Home ActueelPersberichten 'Veiligheidsraad, dring aan op staak het vuren in Jemen'

'Veiligheidsraad, dring aan op staak het vuren in Jemen'

  • 7 oktober 2015
Het aanhoudende geweld in Jemen heeft het land compleet ontwricht. Foto: Mohammed Taleb / Oxfam

In een open brief hebben Oxfam, Norwegian Refugee Council, Save The Children, Action Contre la Faim en andere hulporganisaties de VN Veiligheidsraad opgeroepen om druk uit te oefenen op de strijdende partijen in Jemen. De boodschap is luid en duidelijk: Staak het vuur, start met vredesbesprekingen, onderzoek mogelijke oorlogsmisdaden en breid het wapenembargo uit zodat militaire leveringen aan strijdende partijen gestopt wordt.

De twee belangrijkste partijen in het conflict, Ansar Allah en de General People's Congress, kwamen vorige week overeen de VN resolutie 2216 en het Oman vredesplan uit te voeren. Te midden van de snel verslechterende humanitaire omstandigheden, de aanhoudende beperkingen op commerciƫle invoer en het feit dat de basale voorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg ingestort zijn, roepen de hulporganisaties de VN Veiligheidsraad op om zich uit te spreken. Om van de strijdende partijen te eisen dat ze humanitaire hulp doorlaten, en de facto blokkade op te heffen zodat brandstof, voedsel en medicijnen naar alle delen van het land verspreid kunnen worden.

Na de staatsgreep eind maart 2015, zijn er door de gevechten en gewelddadigheden in Jemen minstens 2.500 burgers gedood, waaronder meer dan 500 kinderen. In de afgelopen maand zijn als gevolg van de gevechten 800.000 mensen gevlucht. In het totaal zijn er nu 2.3 miljoen ontheemden in Jemen.

Annick van Lookeren Campagne, beleidsadviseur Oxfam Novib zegt: 'Zes maanden na de aangenomen VN-Veiligheidsraad Resolutie 2216 zijn de vredesinspanningen tot stilstand gekomen. 21 miljoen Jemenieten worden zwaar getroffen door dit brute conflict. De VN moeten aandringen op een einde aan de gevechten, de hervatting van vredesbesprekingen en het toelaten van onderzoek naar mogelijke mensenschendingen begaan door de strijdende partijen.'

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.