Foto: Pablo Tosco / Oxfam

Nigeria: noodhulp en vluchtelingen

Gewelddadig conflict

Noordoost-Nigeria gaat gebukt onder het gewelddadig conflict tussen terreurgroep Boko Haram en het Nigeriaanse leger. In de afgelopen jaren sloegen 2,6 miljoen mensen in de regio op de vlucht voor het geweld, waarvan ruim 2 miljoen in Nigeria. De meeste vluchtelingen worden opgevangen door lokale gemeenschappen die al erg arm zijn.

In het land is de noodtoestand uitgeroepen waardoor mensen in grote gebieden niets meer mogen verbouwen op hun boerderijen en markten worden gesloten. Voedselprijzen zijn ongelooflijk hoog. De hulp die wordt geboden is niet voldoende en veel vluchtelingen zijn door het geweld moeilijk bereikbaar.

  • De Tsjaadmeer-regio die Tsjaad, Kameroen, Niger en Nigeria verbindt, is al jaren in de greep van het bloedige geweld.
  • De crisis in de Tsjaadmeer-regio treft het leven van in totaal 21 miljoen mensen.
  • In de regio worden meer dan 2,6 miljoen vluchtelingen opgevangen, waaronder 1,5 miljoen kinderen.
  • Bijna 2 miljoen mensen in Nigeria zijn op de vlucht, voor het geweld van Boko Haram en het Nigeriaanse leger dat hen bestrijdt.
  • In Nigeria staan 400.000 mensen aan de rand van hongersnood, verkeren 5,1 miljoen mensen in urgente voedselnood en zijn 450.000 kinderen ernstig ondervoed.

Kaart Tsjaadmeer

Zo helpen wij

Wij geven noodhulp aan de vluchtelingen en inwoners van Nigeria:

  • Kwetsbare families worden geholpen met voedselbonnen en graan. Tot nog toe hebben we 138.000 mensen bereikt en geholpen.
  • Er worden waterputten en watersystemen gebouwd.
  • In samenspraak met hulpverleners, andere organisaties, de vluchtelingen en de bewoners wordt gekeken naar de impact van de oorlog, de restricties van de noodtoestand en het verblijf om zo te komen tot gedegen noodhulp.
  • We stellen ook adviesrapporten op voor de overheid van Nigeria en onderhouden contacten met andere overheden en donoren voor steun.

Opvang in de regio

De Nigeriaanse filmster Bimbo Akintola bezocht een kamp in Nigeria waar we hulp bieden aan mensen op de vlucht voor het conflict tussen het leger en Boko Haram.

Open data Nigeria

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.