EU-maatregelen tegen belastingontwijking: einde van belastingparadijzen nog lang niet in zicht
- 28 januari 2016
Zojuist presenteerde de Europese Commissie haar langverwachte voorstel voor maatregelen tegen belastingontwijking door multinationals. Deze maatregelen zijn gebaseerd op aanbevelingen die vorig jaar zijn aangenomen door de OESO en G20. Het voorstel schiet ernstig tekort, voor Europa en voor ontwikkelingslanden, zo stelt Oxfam Novib in een eerste reactie.
Oxfam Novib belastingexpert Francis Weyzig over het voorgestelde pakket: 'De verwachtingen waren hoog gespannen, gelet op de eerdere, krachtige uitspraken van EU-commissaris Moscovici over de dringende noodzaak om belastingontwijking aan te pakken. Het voorstel van vandaag blijft ver achter bij de eerder verkondigde ambities.'
Nadat de OESO vorig jaar faalde om overeenstemming te bereiken over een grondige aanpak van belastingontwijking, komt de Europese Commissie nu ook met een halfzachte aanpak. Deze keuze is zeker tot stand gekomen onder druk van lidstaten, waaronder een aantal notoire belastingparadijzen.
Weyzig: 'Neem bijvoorbeeld de regels tegen het parkeren van winsten in belastingparadijzen. Die treden in werking als bij dochterbedrijven in het buitenland te weinig belasting wordt geheven, maar de Europese Commissie vindt een tarief van 4% al genoeg. De voorgestelde aanpak zal de belastingstrijd tussen lidstaten verergeren. Bovendien wordt bedrijven geen strobreed in de weg gelegd om via een fusie hun hoofdkantoor naar een land buiten de EU te verplaatsen, om zo de regels helemaal te omzeilen.'
Nederland heeft als EU-voorzitter een belangrijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat EU-landen alsnog tot een effectieve aanpak komen. Krachtige maatregelen tegen belastingontwijking door multinationals zijn cruciaal om ontwikkelingslanden en gewone burgers uit de EU niet langer in de kou te laten staan.
Bron: Oxfam Novib, 28 januari 2016