Nieuwe EU-wet dreigt vrij baan te geven aan arbeidsuitbuiting en greenwashing
- Nieuwe wet geldt mogelijk niet voor 99 procent van alle bedrijven en beschermt arbeiders, waaronder kinderen, niet tegen uitbuiting.
- Banken en beleggers, door hun financiering medeverantwoordelijk voor aantasting van het milieu en mensenrechtenschendingen, dreigen buiten schot te blijven in dit voorstel van EU-landen.
- EU-landen willen toestaan dat de grootste vervuilers zoals Repsol en Shell hun verantwoordelijkheid blijven ontlopen voor de uitstoot van broeikasgassen
De EU-landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie onderhandelen komende woensdag, 13 december, over het cruciale wetgevingsvoorstel voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Het voorstel dat nu op tafel ligt maakt het nog steeds mogelijk dat grove schendingen door bedrijven niet aangepakt worden.
Het voorstel van de EU-landen bevat een speciale uitzondering voor banken, beleggers en verzekeraars, zodat die de dans ontspringen als zij financieel betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of schadelijke projecten. De financiële sector blijft zo vrijgesteld van de verantwoordelijkheid om hun investeringen en leningen nauwkeurig tegen het licht te houden. Tegelijkertijd is er steeds meer bewijs dan hun financiering van bedrijven bijdraagt aan schade voor mens en planeet. Zo behoren ING en Société Générale tot de top 5 van Europese financiers van omstreden mijnbouwgigant Glencore, wiens giftige mijnbouwactiviteiten in Colombia en Peru zorgen voor ernstige milieuschade en mensenrechtenschendingen.
Het huidige wetsvoorstel geldt niet voor 99 procent van de Europese bedrijven en alleen voor de allergrootste bedrijven. Sectoren die berucht zijn voor arbeidsuitbuiting, zoals de landbouw- of kledingsector, kunnen door de mazen van het huidige voorstel glippen. Zo biedt het geen bescherming aan de migrantenvrouwen die worden uitgebuit in de Spaanse fruitsector.
“Het voorstel van de EU-landen leunt nu vooral op de lobbyboodschap van de conservatieve bedrijven die deze wet zo veel mogelijk willen uitkleden. Het is cruciaal dat EU-parlementariërs nu voet bij stuk houden en ervoor zorgen dat het niet een tandeloze wet wordt. Want 99 procent van de bedrijven kunnen dan nog steeds hun verantwoordelijkheid ontlopen. Met de Europese verkiezingen in zicht, is dit voor de EU de kans om maatschappelijk verantwoord ondernemen echt invulling te geven en de nieuwe norm te stellen voor alle bedrijven. Nu is het moment om door te pakken,” aldus Eline Achterberg, IMVO-expert bij Oxfam Novib.
Noot voor de redactie:
Eline Achterberg (IMVO-expert Oxfam Novib) en Marc-Olivier Herman (expert economische rechtvaardigheid Oxfam EU) zijn beschikbaar voor interviews en verdere uitleg. Contact Jules van Os, Oxfam Novib persvoorlichting, 0651573683.
Voor meer informatie zie ook onderstaand Engelstalig persbericht van het Oxfam EU kantoor.