Oxfam Novib: Wereldwijde voedselproductie niet voorbereid op gevolgen klimaatveranderin
- 25 maart 2014
Den Haag, 25 maart. De gevolgen van klimaatverandering kunnen de mondiale strijd tegen honger op decennia van achterstand zetten, zo stelt Oxfam Novib in haar rapport vandaag. Graanprijzen dreigen in 2030 te verdubbelen, voor de helft veroorzaakt door klimaatverandering.
Deze waarschuwing komt aan de vooravond van de IPCC-bijeenkomst ( Intergovernmental Panel on Climate Change ) in Japan waar het nieuwe wetenschappelijke IPCC-rapport gepresenteerd wordt. Dit rapport toont naar verwachting aan dat de gevolgen van klimaatverandering op de mondiale voedselvoorziening veel erger zullen zijn, dan tot nu gedacht werd.
Oxfam Novib’s rapport, Hot and Hungry: How to stop climate change derailing the fight against hunger, geeft een analyse van tien belangrijke factoren die meebepalen of en hoe een land zijn bevolking kan voeden. Het rapport toont aan dat er grote verschillen zijn tussen wat overheden doen en wat zij zouden moeten doen om de voedselproductie op peil te houden terwijl de wereldbevolking blijft groeien. Dit geldt voor rijke en arme landen. De meeste risico’s lopen de allerarmsten, zij zijn het meest kwetsbaar en het minst weerbaar in het weerstaan van de gevolgen van klimaatverandering.
Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib: ‘De grootste bedreiging in de strijd om wereldwijd honger uit te bannen is klimaatverandering. Het wereldvoedsel-systeem is hier volstrekt niet op toegerust terwijl klimaatverandering met een steeds grotere frequentie in extreme weer situaties een grote en potentieel desastreuze invloed heeft op de prijs en de beschikbaarheid van het voedsel dat wij dagelijks eten.’
De 10 noodzakelijke voorwaarden die het rapport beschrijft gaan o.m. in op de financiële compensatie die door rijke aan arme landen is toegezegd om gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, de opbouw van mondiale voedselvoorraden, investeringen in landbouw en de beschikbaarheid van bio-divers zaaigoed. ‘Honger is niet nodig’, zegt Van der Lee. ‘Als regeringen en bedrijven daadwerkelijk de gevolgen van klimaatverandering aanpakken, dan is het nog steeds mogelijk om honger aan het einde van het volgende decennium uit te bannen.’ In 2014 heeft de ergste droogte van het afgelopen decennium de oogsten in het zuidoosten van Brazilië vernietigd waaronder de waardevolle koffieoogst. In Californië veroorzaakt de ergste droogte in 100 jaar misoogsten. Hier wordt bijna de helft van alle groentes, fruit en noten in de VS verbouwd. Naar verwachting zal het vijfde IPCC-rapport over de gevolgen van klimaatverandering, dat op 31 maart uitkomt, waarschuwen dat klimaatverandering wereldwijd tot dalende oogsten gaat leiden terwijl de vraag naar voedsel met 14 procent per decennium zal stijgen.
‘Wij schatten dat de wereldgraanprijzen tegen 2030 verdubbeld kunnen zijn, en dat de helft van die prijsstijging door klimaatverandering komt. Een temperatuurstijging van slechts 1,5 graden heeft al veel invloed op ons voedselsysteem. Het IPCC verwacht dat een wereldwijde temperatuurstijging van 3 tot 4 graden mogelijk is. Dit heeft grote consequenties voor onze voedselvoorziening,’ zo stelt Van der Lee.
Noot voor redactie:
Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib, is beschikbaar voor interviews. Meer informatie is te vinden in het Oxfam rapport Hot and Hungry, contact Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 06-51573683. De 10 noodzakelijke voorwaarden die gebruikt worden en de respectievelijke scores, van 0 t/m 10, hierop zijn:
1. Internationale financiering van aanpassingen aan klimaatverandering/score 1 uit 10: Rijke landen hebben beloofd arme landen te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering, maar hebben amper 2 procent van het geld gegeven dat arme landen nodig hebben.
2. Gewasverzekering/score 1 uit 10: Slechts 1 procent of minder van de boeren in arme landen, zoals Malawi, hebben hun gewassen verzekerd, tegen 91 procent van de boeren in de VS.
3. Irrigatie van gewassen/ score 1 uit 10: In Californië wordt ruim 80 procent van het landbouwareaal geïrrigeerd. In Niger, Burkina Faso en Tsjaad, waar boeren te maken hebben met steeds terugkerende droogtes, wordt minder dan één procent van het areaal geïrrigeerd.
4. Onderzoek en ontwikkeling van landbouw/score 2 uit 10: Wereldwijd is de variatie in zaden de afgelopen 100 jaar met 75 procent teruggelopen, waardoor boeren gewassoorten ontberen die beter tegen klimaatverandering bestand zijn. Arme landen geven slechts een zesde uit van het bedrag dat rijke landen uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling.
5. Sociale zekerheid/score 3 uit 10: Slechts 20 procent van de wereldbevolking beschikken over adequate sociale zekerheidsstelsels, zoals gratis schoolmaaltijden of uitkeringen, waardoor voedsel bij tegenspoed onbetaalbaar wordt.
6. Weersvoorspelling/score 3 uit 10: Californië heeft één weerstation op elke 2.000 vierkante kilometer. Tsjaad heeft slechts één weerstation op elke 80.000 vierkante kilometer, ongeveer de omvang van Oostenrijk.
7. Discriminatie van vrouwen/score 5 uit 10: Vrouwen leveren 43 procent van de arbeid in de landbouw in ontwikkelingslanden, maar worden stelselmatig achtergesteld. Zo hebben vrouwen zelden land in eigendom, dus wordt het moeilijk voor hen om hun landbouwtechnieken aan klimaatverandering aan te passen.
8. Voedselvoorraden/score 5 uit 10: de mondiale graanreserves staan op een historisch dieptepunt. Als extreem of wispelturig weer de oogsten in belangrijke productielanden wegvagen, dan kunnen de voedselprijzen weer de hoogte inschieten
9. Investeringen in de landbouw/score 7 uit 10: Slechts vier op de 20 Afrikaanse landen die Oxfam Novib heeft onderzocht, maken de belofte waar om 10 procent van de nationale begroting aan landbouw uit te geven.
10. Humanitaire hulp/score 6 uit 10: Klimaatverandering kan tot meer voedselcrises leiden, maar noodhulp loopt nu al achter op de vraag. Het gat tussen de hoeveelheid benodigde hulp en de hoeveelheid verstrekte hulp is sinds 2001 drie maal zo groot geworden.
Bron: Oxfam Novib, 25 maart 2014