Foto: Benedicte Kurzen / Oxfam Novib

Noodhulp in Nigeria

Gevlucht voor terreur

'Mijn gebeden zijn eindelijk verhoord.' Katie wist te ontsnappen uit de handen van Boko Haram, nadat ze was gevangen genomen na een aanval op haar dorp. Net als Katie zijn ruim 2 miljoen Nigerianen op de vlucht voor het geweld van de terreurgroep Boko Haram en het conflict tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger. Wij helpen de vluchtelingen en geven noodhulp.

Hongersnood

Noordoost-Nigeria gaat gebukt onder het conflict tussen Boko Haram en de regering. In het land is de noodtoestand uitgeroepen waardoor mensen in grote gebieden niets meer mogen verbouwen op hun boerderijen en markten worden gesloten. Voedselprijzen zijn ongelooflijk hoog.

De meeste vluchtelingen worden opgevangen door lokale gemeenschappen die al erg arm zijn. De hulp die wordt geboden is niet voldoende en veel vluchtelingen zijn door het geweld moeilijk bereikbaar. In Nigeria staan 400.000 mensen aan de rand van hongersnood, verkeren 5,1 miljoen mensen in urgente voedselnood en zijn 450.000 kinderen ernstig ondervoed.

Oxfam Novib geeft noodhulp in Nigeria
Foto: Pablo Tosco / Oxfam
Oxfam Novib geeft noodhulp in Nigeria
Foto: Sven Torfinn / Oxfam Novib

Veilig in het kamp

Na 8 maanden wist Katie te ontsnappen van Boko Haram. Ze liep hoogzwanger een week lang tot ze in Madagali was. Daar kwam ze in het vluchtelingenkamp in Yola terecht, waar ze een dag later beviel van haar zoon Abdullahi. Nu is ze met haar zoontje veilig in het kamp. ‘Mijn twee gebeden zijn verhoord: dat ik niet in de bush zou bevallen en dat ik niet weer gevangen genomen zou worden.’

Ook vluchteling Bakoura doet zijn verhaal: 'Wat wij meemaken, wens ik niemand toe.'

Oxfam Novib geeft noodhulp in Nigeria
Foto: Sven Torfinn / Oxfam Novib
Oxfam Novib geeft noodhulp in Nigeria
Foto: Pablo Tosco / Oxfam

Zo helpen wij

Wij geven noodhulp aan de vluchtelingen en inwoners van Nigeria. We helpen kwetsbare families met voedselbonnen en graan. We bouwen waterputten en watersystemen. Samen met hulpverleners, andere organisaties en de vluchtelingen bekijken we de impact van de oorlog, de restricties van de noodtoestand en het verblijf om zo te komen tot gedegen noodhulp. Ook stellen we adviesrapporten op voor de overheid van Nigeria en onderhouden we contacten met andere overheden en donoren voor steun.

  • Tot nog toe hebben we 138.000 mensen bereikt en geholpen.
  • Kwetsbare families worden geholpen met voedselbonnen en graan.
  • Er worden waterputten en watersystemen gebouwd.
  • In samenspraak met hulpverleners, andere organisaties, de vluchtelingen en de bewoners wordt gekeken naar de impact van de oorlog, de restricties van de noodtoestand en het verblijf om zo te komen tot gedegen noodhulp.

Foto: Benedicte Kurzen / Oxfam Novib

Doe mee: versla armoede

De afgelopen 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Met jouw hulp kunnen we armoede voorgoed verslaan. 

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.