Home ActueelPersberichten Oxfam Novib opent de aanval op belastingontwijking met Dolf Jansen

Oxfam Novib opent de aanval op belastingontwijking met Dolf Jansen

  • 3 mei 2016

'Leuker kunnen we het niet maken, wel eerlijker.' Met die slogan lanceert Oxfam Novib samen met Dolf Jansen vandaag een campagne om belastingontwijking door grote bedrijven en extreem rijken tegen te gaan.

Multinationals ontlopen door slimme constructies de afdracht van miljarden aan belasting. Volgens voorzichtige cijfers missen ontwikkelingslanden hierdoor jaarlijks ruim honderd miljard euro aan inkomsten. Geld dat die landen dringend nodig hebben voor ontwikkeling en voorzieningen voor de armste mensen.

Dolf Jansen roept in een campagnespot via radio en social media Nederlanders op in actie te komen. ‘Bedrijven moffelen miljarden weg met dit belasting hocus pocus. Ik raak de tel kwijt als ik uitreken hoeveel kinderen daarvan naar school kunnen. Dit is niet grappig. Doe daarom aangifte tegen de Nederlandse overheid, die dit mogelijk maakt.’

Nederlanders kunnen online aangifte doen tegen de passieve rol van de regering. Oxfam Novib verzamelt de aangiftes en zal die later dit jaar het aan het kabinet aanbieden met een oproep eindelijk in actie te komen om belastingontwijking tegen te gaan. Nederland geldt internationaal als een belastingparadijs. In Nederland zijn 14.400 brievenbusfirma’s gevestigd met als enige doel belasting te ontwijken. Ook zijn in Nederland vele gespecialiseerde financiële adviesbedrijven actief die multinationals helpen bij het opzetten van belastingconstructies. Nederland stelt zich verder passief op bij pogingen van onder meer de OESO, de G20 en de Europese Commissie om belastingontwijking aan banden te leggen.

Bron: Oxfam Novib, 3 mei 2016

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.