Home ActueelPersberichten Internationale oproep benadrukt landrechten van lokale bevolking

Internationale oproep benadrukt landrechten van lokale bevolking

  • 3 maart 2016

Den Haag, 2 maart. 2.5 miljard mensen zijn afhankelijk van het land om hen heen. Dit is meer dan 50% van het totale landoppervlak op aarde. Slechts 10% van dit landoppervlakte is van hen. Dit geeft aan dat de landrechten van miljarden mensen niet goed geregeld zijn en ze hun land kunnen verliezen, vaak met armoede tot gevolg. Het nieuwe, internationale rapport Common Ground. Securing land rights and safeguarding the earth onderstreept het belang van het wettelijk erkennen van landrechten als middel om honger te voorkomen, klimaatverandering tegen te gaan en om vrouwen in ontwikkelingslanden toegang te geven tot een hoger inkomen.

Het rapport wordt op 2 maart internationaal gelanceerd en is de aftrap van de Land Rights Now-campagne. Onderdeel hiervan is de Global Call to Action on Indigenous and Community Land Rights waaraan meer dan 300 organisaties meedoen. De coalitie wordt geleid door Oxfam, de International Land Coalition en Rights and Resources Initiative. Deze coalitie roept wereldwijd overheden op landrechten te beschermen en het gebied dat onder de controle van lokale gemeenschappen valt, wettelijk te erkennen en te verdubbelen.

Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib.” Overal ter wereld raken mensen en gemeenschappen hun land kwijt onder druk van overheden of bedrijven. Terwijl er toenemend bewijs is dat de wettelijke erkenning van landrechten bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering en armoede. Zo vindt er bijvoorbeeld minder kap plaats in door gemeenschappen beheerde bossen. Het is ook zeer belangrijk dat vrouwen betere landrechten krijgen. Vrouwen uit gemeenschappen die leven van de opbrengsten uit bossen halen vaak een veel groter deel van hun inkomen hieruit dan mannen. Daardoor worden ze harder getroffen als zij hun land kwijtraken dan mannen.’

De Global Call to Action wordt in Nederland op 8 maart gelanceerd op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Dit is een samenwerking tussen Oxfam Novib en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor meer informatie zie onderstaand internationaal persbericht van Oxfam, the International Land Coalition en Rights and Resources Initiative.
www.landrightsnow.org

Bron: Oxfam Novib, 2 maart 2016

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.