voedselprijzen stijgen door extreem weer
- 5 september 2012
Den Haag, 5 september. Oogsten worden steeds vaker vernietigd door extreem weer. Voedselprijzen schieten daardoor steeds vaker omhoog. Klimaatverandering heeft daarmee nu al een veel heftiger effect op de voedselsituatie dan tot nu werd aangenomen, zo stelt Oxfam Novib vandaag bij de lancering van haar rapport Extreme Weather, Extreme Prices.
Nieuw onderzoek wijst uit dat het effect van klimaatverandering op huidige en toekomstige voedselprijzen tot nu toe steeds te beperkt is onderzocht. Er werd vooral gekeken naar de geleidelijke wijzigingen in het klimaat- zoals stijgende temperaturen en veranderende regenpatronen en het effect daarvan op voedsel en voedselprijzen. Gevolgen van extreem weer zoals overstromingen en droogte komen daar nog bovenop en hebben ook een stevige invloed op de voedselprijzen.
Oxfam Novibs onderzoek richt zich op het volledige effect van klimaatverandering op voedselprijzen door geleidelijke klimaatwijziging en door extreem weer tot 2030.
- Zelfs in een conservatief scenario zou een volgende droogte in 2030 in de VS de maïsprijs met maar liefst 140 procent laten stijgen. Dat komt bovenop de gemiddelde voedselprijs in 2030, die dan waarschijnlijk twee keer het huidige prijsniveau zal hebben.
- Droogte en overstromingen in zuidelijk Afrika kunnen de consumentenprijzen van maïs en andere granen met maar liefst 120 procent omhoog duwen. Prijspieken van deze omvang houden in dat de kosten van een zak maïs van 25 kilo – dit is hét voedsel van arme gezinnen in Afrika en genoeg voor 2 weken – omhoog schieten van 18 dollar naar 40 dollar.
- Landelijke droogte in India en uitgebreide overstromingen in Zuidoost-Azië kunnen ervoor zorgen dat de rijstprijs op de wereldmarkt met 22 procent stijgt. Dit kan leiden tot prijspieken tot 43 procent bovenop de langetermijn prijsstijgingen voor landen die rijst importeren, zoals Nigeria, het land in Afrika met de meeste inwoners.
Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib: ‘De oogsten lopen nu al steeds meer terug door stijgende temperaturen en veranderende regenpatronen en de prijs stijgt gestaag mee. Maar extreem weer – zoals de huidige droogte in de VS – kunnen hele oogsten wegvagen en dramatische prijspieken veroorzaken. Dit raakt vooral de armste mensen, die vaak al 75% van hun inkomen uitgeven aan voedsel.’
Het onderzoek waarschuwt dat in 2030 de wereld nog kwetsbaarder kan zijn voor droogtes zoals nu in de VS, omdat de afhankelijkheid van Amerikaanse tarwe- en maïsexporten zal toenemen, terwijl door klimaatverandering extreme droogtes in Noord-Amerika steeds waarschijnlijker worden. Tegen 2030 kan extreem weer in sub-Sahara Afrika zelf steeds meer ernstige gevolgen hebben omdat 95 procent van de gebruikte maïs, gierst en sorghum in de regio zelf verbouwd wordt.
‘Terwijl de CO2-uitstoot blijft stijgen, geven de gevolgen van het extreme weer in de VS ons een voorproefje van de toekomstige voedselsituatie op een steeds warmer wordende planeet. Deze eeuw zal de aarde mogelijk 2,5 tot 5 graden warmer worden. Dit zal effect hebben op de honger en ondervoeding van miljoenen mensen,’ aldus Van der Lee.
Om grote toekomstige prijsstijgingen tegen te gaan zijn investeringen in kleinschalige, duurzame en veerkrachtige landbouw in ontwikkelingslanden noodzakelijk zodat de regionale productiviteit gelijke tred houdt met de stijgende bevolking. Ook het vergroten van lokale, regionale en nationale voedselreserves en voorraden in combinatie met sociale programma’s kan de meest kwetsbare mensen helpen om de effecten van extreem weer tegen te gaan. Uiteindelijk moet ook wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen omlaag worden gebracht, zo stelt het rapport.
Het rapport verschijnt terwijl weer een ronde VN-klimaatbesprekingen in Bangkok zonder enige vooruitgang aflopen. Morgen komt de Voedsel- en Landbouworganisatie ( FAO ) met meer informatie over de ergste droogte in 60 jaar in de VS en de effecten daarvan op de voedselprijzen. Het Oxfam-rapport maakt deel uit van Oxfams wereldwijde GROW-campagne, die zich richt op een wereld waarin iedereen elke dag genoeg te eten heeft.
Noten voor redacties :
Een kopie van het rapport Extreme Weather, Extreme Prices: Feeding a Warming World, is onder embargo te verkrijgen. Oxfam Novib directeur Campagnes Tom van der Lee is beschikbaar voor interviews. Contact Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 06-515173683.
Het onderzoek is in opdracht van Oxfam uitgevoerd door Dirk Willembockel van het Instituut voor Ontwikkelingsstudies.
Het rapport Extreme Weather, Extreme Prices (PDF)
Het onderzoek beziet de effecten op voedselprijzen, die vier hypothetische scenario’s kunnen hebben in 2030, bovenop voorspelde prijsstijgingen op de lange termijn.
Bron: Oxfam Novib, 5 september 2012