Foto: Giorgos Moutafis

Help de asielzoekers op de Griekse eilanden

Asielzoekers op de Griekse eilanden worden volgens Oxfam Novib gedwongen te overwinteren in vuile, onveilige kampen. Vraag Kamerleden deze mensen in nood, waaronder alleenstaande moeders en jonge kinderen, te bevrijden.

TWEET NAAR KAMERLEDEN


De winter komt eraan

In Griekenland mogen meer dan tienduizend asielzoekers de eilanden Lesbos, Samos, Chios, Leros en Kos niet verlaten. Onder hen zijn families, ouderen en heel jonge kinderen. Ze wonen in tenten bedoeld voor de zomer, wat eigenlijk betekent dat ze op de grond slapen. Hierdoor zijn ze vrijwel niet beschermd tegen de kou en regen, terwijl het weer alleen maar slechter wordt nu de winter nadert.

Ze worden gedwongen om in overvolle kampen te verblijven sinds de EU-Turkije deal in werking trad in maart 2016. Deze deal dwingt mensen op de eilanden te blijven terwijl ze wachten op de behandeling van hun asielaanvraag. Dat kan maanden en soms wel jaren duren. De gevolgen zijn dramatisch.

De kampen zijn niet alleen slecht bestand tegen de winter, maar tevens vies en onveilig. Er is een gebrek aan alles: voedzame maaltijden, schoon sanitair, onderwijs voor de kinderen.

Mensen de op zoek zijn naar een veilige toekomst, stierven vorig jaar op de Griekse eilanden door de erbarmelijke omstandigheden. En dan te bedenken dat er op het vasteland van Griekenland geschikte accommodaties voor asielzoekers leeg staan!

We kunnen het niet laten gebeuren dat er dit jaar opnieuw mensen sterven onder mensonterende omstandigheden, met oplossingen binnen handbereik.

Vraag Kamerleden deze asielzoekers menswaardig te huisvesten

Op 6 december vergaderen de Tweede Kamer en staatssecretaris Harbers van Asielzaken. Het is van levensbelang dat ze de onhoudbare situatie op de Griekse eilanden bespreken.

Help mee door een tweet te sturen naar de Kamerleden met asiel in hun portefeuille. Vraag hen zich in te zetten voor een menswaardige oplossing voor deze asielzoekers.

We hebben de tweet al voorbereid. Je hoeft dus alleen op de knop te drukken om de tweet te versturen.

TWEET NAAR KAMERLEDEN


Lees meer over hulp aan vluchtelingen in Griekenland 

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.