanwezigheid in Nederland. Activiteiten, kosten, personeel en de geldstromen moeten bijvoorbeeld met elkaar in verhouding staan. Het beoordelen van de specifieke aanwezigheid van een bedrijf in Nederland voor het afgeven van een ruling gaat veel verder dan de aanwezigheidseisen die gelden bij andere recent aangekondigde maatregelen die moeten voorkomen dat multinationals winsten parkeren in belastingparadijzen.
Berkhout: 'Ook bij andere maatregelen tegen belastingontwijking zou Nederland veel kritischer moeten kijken naar de economische aanwezigheid van multinationals. Voor multinationals met miljardenwinsten is een one-size-fits-all-eis als 100.000 euro aan gekwalificeerd personeel immers een lachertje. Het aantal personeel moet in verhouding staan tot de omvang en activiteiten van een bedrijf.'
Van de belastingafspraken met multinationals wordt straks een geanonimiseerde samenvatting gepubliceerd.
Berkhout: 'Hoe zinvol de publicatie van de samengevatte belastingafspraken gaat zijn zal afhangen van de inhoud. Deze moet dan wel alle informatie bevatten die nodig is om te beoordelen of er sprake is van belastingontwijking. Bij de nadere invulling moet dus nog blijken hoe serieus het kabinet bereid is belastingontwijking via rulings aan te pakken.'
Laatste nieuws over belastingontwijking
-
23 mei 2024 NieuwsKabinet Ongelijkheid I is er lang niet voor iedereen
“Nederland wordt weer van ons”, hoorden we tijdens de presentatie van het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe, radicaal-rechtse coalitie. Maar wie zijn die ‘ons’? We leggen het akkoord langs de gelijkheidsmeetlat en concluderen: dit aankomende ‘kabinet Ongelijkheid I’ is er absoluut niet voor ons allemaal. Gelijkheid staat stevig onder druk. In Nederland en wereldwijd.
Lees meer
-
1 mei 2024 PersberichtWereldwijde dividenduitkeringen stijgen sinds 2020 14x sneller dan lonen werknemers
De wereldwijde dividenduitkeringen aan aandeelhouders in 31 landen zijn tussen 2020 en 2023 na inflatiecorrectie met 45 procent toegenomen terwijl de lonen van werknemers met slechts 3 procent zijn gestegen. Dit is 14 maal sneller dan de lonen van werknemers in deze landen, die samen goed zijn voor 81 procent van het mondiale bbp. Tegelijkertijd wordt in veel landen een minimumloon betaald dat onder het leefbaar loon ligt – een loon dat werknemers in staat stelt in hun basisbehoeften te voorzien, zoals huisvesting, voedsel, gezondheidszorg, kleding en transport. Ook in Nederland zijn de dividenduitkeringen met 85 procent toegenomen terwijl de looninkomsten na inflatiecorrectie met 9 procent zijn gedaald. Dit blijkt uit Oxfams nieuwe analyse die vandaag op de Internationale Dag van de Arbeid gepubliceerd wordt.
Lees meer
-
11 april 2024 PersberichtEU-landen lopen 33 miljoen euro per uur mis door ontbreken belasting voor superrijken
EU-landen lopen jaarlijks maar liefst 286,5 miljard euro aan belastinginkomsten mis, zo’n 33 miljoen euro per uur, omdat ze er niet in slagen het vermogen van de rijksten in Europa zwaarder te belasten. In veel EU-landen, waaronder Duitsland, Luxemburg en Zweden, is de belasting op vermogen in het verleden afgeschaft. Dit bedrag, 286,5 miljard euro, staat gelijk aan het Finse bbp. Dat is wat een Europese vermogensbelasting van maximaal 5 procent jaarlijks kan opbrengen, zo stelt Oxfam Novib in haar nieuwe analyse van belastingdruk in Europa.
Lees meer
-
27 februari 2024 PersberichtMinder dan 8 cent van elke dollar aan G20-belastinginkomsten is uit belasting op vermogen
Minder dan acht cent van elke dollar die in de G20-landen aan belastingen wordt geïnd, komt uit belastingen op vermogen, zo blijkt uit de nieuwe analyse van Oxfam. Ruim 32 cent van elke dollar die wordt geïnd is afkomstig uit belastingen op goederen en diensten. Belastingen op voedsel en andere levensbehoeften zorgen ervoor dat een groter deel van de belastingdruk bij mensen met lagere inkomens komt te liggen. De analyse wordt gepubliceerd voorafgaand aan de 1ste bijeenkomst van de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20 in Sao Paulo, Brazilië, die deze week plaatsvindt.
Lees meer