Home BlogsDagelijks leven Belastingaangifte doen is een feestje

Belastingaangifte doen is een feestje

Ieder jaar doen we onze belastingaangifte tussen 1 maart en 1 mei. 'Leuker kunnen we niet maken, wel makkelijker', is de slogan van de belastingdienst. Maar belasting betalen is veel leuker dan je denkt. Belasting maakt zelfs gelukkig!

De gelukkigste landen ter wereld

Volgens de VN staat Nederland in de top 10 van de gelukkigste landen ter wereld. We staan op een keurige zesde plek, met alleen de Scandinavische landen boven ons.

gelukkigste-landen

Hoe je geluk meetbaar maakt? Door te kijken hoe groot de verschillen zijn tussen arm en rijk, hoe men met elkaar omgaat, of de samenleving de overheid vertrouwt, en wat de kwaliteit van zorg en vrijheid is een land.

In de top 10 wordt veel belasting betaald

In Nederland betaalt iedereen inkomstenbelasting, gemeentebelasting en bestaat er bijvoorbeeld afvalstoffenheffing. Hoe meer je verdient, hoe meer je betaalt. 

Belasting maakt Nederland eerlijker

Zo heeft iedereen toegang tot zorg, onderwijs, goede wegen en zijn er tal van mogelijkheden om de welvaart eerlijker te verdelen. We zien hetzelfde systeem in de top 10 van de gelukkigste landen. Bijna ieder land dat in de top 10 van de meest gelukkige landen staat, voert actief beleid om ongelijkheid in het land te verminderen. Belasting (en waar dit aan wordt uitgegeven) is daar een belangrijk onderdeel van.

Dit doen we met belastinggeld

Dit doen we met belastinggeld

  • 305.000 werkloze huishoudens ontvangen een uitkering
  • 6.806 basisscholen voorzien 1,4 miljoen kinderen van basisonderwijs
  • 57% van de huishoudens krijgt huur- of zorgtoeslag, zodat gezondheidszorg en wonen betaalbaar is voor iedereen

En nog veel meer.


Hoe zit dat met armere landen?

Onderaan de lijst van gelukkigste landen zien we vooral armere landen terug. Denk aan landen als Niger, Uganda en Burundi. Hier is vaak sprake van conflicten en is de welvaart (extreem) ongelijk verdeeld. Burundi staat helemaal onderaan. Zo’n 80% van dit land leeft in armoede en 90% is afhankelijk van landbouw om te overleven. Vooral op het platteland is er gebrek aan publieke voorzieningen en een slechte oogst heeft grote gevolgen.

Bedrijven verdienen meer

De meeste bewoners van Burundi betalen weinig belasting, maar ze verdienen ook nauwelijks iets. Onderwijs, gezondheidszorg en goede kansen op de arbeidsmarkt kunnen deze armoede doorbreken. Maar daar is belastinggeld voor nodig.

Wie er wel goed verdienen in ontwikkelingslanden? Multinationals maken er miljardenwinsten. Ze doen er juist graag zaken vanwege de lagere lonen. Daar is op zich niks mis mee, zolang ze belasting betalen over hun winst. Belastinggeld waarmee landen als Burundi armoede kunnen verslaan.

Maar multinationals betalen amper belasting

Multinationals voorkomen vaak op slinkse wijze dat ze belasting moeten betalen in de landen waar ze winst maken. Er zijn tal van voorbeelden.

Belastingontwijking door multinationals kost ontwikkelingslanden zeker 100 miljard per jaar. Een enorm bedrag dat arme landen keihard nodig hebben om zich te ontwikkelen.

Dit doen we met belastinggeld

Met 100 miljard kan je...

  • 2.2 miljard mensen schoon drinkwater en sanitair bieden, óf
  • het onderwijsbudget in de 47 armste landen verviervoudigen, óf
  • 2.2 miljard mensen voorzien van goede basisgezondheidszorg.


Voor iedereen een feestje

Multinationals schuiven de rekening door. Ze profiteren van miljardenwinsten, zonder terug te geven aan de landen waar ze winst hebben gemaakt. De gevolgen dragen de allerarmsten, die nu geen toegang hebben tot simpele basisbehoeften als onderwijs en gezondheidszorg.

Als wij allemaal ieder jaar keurig onze belastingaangifte opsturen voor 1 mei, dan kunnen multinationals dit toch ook? Wil je ook dat belasting voor iedereen een feestje wordt? Houd de ontwikkelingen over onze strijd tegen belastingontwijking door multinationals in de gaten.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail.

Lees hier onze privacyvoorwaarden

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.