Nieuw onderzoek: Nederlandse economie heeft baat bij ontwikkelingssamenwerking
Voor elke euro die Nederland in ontwikkelingssamenwerking investeert, groeit de Nederlandse export met ruim 2 euro. Ook is ontwikkelingssamenwerking goed voor bijna 11 duizend banen in Nederland in bijvoorbeeld de machinebouw, chemie en voedselindustrie. Dit blijkt uit nieuw econometrisch onderzoek van de Universiteit van Göttingen over de periode 2000-2022 in opdracht van Oxfam Novib, Cordaid en ONE. De drie organisaties roepen daarom de politiek vandaag op om juist te investeren in ontwikkelingssamenwerking en de miljardenbezuinigingen terug te draaien. Bezuinigingen die ten koste gaan van onder andere mensenrechten, vrouwenrechten en internationaal klimaatbeleid.
Het nieuwe onderzoek, Domestic effects of foreign aid, wordt vandaag gepubliceerd, op de dag dat de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking debatteert over de Voorjaarsnota. Daar staan de miljardenbezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking hoog op de agenda. Zelfs op noodhulp gaat het mes erin, met 200 miljoen euro in de komende 4 jaar. Ook schrapte het kabinet een groot deel van de Nederlandse klimaatfinanciering voor arme landen uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking.
Economisch beleidsadviseur Ben van Gils van Oxfam Novib: “Dit onderzoek maakt duidelijk dat ontwikkelingssamenwerking niet alleen armoede en ongelijkheid in de wereld bestrijdt, maar ook de Nederlandse economie ten goede komt. Dit effect blijkt ook steeds groter te worden. Vanaf 2010 leverde iedere euro aan ontwikkelingssamenwerking bijna vier euro aan Nederlandse exportgroei op. Een rendement van 399%. Met de grootste bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking ooit brak dit kabinet met een lange Nederlandse traditie van solidariteit met de meest kwetsbaren. We moeten juist opkomen voor internationaal recht en medemenselijkheid.”
ONE- Policy & Advocacy manager Marianne van de Vorle: “We zien dat ontwikkelingssamenwerking belangrijk is voor cruciale sectoren in Nederland. 1 op de 1000 banen in de Nederlandse industrie en dienstensector is eraan te danken. Juist ook in sectoren die onder druk staan, zoals de chemische industrie. Je zou verwachten dat politieke partijen die nu juist fors willen bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking zich hierover achter de oren gaan krabben.”
Politiek adviseur Paul van den Berg van Cordaid: “Onder het motto ‘doen wat goed is voor Nederland’ voerde de opgestapte minister Klever miljardenbezuinigingen door op het ontwikkelingsbudget. Ons rapport bewijst het tegendeel: die bezuinigingen zijn helemaal niet goed voor Nederland. Vandaag kan de Kamer de koppeling tussen de groei van de economie en het budget voor ontwikkelingssamenwerking weer volledig herstellen. Investeren in ontwikkelingssamenwerking loont.”
Oxfam Novib, Cordaid en ONE roepen de politiek op om te investeren in ontwikkelingssamenwerking en de miljardenbezuinigingen terug te draaien. Nederland heeft zelf ook profijt bij investeringen in wereldwijde armoedebestrijding. Los van de positieve economische effecten in Nederland en andere landen, berekende het International Monetair Fonds (IMF) recentelijk dat iedere euro die geïnvesteerd wordt in economische groei en overheidsdiensten in fragiele landen tot 90 euro aan toekomstige conflictkosten kan voorkomen.
Noot voor de redactie:
- Ben van Gils (Oxfam Novib), Paul van den Berg (Cordaid) en Marianne van der Vorle (ONE) zijn beschikbaar voor interviews. Voor vragen en verzoeken persvoorlichting Oxfam Novib, Jules van Os, 06-51573683
- Het rapport Domestic effects of foreign aid
- IOB heeft in het verleden een soortgelijk onderzoek in 2014 waaruit soortgelijke effecten bleken. Toen concludeerden onderzoekers dat elke euro investering in ontwikkelingssamenwerking tussen de 40 en 55 cent aan groei voor Nederland opleverde.
- Mueller, H. et al (2024), The urgency of conflict prevention – A macroeconomic perspective, IMF Working Paper 24/256, p 21 . Vertaald met de huidige dollar-euro koers.