Home ActueelPersberichten Rijke landen gooien deur dicht voor Syrische vluchtelingen

Rijke landen gooien deur dicht voor Syrische vluchtelingen

  • 13 maart 2017

Geen uitweg voor Syriërs na 6 jaar conflict

Zes jaar na de demonstraties in Syrië die leidden tot een verschrikkelijke burgeroorlog, zien miljoenen Syriërs lijdzaam toe hoe het voor hen steeds moeilijker wordt om een veilig heenkomen te vinden.

Degenen die het lukt om Syrië te ontvluchten zien dat wereldwijd rijke landen de deuren gesloten houden voor vluchtelingen. Sinds eind januari 2017 hebben de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hun vluchtelingenbeleid gewijzigd, uitgesteld of geannuleerd, met als gevolg dat tienduizenden vluchtelingen geen veilig heenkomen meer kunnen vinden.

Onder de meest kwetsbare groepen vluchtelingen zijn de 78.000 mensen die vastzitten in het grensgebied met Jordanië, de honderdduizenden die geen toegang krijgen tot Turkije en de meer dan 640.000 mensen die in Syrië proberen in leven te blijven onder de militaire belegering die is opgelegd door de Syrische regering, hun bondgenoten, bewapende oppositiegroepen en IS.

Nederland houdt al jaren vast aan het quotum van 500 vluchtelingen die via het VN Vluchtelingenprogramma UNHCR worden uitgenodigd. Een motie van de ChristenUnie uit 2015 om elk jaar 250 extra plekken vrij te maken voor vluchtelingen uit Syrië haalde wel de meerderheid, maar is volgens de huidige regering van VVD en PvdA ‘onuitvoerbaar’. En dat terwijl de overgrote meerderheid van Syrische vluchtelingen in de regio worden opgevangen: 2,7 miljoen in Turkije, ruim 1 miljoen in Libanon en bijna 700.000 in Jordanië. 

“Al jaren dragen deze landen verreweg de grootste verantwoordelijkheid voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Zij kunnen deze grote verantwoordelijkheid niet dragen, als Nederland en andere Europese landen hen daarin niet wezenlijk ondersteunen. Hulp aan Syrische vluchtelingen is nu en op grote schaal nodig: door financiële ondersteuning van buurlanden en door ruimhartige opvang van de meest kwetsbare vluchtelingen,” zegt Evelien van Roemburg, projectleider Vluchtelingen.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Edward Ernst, persvoorlichter Oxfam Novib, 070-3421966/ 06-29004561

Bron: Oxfam Novib, 13 maart 2017

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.