Home ActueelPersberichten Multinational RB ontwijkt belasting via Nederland

Multinational RB ontwijkt belasting via Nederland

  • 13 juli 2017

RB steunt oproep voor wereldwijde transparantieverplichting.

Den Haag, 13 juli. De Britse multinational RB, fabrikant van onder meer Calgon, Dettol, Strepsils en Durex condooms, heeft de afgelopen drie jaar wereldwijd circa 200 miljoen pond aan belasting ontweken. Het bedrijf gebruikt daarvoor een Nederlandse vestiging waarvan de winst grotendeels onbelast blijft. De Belastingdienst bevestigde deze constructie in een tax ruling, zo blijkt uit nieuw Oxfam-onderzoek dat vandaag is gepubliceerd.

Uit onderzoek van jaarrekeningen blijkt dat RB sinds 2012 in veel landen minder belasting betaalt door gebruik te maken van regionale kantoren in Nederland, Singapore en Dubai. Het Oxfam-rapport Make Tax Vanish beschrijft hiermee het zoveelste voorbeeld van een multinational die Nederland gebruikt als belastingparadijs.

De Nederlandse vestiging van RB boekte in 2015 een winst van maar liefst 724 miljoen pond en betaalde daarover slechts 7% belasting, terwijl het tarief 25% bedraagt. Het is niet duidelijk waarom de winst voor drie kwart onbelast blijft, wel dat het bedrijf daarover zekerheid vooraf kreeg door een tax ruling af te sluiten met de Belastingdienst.

Francis Weyzig, Oxfam Novib belastingexpert: "Nederland moet dringend de wetgeving aanpassen om een einde te maken aan dit soort agressieve belastingconstructies. Bovendien is publieke transparantie nodig over alle belastingafspraken met individuele bedrijven, want dit geval lijkt weer anders dan de verschillende soorten tax rulings die het Ministerie van Financiën onlangs toelichtte."

Europese landen als Frankrijk en België liepen naar schatting tientallen miljoenen aan belastinginkomsten mis doordat RB winst verplaatste naar de regionale kantoren in belastingparadijzen. Het bedrijf haalt daarnaast 30% van de wereldwijde omzet uit opkomende markten, zoals Indonesië en Zuid-Afrika, waar grote aantallen mensen in armoede leven. Mogelijk liep ook deze groep landen tientallen miljoenen aan belastinginkomsten mis, terwijl belastinginkomsten daar broodnodig zijn om armoede en ongelijkheid te bestrijden.

"Tot we het internationale belastingstelsel drastisch verbeteren, blijft het te makkelijk voor multinationals die alleen maar een hoge winst nastreven om weinig belasting te betalen. Vooral de armsten van deze wereld betalen daarvoor de prijs." zo stelt Weyzig.

In reactie op het rapport wil RB geen toelichting geven op de Nederlandse belastingconstructie, maar het bedrijf benadrukt dat het aan alle fiscale wetten en regels voldoet. Verder zegt RB voor wetgeving te zijn die grote multinationals wereldwijd verplicht om voor elk land afzonderlijk gegevens te publiceren over hun activiteiten, winst en belasting, zodat meer transparantie ontstaat.

Noot voor de redactie:

  • Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ruud Huurman, persvoorlichter Oxfam Novib
  • Belastingexpert Francis Weyzig is beschikbaar voor interviews.
  • Lees het volledige rapport
  • Naast het gebruik van regionale kantoren in Nederland, Singapore en Dubai heeft RB ook nog dochterondernemingen in verschillende belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden en de Bahama’s.
  • Overheden lopen wereldwijd miljarden euro's mis omdat multinationals belastingen ontwijken. Ontwikkelingslanden worden het hardst getroffen: elk jaar lopen ze naar schatting zo’n 100 miljard dollar mis. Dat bedrag is voldoende om onderwijs te voorzien voor 124 miljoen kinderen naar school te sturen en gezondheidszorg uit te bouwen dat het leven van 6 miljoen kinderen zou kunnen redden.
  • Tax rulings zijn een wettelijk instrument voor de belastingheffing dat bedrijven zekerheid biedt voor hun financiële planning. Tax rulings kunnen echter agressieve belastingontwijking faciliteren door vooraf zekerheid te bieden dat een agressieve structuur nog net binnen de marges valt van wat wettelijk is toegestaan.
Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.