Home ActueelNieuws Crisisaanpak Oxfam Novib in 2014

Crisisaanpak Oxfam Novib in 2014

  • 30 december 2014

Miljoenen mensen waren in 2014 slachtoffer van een conflict, honger of dodelijk virus. Noodhulp is voor hen van levensbelang. Tijdens een crisis helpen we mensen overleven. In 2014 verleende Oxfam Novib noodhulp aan honderdduizenden mensen. 6 crisissituaties uitgelicht.

1. Conflict in Gaza

In de zomer van 2014 breekt de ergste humanitaire crisis in decennia uit voor Palestijnen in Gaza. Het Israelisch-Palestijns conflict eist dan het leven aan ruim 2.000 mensen. Veel huizen en handelsgebouwen zijn nog altijd kapot. De economie van Gaza staat stil en honderdduizenden mensen zitten zonder schoon water. Oxfam Novib verleent noodhulp. We leveren onder meer schoon water aan 300.000 mensen.

2. Ebola in West-Afrika

In West-Afrika brak dit jaar de grootste ebola-epidemie ooit uit. Op dit moment staat de teller op bijna 18.000 besmettingen. Bijna 6.500 mensen kwamen al om het leven. Nederland geeft gul voor de nationale actie ‘Stop de ebola-ramp’. Peter Struijf van Oxfam Novib leidt het ebola-team in Sierra Leone: ‘Het is een ingewikkelde crisis.’ We bereiken in 2014 een half miljoen mensen in West-Afrika met onder meer schoon water, voorlichting en beschermende kleding voor gezondheidswerkers.

3. Burgeroorlog in Syrië

De  burgeroorlog in Syrië duurt al bijna 4 jaar. Miljoenen mensen zijn op de vlucht. Het land ligt in puin en buurlanden hebben grote moeite met het opvangen van de stroom vluchtelingen. Oxfam Novib steunt Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanie. Bijvoorbeeld met schoon drinkwater, dekens en kachels en ook met werk- en spaarprogramma’s.

4. Honger in Zuid-Sudan

Zuid-Sudan wordt al 3 jaar beheerst door honger en geweld. In sommige delen van het land heerst zelfs de ergste voedselcrisis ter wereld. Zo’n 2,5 miljoen mensen zullen het nieuwe jaar beginnen met honger. Oxfam Novib steunt de mensen in Zuid-Sudan en de buurlanden. We helpen ruim 500.000 mensen met voedsel, schoon water en sanitaire voorzieningen. Ook werken we aan de veiligheid van vrouwen en meisjes in vluchtelingenkampen.

5. Wederopbouw in de Filipijnen

Ruim een jaar geleden raasde supertyfoon Haiyan over de Filipijnen. Ons werk op de Filipijnen stond in 2014 dan ook in het teken van wederopbouw. We hielpen mensen met het bouwen van drinkwaterpunten op scholen en het uitdelen van waterpakketten. Door klamboes en hygiënepakketten uit te delen aan tienduizenden mensen voorkomen we de uitbraak van ziektes. Ruim 500.000 mensen deden mee aan een werkprogramma, om zo hun leven en hun land weer op de rails te krijgen.

6. Vrouwenrechten in Afghanistan

In Afghanistan heerst al jaren oorlog en natuurgeweld. 40 procent van de bevolking leeft in extreme armoede. Oxfam Novib zorgt ervoor dat Afghanen weerbaar zijn voor natuurrampen en steunt we lokale organisaties die werken aan vrede en ontwikkeling. In 2013-2014 hielp Oxfam 50.000 mensen in Afghanistan. Hierbij is er speciale aandacht voor vrouwen: vrouwen moeten zich kunnen verzekeren van hun rechten op de arbeidsmarkt.

Bron: Oxfam Novib, 30 december 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.