Oxfam: De rijkste 1% van de wereld bezit meer vermogen dan 95% van de wereldbevolking
De rijkste 1% van de wereld heeft meer vermogen dan 95% van de wereldbevolking bij elkaar, zo blijkt uit de nieuwe Oxfam-analyse van gegevens van de Zwitserse zakenbank UBS. Ruim een derde van de vijftig grootste bedrijven ter wereld – met een waarde van 13,3 biljoen US dollar – wordt gerund door een miljardair of heeft een miljardair als hoofdaandeelhouder. Tegelijkertijd bezitten lage-inkomenslanden in het Zuiden slechts 31% van het mondiale vermogen terwijl 79% van de wereldbevolking hier woont.
Lage-inkomenslanden besteden gemiddeld bijna 40% van hun jaarlijkse begroting aan het aflossen van schulden, ruim 60% meer dan zij uitgeven aan onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen samen. Dit blijkt uit de nieuwe Oxfam-briefing die tijdens de belangrijke VN-jaarvergadering in New York gepubliceerd wordt. Oxfam dringt aan op een nieuw mondiaal en eerlijker belastingsysteem en pleit voor het kwijtschelden van schulden van lage-inkomenslanden.
Winne van Woerden, expert nieuwe economie Oxfam Novib: "De toenemende invloed en macht van de allerrijksten en grote bedrijven op onze samenleving die dit nieuwe rapport benoemt, is ook in Nederland een probleem. Terwijl grote bedrijven woekerwinsten boeken en aandeelhouders en directeuren profiteren komt steeds minder van onze welvaart terecht bij de burger en publieke voorzieningen. Hierdoor neemt de ongelijkheid alleen maar toe. Dit staat in schril contrast met de plannen van dit kabinet. In plaats van grote beloftes over bestaanszekerheid na te komen deelt dit kabinet cadeautjes uit aan grote bedrijven en de superrijken."
De rijkste 1% bezit 43% van alle mondiale financiële activa zoals leningen en aandelen. Slechts twee bedrijven beheersen 40% van de wereldwijde markt voor zaden. En drie, in de VS gevestigde vermogensbeheerders – BlackRock, State Street en Vanguard – bezitten 20 biljoen dollar aan activa, bijna een vijfde van alle belegbare activa in de wereld. Oxfams rapport ‘Multilateralism in an Era of Global Oligarchy, How Extreme Inequality Undermines International Cooperation’, waarschuwt dat veel wereldwijde inspanningen om cruciale problemen aan te pakken, zoals de klimaatcrisis en de aanhoudende armoede en ongelijkheid in de wereld, ondermijnd worden door de allerrijksten en grote bedrijven doordat zij de ongelijkheid binnen en tussen landen verder aanwakkeren.
Zie voor meer informatie de Oxfam briefing.