Israëls blokkade van Gaza gaat 15de jaar in, geen oplossing in zicht
De Verenigde Naties en andere hulporganisaties verlenen al 15 jaar humanitaire steun aan de 2,1 miljoen Palestijnen in Gaza. Sinds de start van de blokkade door Israël zijn 800.000 jonge Palestijnen in Gaza geboren. 63 % van hen heeft een grote kans geen werk te vinden. Voor meisjes ligt dit nog hoger, 4 op de 5 gaan geen betaald werk vinden. Maar het ontbreekt aan politieke wil bij de Israëlische regering om stappen te ondernemen om de blokkade te beëindigen. Bij de internationale gemeenschap ontbreekt het aan politieke actie om de druk, om tot een oplossing te komen, op te voeren.
In die 15 jaar zijn door de internationale gemeenschap miljarden dollars in Gaza gepompt om de bevolking te ondersteunen. “De humanitaire hulpverlening in Gaza is inmiddels een humanitaire hulpverleningsindustrie geworden. Hulporganisaties worden collectief gedwongen om een openluchtgevangenis draaiende te houden ”, zo stelt Dirk Jan Jalvingh, humanitair expert bij Oxfam Novib.
“Op dit moment zijn zeven op de tien mensen in Gaza afhankelijk van hulp. Dit moet veranderen. We doen een persoonlijk beroep op de secretaris-generaal van de VN om van de onmiddellijke opheffing van de blokkade van Gaza een prioriteit te maken. De controle van Israël is compleet en strekt zich uit tot belachelijke niveaus. Zoals het verbieden van de export van tomaten uit Gaza, tenzij de groene toppen zijn verwijderd, dit betekent dat de tomaten niet vers kunnen blijven".
Op 15 en 16 juni is ook de economische vrouwenrechten-expert Asma AmuBezied, werkzaam voor Oxfam in de Gazastrook, op bezoek in Nederland. Zij zal o.m. met politici spreken over de stand van zaken in de Gazastrook. Dit is onderdeel van haar Europese reis, waarbij zij ook politici in London en Brussel ontmoet. Verder is zij aanwezig op het Arab Film Festival in Rotterdam, van 15 tot 19 juni, waar de film Dancing in the Dark, die zij mede geproduceerd heeft, vertoond wordt. AmuBezied is beschikbaar voor interviews.
Noot voor de redactie:
Zie voor meer informatie het Oxfam persbericht. Contact Jules van Os, Oxfam Novib persvoorlichting, 0651573683.