Foto: Pablo Tosco / Oxfam

Wederopbouw: na een ramp weer op eigen benen

Bouwen aan een toekomst

Wij helpen met wederopbouw na een ramp. Oorlogen, conflicten en natuurrampen laten een spoor van vernieling achter. Na de eerste hulp blijven wij en werken we samen met bewoners en lokale partnerorganisaties aan wederopbouw. Samen bouwen we aan een toekomst.

Oxfam Novib helpt bij wederopbouw
Foto: Pablo Tosco / Oxfam
Oxfam Novib helpt bij wederopbouw
Foto: Vlad Sokhin Panos / Oxfam Australia

Hulp na de ramp

Rampen hebben een verwoestend effect op het leven van mensen. Huizen en scholen zijn weggevaagd, economieën platgelegd en akkers verwoest. Kinderen hebben hun ouders verloren en families zijn uiteengerukt. Na de levensreddende noodhulp helpen we met wederopbouw, zodat mensen werkelijk hun leven kunnen opbouwen.

Geld voor werk

Wederopbouw betekent vaak vanaf nul beginnen. Mensen zijn niet alleen hun huis kwijtgeraakt, ook zitten ze vaak zonder werk en inkomen. Veel van deze mensen willen en kunnen zelf helpen met het bouwen of herstellen van wegen, scholen en ziekenhuizen. Wij betalen hen voor het bouwen of herstellen van huizen en wegen: geld voor werk noemen we dat.

Burgers in Nepal bouwen en herstellen zelf hun infrastructuur na de aardbeving van april 2015, met 8800 doden, tienduizenden gewonden en een half miljoen verwoeste huizen. Met geld voor werk bouwen mannen en vrouwen zelf hun land weer op en hebben zij tijdelijke inkomsten.

Oxfam Novib helpt bij wederopbouw
Foto: Kieran Doherty / Oxfam
Oxfam Novib helpt bij wederopbouw
Foto: Kieran Doherty / Oxfam

Rampen voorkomen

We maken mensen weerbaarder tegen rampen. Als lokale gemeenschappen beter zijn voorbereid op toekomstige rampen, kunnen we slachtoffers voorkomen. Daarom helpen we burgers en lokale leiders met preventie van rampen, zoals rampenplannen, betere communicatiesystemen, sterkere zaden en geweldpreventie.

Samenwerken met lokale organisaties

Samen sta je sterker. Wij werken wereldwijd samen met honderden lokale partnerorganisaties. Zo weten we snel wat het hardst nodig is op een locatie en kunnen we de meest kwetsbare mensen als eerste bereiken. Bij grote rampen werken we samen met andere hulporganisaties of organiseren we een landelijke hulpactie met Giro 555, de Samenwerkende Hulp Organisaties.

Dit bereikten we vorig jaar

Oxfam Novib leert mensen hoe ze zichzelf beter kunnen beschermen tegen gewelddadige conflicten
106.940
mensen in Mozambique werden voorzien in voedsel, water en levensonderhoud
ontvingen noodhulp en leerden zich beter weren tegen rampen, via lokale organisaties die door Oxfam Novib waren getraind
26.000
ontvingen leerden zich beter weren tegen rampen, via lokale organisaties die door Oxfam Novib waren getraind
Oxfam Novib laat mensen uit Burundi, Congo en Rwanda praten over een 'route naar vrede'
12.000
mensen uit Burundi, Congo en Rwanda praten over een 'route naar vrede'
Foto: Kieran Doherty / Oxfam

Doe mee: versla armoede

De afgelopen 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Met jouw hulp kunnen we armoede voorgoed verslaan. 

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.