Meer humanitaire rampen dan ooit, hulpverlening kan vraag niet aan
- 26 januari 2016
Door de vele humanitaire crises wereldwijd, is de vraag naar noodhulp groter dan ooit. De (nood)hulpverleningsector is overspannen. Het nieuwe Oxfam Novib rapport Righting the Wrong: Strengthening local humanitarian leadership to save lives and strengthen communities, stelt dat de sector de hulpvraag nauwelijks aan kan is en onderzoekt welke verbeteringen mogelijk zijn. Minder dan 1 procent van het mondiale noodhulpbudget gaat naar lokale organisaties. Het Oxfam Novib rapport wordt gepubliceerd voordat het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer over Noodhulp op woensdag 27 januari van start gaat.
In het nieuwe rapport Righting the Wrong: Strengthening local humanitarian leadership to save lives and strengthen communities, stelt Oxfam Novib dat de mondiale humanitaire hulpverlening op de schop moet om het hoofd te kunnen bieden aan de vele wereldwijde crises. Oxfam Novib pleit voor innovatieve veranderingen, onder meer door een grotere betrokkenheid van lokale overheden en organisaties. Zij hebben de kennis van het land of regio en kennen de context.
In conflictlanden zoals Jemen, Somalië, Soedan en Syrië zijn het voornamelijk lokale organisaties die toegang hebben tot de mensen in nood. Het ontbreekt hen echter vaak aan invloed en de middelen. Tussen 2007 en 2013 ging bijvoorbeeld slechts 1,87% van het totale wereldwijde humanitaire hulpbudget rechtstreeks naar lokale en nationale NGO's. Alleen al voor de humanitaire crisis in Syrie is meer dan 7 miljard dollar nodig maar vorig jaar was er al een groot tekort aan fondsen.
Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib: ‘Ik ben heel blij dat ook het recente IOB rapport over Noodhulp aandacht heeft voor de rol die lokale organisaties kunnen spelen: die moeten veel meer in staat gesteld worden zelf direct hulp te geven. Zij kennen de omstandigheden ter plekke het beste, en weten goed wat gemeenschappen nodig hebben. We moeten er voor zorgen dat de organisaties die als eerste ter plekke zijn, en dat zijn meestal lokale organisaties, de middelen hebben om hulp te geven en levens te redden.’
Aanstaande woensdag, 27 januari, debatteert de Tweede Kamer over Noodhulp. Over enkele maanden vindt de belangrijke Humanitaire VN-Top in Istanbul (mei 2016) plaats, waar afspraken gemaakt moeten worden om het internationale noodhulpsysteem effectiever en efficiënter te maken. Nederland, behorende tot de top 10 van humanitaire donoren, is de komende zes maanden ook EU-voorzitter en heeft in die hoedanigheid de verantwoordelijkheid om met een ambitieuze en gezamenlijke Europese inzet te komen voor deze Humanitaire Top. Ook daar moet de rol van lokale organisaties hoog op de agenda staan.